Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 24.5.2012

YK-mailta ihmisoikeussuosituksia Suomelle

Suomen ihmisoikeustilannetta tarkasteltiin YK:n ihmisoikeusneuvostossa Genevessä 23. toukokuuta. Kolmen ja puolen tunnin vuoropuhelussa Genevessä YK:n jäsenvaltiot esittivät kysymyksiä ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa ja antoivat noin 90 suositusta kansallisen ihmisoikeustilanteen kehittämiseksi.

Esille nousivat erityisesti lähisuhdeväkivalta, muukalaisviha ja vihapuhe sekä saamelaisten ja vähemmistöjen oikeudet. Kehitysministeri Heidi Hautalan johtama Suomen valtuuskunta selvitti vastauksissaan toimenpiteitä ihmisoikeushaasteisiin puuttumiseksi.

Suomi sai määräaikaistarkastelussa (Universal Periodic Review, UPR) myös runsaasti tunnustusta vahvasta sitoutumisestaan ihmisoikeuksiin sekä tasa-arvon edistämisestä ja keväällä hyväksytystä ensimmäisestä kansallisesta perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmasta. Suomen avointa ja osallistavaa lähestymistapaa kansallisen UPR-raportin valmistelussa ja aiempien suositusten täytäntöönpanossa sekä itse vuoropuhelussa kiitettiin myös.

YK:n ihmisoikeusneuvoston UPR-työryhmä hyväksyy perjantaina 25. toukokuuta raportin Suomen tarkastelusta. Raporttiin sisällytetään kaikki Suomen saamat suositukset. Suomen tulee harkita suositusten hyväksymistä ja ilmoittaa kantansa niihin viimeistään syyskuussa, kun YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyy tarkasteluraportin. Suomi sitoutui vuoropuhelussa antamaan hyväksymiensä suositusten täytäntöönpanosta myös vapaaehtoisen välikausiraportin vuonna 2014, ennen Suomen seuraavaa UPR-tarkastelua vuonna 2016.

Kehitysministeri Heidi Hautala kommentoi vuoropuhelua ja sen merkitystä Suomessa tehtävälle työlle ihmisoikeuksien toteutumisen parantamiseksi heti vuoropuhelun jälkeen kuvatussa videokommentissaan YK:n pihalla Genevessä. 

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.5.2012

Takaisin ylös