Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 20.4.2016

Viro: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Taskuvarkaudet ovat yleisiä. Varovaisuutta kannattaa noudattaa vanhassa kaupungissa ja satamissa.

Ajankohtaista

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Turvallisuustilanne Virossa on vakaa eikä maassa asuviin suomalaisiin kohdistu välittömiä turvallisuusuhkia. Maan tavanomaiset riskit ovat ennakoitavissa ja viranomaisten kyky hoitaa mahdollisia kriisitilanteita on hyvä.

Rikollisuus

Varo Tallinnassa ja muissa kaupungeissa turistikohteissa ja tungoksessa taskuvarkaita. Pidä hyvää huolta lompakoista ja käsilaukuista. Älä myöskään liiku yksin vahvassa humalatilassa.

Luottokorttihuijaukset ovat yleistyneet Tallinnassa. Ole huolellinen pankki- tai luottokortilla maksettaessa varsinkin baareissa ja yökerhoissa.

Pysäköi auto valvotulle alueelle ja äläkä jätä sisätiloihin mitään tavaroita näkyville. Lukittava rattitanko ehkäisee autovarkauksia silloin, kun autossa ei ole varkaudenestolaitteita.

Rikostapauksista tee aina ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio tai tapauksen käsittelynumero. Tallinnassa on mahdollista saada suomenkielinen tulkki avuksi. Varaa aikaa ilmoituksen tekemiseen.

Ilmoita myös varastetut tai kadonneet passit poliisille. Laivayhtiöt hyväksyvät yleensä rikosilmoituksen puuttuvan passin tai henkilökortin sijaan.

Viron yleinen hätänumero on 112.

Tallinnan keskustan poliisilaitoksen päivystysnumero on +372 612 5410 (24 tuntia), osoite Kolde pst 65. Muiden poliisilaitosten yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.politsei.ee/.

Liikenne

Autojen ja varsinkin nuorten kuljettajien määrän lisääntyminen on muuttanut virolaisten käyttäytymistä liikenteessä varsin kaahailevaksi. Varo kulkiessasi jalan kaupunkialueella punaisia liikennevaloja päin ajavia ajoneuvoja. Noudata varovaisuutta myös suojatiellä.

Nopeusrajoitus on taajamissa 50 km/h ja maanteillä 90 km/h. Älä aja alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Virossa rattijuopumuksen raja on verestä mitattuna 0,2 mg/g tai uloshengitysilmasta mitattuna 0,10 mg/l.

Viron tieverkosto ei vastaa suomalaista tasoa ja erityisesti Tallinnan alueella tiestö voi olla huonossa kunnossa. Kaupunkien ulkopuolella tiet ovat yleensä hyvässä kunnossa, mutta osa pienemmistä teistä on päällystetty soralla tai hiekalla. Ajoneuvoissa on talvirenkaiden käyttöpakko 01.12.-01.03. välisenä aikana.

Matkustaessa Suomesta Viroon moottoriajoneuvolla on alkuperäinen rekisteriote ehdottomasti oltava mukana.

Ruorijuopumuksen raja Virossa on 0,5 mg/g verestä tai 0,25 mg/l uloshengitysilmasta mitattuna. Vesiskoottereilla vastaavat rajat ovat 0,2 mg/g verestä tai 0,1 mg/l uloshengitysilmasta mitattuna.

Terveys

Virossa on paljon HIV-tapauksia. Varsinkin aikuisväestön ja naisten joukossa HIV-tartuntojen määrä on kasvanut.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Yhteystiedot

Tallinnan-suurlähetystö

Tämä dokumentti

Päivitetty 20.4.2016

Takaisin ylös