Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 10.3.2015

Kreikka: matkustustiedote

Kreikka: Yleisesti turvallista. Mielenosoitukset ja lakot mahdollisia. Muista maanjäristys- ja metsäpalovaara.

Suomen suurlähetystö
Ateena

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Kreikka on turvallinen matkailumaa. Yhteiskunnallinen tilanne on vakaa. 

Rahoista ja matkustusasiakirjoista kannattaa pitää matkan aikana erityisen hyvä huoli ja ottaa matkavakuutus. Matkalle on hyvä varata myös tarpeeksi käteistä rahaa. Kreikan pankkijärjestelmä toimii normaalisti, mutta pankki- tai luottokortilla maksaminen ei välttämättä onnistu kaikissa kaupoissa tai ravintoloissa.

Mielenosoituksia ja lakkoja järjestetään silloin tällöin pääkaupunkiseudulla ja ne aiheuttavat yleensä liikenneruuhkia. Mielenosoitusten lähistöltä on syytä poistua. Suuret mielenosoitukset keskittyvät yleensä Ateenan (Syntagma-aukio) ja Thessalonikin keskustoihin. Kreikan turistisaarilla on ollut rauhallista.  Lakkojen takia on ajoittain ollut ongelmia lento- ja lauttaliikenteessä.

Ääriryhmien viime aikoina tekemät harvat yksittäiset iskut ja vahingonteot eivät toistaiseksi ole kohdistuneet turisteja tai matkakohteita vastan eikä iskuissa ole syntynyt henkilövahinkoja. 

Seuramatkalaisia kehotetaan tutustumaan matkanjärjestäjien turvaohjeisiin ja noudattamaan paikkakuntakohtaisia ohjeita. Tutustu ennakkoon evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta. Kriisitilanteessa pidä lähiomaisesi, matkanjärjestäjä ja viranomainen tietoisena tilanteestasi.

Ulkoministeriö suosittelee Kreikkaan matkustaville kaikenkattavan matkustajavakuutuksen ottamista.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat tiedot osoitteesta www.matkustusilmoitus.fi.

Rikollisuus

Suurissa kaupungeissa ja turistikohteissa on syytä varoa taskuvarkauksia, joiden määrä on lisääntynyt selvästi viime aikoina. Erityisesti Ateenan metro ja bussit ovat taskuvarkaiden suosimia kohteita. Kreikan talouskriisin myötä pienrikollisuus myös perinteisissä turistikohteissa on ollut nousussa.

Ääriryhmien viime aikoina lisääntyneet iskut ja vahingonteot eivät ainakaan toistaiseksi ole kohdistuneet turisteja vastaan, eikä iskuissa ole syntynyt henkilövahinkoja. Liikuttaessa näiden eri ryhmien toiminta-alueilla (Ateenassa muun muassa Exarchian ja Omonian kaupungiosat) on kuitenkin syytä varovaisuuteen ja valppauteen.

Lomasaarilla tapahtuneita raiskaustapauksia on tullut viranomaisten tietoon. Matkailijoita, varsinkin yksinmatkustavia naisia, varoitetaan nousemasta tuntemattomien autoihin tai epävirallisiin takseihin sekä liikkumasta yksin syrjäisillä alueilla yöaikaan. Valppaus ympäristön suhteen on toivottavaa. Arvoesineet ja passi tulee jättää hotellin turvasäilöön.

Passin kadotessa on tehtävä ilmoitus poliisille, minkä jälkeen uutta väliaikaista passia kotimatkaa varten voi anoa Suomen suurlähetystöstä Ateenasta. Väliaikaisen passin hinta on tällä hetkellä 175 EUR (Suomen suurlähetystö vahvistaa hinnan). Onnettomuus- ja ongelmatapauksissa on syytä ottaa välittömästi yhteyttä sekä matkanjärjestäjään että valtakunnalliseen turistipoliisiin puh. 171, joka päivystää 24 tuntia vuorokaudessa ja palvelee myös englanniksi.

Liikenne

Kreikkalainen liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta.

Julkiset liikennevälineet ovat turvallisia ja edullisia.

Ateenan lentokentältä pääsee suoraan keskustaan metrolinjalla 3 ja bussilla X95. Pireuksen satamaan pääsee metrolla (lentokentältä metrolinja 3 Monastirakin asemalle, jossa vaihto linjalle 1) ja bussilla X96 Lisätietoja www.aia.gr.

Erityisesti turistisaarilla vuokrattaviin skoottereihin, ns. mönkijöihin ja autoihin tarvitaan voimassa oleva ajokortti. Onnettomuudet ovat yleisiä mutkaisilla ja iltaisin valaisemattomilla saaristoteillä. Korkeat ajonopeudet, tieverkon vaihteleva laatu ja liikennesääntöjen suurpiirteinen noudattaminen vaativat tielläliikkujilta erityistä tarkkaavaisuutta.

Luonnonolot

Kreikka sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset sekä mantereella että saarilla ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa pysy rauhallisena ja toimi harkitusti. Jos olet sisällä, hakeudu pöydän alle tai kantavan seinän luokse. Älä käytä hissiä. Jos olet järistyksen sattuessa ulkona, siirry rauhallisesti aukealle paikalle ja pysy kaukana rakennuksista ja voimajohtolinjoista. Maanjäristyksen jälkeen poistu rakennuksesta välittömästi sortumisvaaran vuoksi. Maanjäristystietoa on saatavilla esimerkiksi Seismologian laitoksen verkkosivuilla www.seismo.helsinki.fi ja ja Institute of Geodynamics www.gein.noa.gr.

Kesäisin Kreikassa on metsäpaloja, joiden leviämistä kuiva, kuuma ja tuulinen sää edistävät. Metsäpalojen välittömästä läheisyydestä on syytä poistua ja seurata matkanjärjestäjien ja viranomaisten ohjeita.

Rankkasateet ovat ajoittain mahdollisia, jolloin vuorilta valuva sadevesi ja muta saattavat aiheuttaa alavilla alueilla tulvia.

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Kreikkalaisille perhe, sukulaiset ja ystävät ovat hyvin tärkeitä. Sosiaalinen kanssakäyminen korostuu myös työelämässä, esimerkiksi liike-elämässä henkilökohtaiset kontaktit ja small talk ovat olennaisia luottamuksen syntymiseksi. Kreikkalaista elämänmenoa kuvastaa kiireettömyys ja spontaanisuus; asiat etenevät usein omalla painollaan ilman tiukkoja aikatauluja. 

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Vakavissa sairaus- tai onnettomuustapauksissa suositellaan yksityisiä sairaaloita, joiden maksullinen palvelu on useimmiten julkisia sairaaloita tehokkaampaa. Yksityissairaaloiden antama palvelu on verrattain kallista.

KELA:n myöntämällä, ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista lisätietoa Kelan verkkosivuilta.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen "Matkailijan terveysoppaasta"  löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.

Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Hyvä tietää

Kreikassa pankkien ja postien aukioloajat ovat lyhyemmät ja epäsäännöllisemmät kuin Suomessa. Lukuun ottamatta suuria kauppaketjuja myös kauppojen aukioloajat poikkeavat suomalaisista. Luottokortti kelpaa usein maksuvälineenä, mutta ei kuitenkaan kaikkialla, joten on hyvä pitää mukana tarpeeksi käteistä.

Arkeologisilta paikoilta on kiellettyä ottaa mukaansa kiveäkään. Määräysten rikkomisesta seuraa ankaria rangaistuksia.

Hätätilanteessa varojen siirto Suomesta järjestyy nopeasti esimerkiksi Western Unionin tai Forexin avulla, kun joku tallettaa tarvittavat varat yritysten toimipisteeseen Suomessa.

Sotilaskohteita ei saa valokuvata.

Ongelmatilanteissa on syytä heti kääntyä matkanjärjestäjien puoleen. Suurlähetystö ja kunniakonsulaatit ovat myös aina käytettävissä.

Yleinen hätänumero on 112.

Turistipoliisin puhelinnumero (24 h) on 1571.

Päivystys

Päivystys Suomen ulkoministeriössä, puh. +358 9 160 55555.

Lisätietoja 

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Ateena

Käyntiosoite:
Embassy of Finland
Hatziyianni Mexi 5
115 28 Ateena

Postiosoite:
Embassy of Finland
P.O. Box 18123
11610 Athens
Greece

Puh. +30 210 72 55 860
Fax: +30 210 72 55 864
Sähköposti: sanomat.ate@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.gr

Asiakaspalvelu: ma-pe 9.00-12.00

Aikaero: +/-0

Tämä dokumentti

Päivitetty 10.3.2015

Takaisin ylös