Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 23.2.2012

Lontoon Somalia-kokousta puhuttivat nälkä, terrorismi ja merirosvous

Lontoossa kokoontui 23. helmikuuta korkean tason konferenssi, jonka päätavoite oli sopia, miten kansainvälinen yhteisö voi tukea olojen vakauttamiseen Somaliassa tähtäävää poliittista prosessia. Tilanne Somaliassa on viime aikoina rauhoittunut ääri-islamilaisen Al-Shaabab-liikkeen toimintamahdollisuuksien heikennettyä. Tämä on avannut kansainväliselle yhteisölle uusia mahdollisuuksia ratkoa muun muassa nälänhätään, terrorismiin ja merirosvoukseen liittyviä ongelmia.

Suomea edustivat Lontoon Somalia-kokouksessa tasavallan presidentin lisäksi erityisedustaja Pekka Haavisto ja kehitysministeri Heidi Hautala. (c) Jouni MölsäSuomea edustivat Lontoon Somalia-kokouksessa tasavallan presidentin lisäksi erityisedustaja Pekka Haavisto ja kehitysministeri Heidi Hautala. (c) Jouni Mölsä

”Tämä ei ollut maksulupauskokous, vaan kokouksen tarkoitus oli antaa voimakasta poliittista vauhditusta Somalian tilanteen ratkaisemiseen. Kokouksen anti oli vahva ja laaja yhteisymmärrys siitä, miten asiassa pitää edetä, niin kansainvälisen yhteisön kuin somalialaistenkin toimin”, kehitysministeri Heidi Hautala luonnehti kokousta torstaina Lontoossa.

Suomea kokouksessa edustivat myös viimeisellä virkamatkallaan ulkomailla vieraillut tasavallan presidentti Tarja Halonen sekä ulkoministerin nimittämä Afrikan alueen kriisien erityisedustaja Pekka Haavisto

Turvallisuuden ja vakauden kasvu alueella auttaa somalialaisia rakentamaan elämänsä uudestaan ja vahvistaa samalla laajemmin koko itäistä Afrikkaa. Ministeri Hautalan mukaan pahin nälänhätä alueella on tältä erää ohi, mutta humanitaarinen apu on Somalialle edelleen erittäin tärkeää. Suomi painottaa avun perille saantia, avun läpinäkyvyyttä sekä humanitaarisen avun rahoituksen säilyttämistä riittävällä tasolla.

”Suomella on Somaliassa käynnissä vesihuoltoa ja sanitaatiota, terveysammattilaisten koulutusta ja EU:n puitteissa myös muun muassa sotilaskoulutusta. Jatkamme alueen haavoittuvimmassa asemassa olevien ryhmien humanitaarista apua, osallistumme ponnisteluihin avustustyötekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi, osallistumme merirosvouden vaatimien oikeudellisten puitteiden ja merivalvontakyvyn parantamiseen. Kehityspuolella tuemme uskonnollisten johtajien vuoropuhelua”, Hautala kuvaili Suomen roolia.

Pekka Haavisto ja Heidi Hautala vastasivat suomalaisten kirjeenvaihtajien kysymyksiin kokouspaikan ulkopuolella. (c) Jouni MölsäPekka Haavisto ja Heidi Hautala vastasivat suomalaisten kirjeenvaihtajien kysymyksiin kokouspaikan ulkopuolella. (c) Jouni Mölsä

Merirosvous Somalian rannikkovesillä on edelleen uhka kansainväliselle laivaliikenteelle: vuoden 2011 ensimmäisellä puolikkaalla 154 laivaa kohti hyökättiin, 21 laivaa kaapattiin ja 362 ihmistä otettiin panttivangiksi. Suomi on tukenut toimia, joilla merirosvouteen puututaan, esimerkiksi osallistumalla EU:n Atalanta-merivalvontaoperaatioon vuonna 2011. Suomen näkemyksen mukaan Somalian merirosvoutta organisoivaan, rahoittavaan ja siitä hyötyvään kansainväliseen rikollisuuteen tulisi tulisi puuttua entistä järjestelmällisemmin.

Suomi on johdonmukaisesti korostanut maan alueellisen yhtenäisyyden säilyttämistä. Suomi kannattaa lisärahoituksen antamista Afrikan unionin AMISOM-rauhanturvaoperaatiolle, jonka laajentamisesta YK:n Turvallisuusneuvosto päätti keskiviikkona. Suomi tutkii mahdollisuuksia antaa osallistua perustettavaan rahastoon, josta voidaan nopeasti tukea vapautettuja tai jo nyt rauhallisempia alueilta.

Kokoukseen osallistui hallituksen edustajia noin 40 maasta. Lisäksi paikalla oli kansainvälisten järjestöjen edustajia sekä YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Teksti ja kuvat: Jouni Mölsä ja Tiina Heinilä, Suomen Lontoon-suurlähetystö

Lisätietoja kokouksesta:
Foreign & Commonwealth Office: London Conference on Somalia
http://www.fco.gov.uk/en/global-issues/london-conference-somalia/

Kokouksen julkilausuma (englanniksi):
http://www.fco.gov.uk/en/news/latest-news/?view=PressS&id=727627582 

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.2.2012

Takaisin ylös