Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 13.11.2015

Nordkorea: resemeddelande

Nordkorea: Situationen på Koreahalvön kan förändras snabbt. Följ det säkerhetspolitiska läget och gör reseanmälan innan resan.

Finlands ambassad
Söul

(gäller tills annat meddelas)

Efter att Koreakriget tog slut år 1953 har den politiska situationen på Koreanska halvön tidvis tillspetsats. Under den senaste tiden har relationen påfrestats av sammandrabbningar vid gränsen. Ambassaden bedömer ändå att säkerhetsläget i Nordkorea fortsättningsvis är förhållandevis stabilt och ser ingen orsak att vidta några särskilda beredskapsåtgärder. Den politiska situationen på Koreahalvön kan ändå tillspetsas plötsligt och ambassaden och man kan inte utesluta risken för provokationer. Ambassaden uppmanar alla som planerar en resa till Nordkorea att följa det säkerhetspolitiska lägets utveckling genom media och ambassadens meddelanden och att göra en reseanmälan genom utrikesministeriets tjänst reseanmalan.fi.

Om du planerar en resa till Nordkorea lönar det sig att kontakta en resebyrå som ordnar resor till området. Försäkra dig noga om alla researrangemengen i förväg för att inte få problem på grund av resebegränsningar, som ofta kan träda ikraft utan förvarning.

Den 21 dagar långa karantän som Nordkorea tillämpade på grund av ebola har förmildrats från och med den 2.3.2015, förutom för personer som anländer från vissa västafrikanska länder. Hälsan hos resenärer från andra områden kontrolleras dock  i 21 dagars tid och om symptom uppstår förs personen till sjukhus för fortsatt vård. Det finns inga kända fall av ebola i Nordkorea. 

Nordkorea är ett mycket slutet samhälle och utländska turister är ovanliga. Det finns inga möjligheter i praktiken att resa på egen hand utan allt resande är strikt kontrollerat. Vanligen krävs tillstånd för att röra sig längre än 30 kilometer från Pjongjang. Också inne i Pjongjang får man bara röra sig där guiden tillåter det. Om man reser i en grupp har researrangören sannolikt skaffat tillstånd för att röra sig. Det är ändå klokt att kontrollera detta på förhand. Man måste be om lov i förväg för att få fotografera.

De flesta reser med landets nationella flygbolag Air Koryo eller Air China från Peking till Pjongjang. Air Koryo flyger också bl.a. till Vladivostok och Shenyang. Det är hittills inte möjligt att resa över gränsen från Sydkorea. Observera att en del av Air Koryos flygplan finns på EU:s så kallade "svarta lista", vilket kan orsaka problem till exempel då du tecknar försäkringar. Air Koryo har enligt ambassadens uppgifter inte gett säkerhetsinformation om sin hela flygmateriel. Man kan också ta tåget till Nordkorea från Kina.

Ifall det inträffar något avvikande som kräver anvisningar eller åtgärder strävar ambassaden efter att nå alla finska medborgare i landet. För att underlätta detta önskar ambassaden att alla finländare som reser eller bor i Sydkorea eller Nordkorea meddelar sina person- och kontaktuppgifter till ambassaden genom sajten reseanmalan.fi. Det är frivilligt att uppge sina kontaktuppgifter och de behandlas konfidentiellt i enlighet med bestämmelser om skyddet av personuppgifter och lagen om konsulära tjänster.

Hälsovård

En heltäckande reseförsäkring är nödvändig.

Hälsovården är synnerligen outvecklad i landet. Resenärer bör notera att det har förekommit malaria och kolera, och man ska skaffa nödvändiga vaccinationer och kunskap om nödvändig medicinering innan resan. Det är skäl att ta med sig tillräckligt med medicin. Använd vatten på flaska till att dricka och att borsta tänderna med. Mjölken är inte pastöriserad och den måste kokas. Det kött och den fisk man äter ska vara väl tillredda och inte råa, det samma gäller grönsaker. Man bör skala frukter.

I Nordkorea har det förekommit mul- och klövsjuka under vårperioden 2014. 

Fågelinfluensa

I Nordkorea har man senast våren 2014 påträffat fågelinfluensa.  De nordkoreanska myndigheterna arbetar för att hindra att influensan sprids. Resenärer uppmanas undvika kontakter med fåglar och att bekanta sig med Folkhälsoinstitutets anvisningar gällande fågelinfluensa. Institutet för hälsa och välfärd  och WHO följer med situationens utveckling, men det kan vara problem att få uppdaterad information från de nordkoreanska myndigheterna.

Institutet för hälsa och välfärd ger mer information om vaccinationer och andra hälsovårdsfrågor på sin webbplats www.thl.fi.

Bra att veta

Resenärer gör klokt i att skaffa en täckande reseförsäkring som ersätter kostnader för inhiberade flyg samt förlorat pass och bagage. Man ska hela tiden ha med sig identitetsbevis; gärna pass eftersom hotellen frågar efter det då man checkar in. Det är skäl att ta reda på om försäkringen täcker flyg med Air Koryo.

Det är bäst och säkrast att betala med kontanter. Tjänster prissätts i euro, och den är den mest fungerande valutan. Myndigheterna har meddelat att amerikanska dollar inte mera kan användas, men åtminstone tills vidare har det varit möjligt att handla med dem. På en del ställen går det också att betala med kinesiska yuan. Den lokala valutan är won, och det är förbjudet att föra in eller ut den. I Pjongjangs viktigaste hotell kan betalas med kreditkort (Visa, Mastercard), men de rekommenderas inte. Man tar inte emot resechecker.

Innan returresan lönar det sig att i god tid försäkra sig om flyget och plats i det.

Sedan februari 2013 är det tillåtet för resenärer att ha med sig mobiltelefon in i landet. De ska registreras i tullen vid ankomsten. Utländska mobiltelefoner fungerar inte i Nordkorea så man måste köpa ett nordkoreanskt sim-kort. GPS-utrustning måste lämnas i den nordkoreanska tullen när man kommer till landet, och man löser ut dem därifrån när man lämnar landet.

Det är inte klokt att föra in böcker eller annat skriftligt material på koreanska, eftersom de kan beslagtas av de lokala myndigheterna. Det lönar sig inte heller att ha med sig litteratur om till exempel religion, samhälle eller historia på engelska.

Kontaktuppgifter

Finland har ingen beskickning i Demokratiska folkrepubliken Korea utan ambassadören är ackrediterad från Sydkorea (Söul).

I nödfall bör finska medborgare vända sig till Sveriges ambassad i Pjongjang (se nedanför).

Finlands Ambassad, Söul

Embassy of Finland ("PILLAND TESAKWAN")
18th floor
Kyobo Bldg,
Jongno1
Jongno-gu
Seoul 03154

Tfn: +82-(0)2-732 6737
Fax: +82-(0)2-723 4969
E-post: sanomat.seo@formin.fi
Webbplats: www.finland.or.kr
Facebook: https://www.facebook.com/FinnishEmbassySeoul

Öppettid: mån-fre kl. 9.00-17.00
Kundservice: mån-fre 9.00-12.00

Ambassaden är stängd enligt den finska lagstiftningen på helg- och högtidsdagar samt på Sydkoreas allmänna högtidsdagar.

Ambassaden ligger i centrum på 18:e våningen i samma byggnad (Kyobo Building) som Sydkoreas största bokhandel Kyobo Bookstore. I dess omedelbara närhet finns bland annat stadshuset, utrikesministeriet och USA:s ambassad. Den närmaste metrostationen är Gwanghwamun, violett linje (nummer 5), exit 3 och 4.

Jour: utanför tjänstetid +358-9-160 55551

Tidsskillnad: under sommartiden +5,5 h, under vintertiden +6,5 h

Sveriges ambassad i Pyongyang, Nordkorea

Sveriges ambassad
Munsu-dong, Taehak Street
Taedonggang District
Pyongyang
Nordkorea

Postadress:
Sveriges ambassad
UD/Pyongyang
103 35 Stockholm

Tfn: +850 2 381 74 85
Fax: +850 2 381 76 63
E-post: ambassaden.pyongyang@gov.se
Webbplats: www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Pyongyang

Mera information

Landinformation: Maatietoa Pohjois-Koreasta (på finska)

Beredskap inför krissituation utomlands

Uppdaterat 13.11.2015

Takaisin ylös