Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Matkustustiedotteet, 21.11.2017

Viro: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Taskuvarkaudet yleisiä. Varovaisuutta kannattaa noudattaa vanhassa kaupungissa ja satamissa.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Turvallisuustilanne Virossa on vakaa eikä maassa asuviin suomalaisiin kohdistu välittömiä turvallisuusuhkia. Maan tavanomaiset riskit ovat ennakoitavissa ja viranomaisten kyky hoitaa mahdollisia kriisitilanteita on hyvä.

Rikollisuus

Varo Tallinnassa ja muissa kaupungeissa turistikohteissa ja tungoksessa taskuvarkaita. Pidä hyvää huolta lompakoista ja käsilaukuista. Älä myöskään liiku yksin vahvassa humalatilassa.

Luottokorttihuijaukset ovat yleistyneet Tallinnassa. Ole huolellinen pankki- tai luottokortilla maksaessa varsinkin baareissa ja yökerhoissa.

Käytä vain virallisia taksiyhtiöitä. Riksataksien kanssa kannattaa sopia hinta etukäteen

Pysäköi auto valvotulle alueelle ja äläkä jätä sisätiloihin mitään tavaroita näkyville. Lukittava rattitanko ehkäisee autovarkauksia silloin, kun autossa ei ole varkaudenestolaitteita.

Rikostapauksista tee aina ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio tai tapauksen käsittelynumero. Tallinnassa on mahdollista saada suomenkielinen tulkki avuksi. Varaa aikaa ilmoituksen tekemiseen.

Ilmoita myös varastetut tai kadonneet passit poliisille. Laivayhtiöt hyväksyvät yleensä rikosilmoituksen puuttuvan passin tai henkilökortin sijaan.

Viron yleinen hätänumero on 112.

Tallinnan keskustan poliisilaitoksen päivystysnumero on +372 612 5410 (24 tuntia), osoite Kolde pst 65. Muiden poliisilaitosten yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.politsei.ee/.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Autojen ja varsinkin nuorten kuljettajien määrän lisääntyminen on muuttanut virolaisten käyttäytymistä liikenteessä varsin kaahailevaksi. Varo kulkiessasi jalan kaupunkialueella punaisia liikennevaloja päin ajavia ajoneuvoja. Noudata varovaisuutta myös suojatiellä.

Älä aja alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Viron tieverkosto ei vastaa suomalaista tasoa ja erityisesti Tallinnan alueella tiestö voi olla huonossa kunnossa. Kaupunkien ulkopuolella tiet ovat yleensä hyvässä kunnossa, mutta osa pienemmistä teistä on päällystetty soralla tai hiekalla.

Matkustaessa Suomesta Viroon moottoriajoneuvolla on alkuperäinen rekisteriote ehdottomasti oltava mukana.

Terveys

Matkavakuutus on tarpeen. Kotiuttaminen sairas- tai kuolemantapauksissa on kallista. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Virossa on paljon HIV-tapauksia. Varsinkin aikuisväestön ja naisten joukossa HIV-tartuntojen määrä on kasvanut.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Tallinnan-suurlähetystö

Tämä dokumentti

Päivitetty 21.11.2017

Takaisin ylös