Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 2.11.2015

Viro: matkustustiedote

Viro: Turvallisuustilanne on vakaa. Taskuvarkaudet ovat yleisiä. Kattava matkavakuutus on tarpeen. 

Suomen suurlähetystö
Tallinna

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Suomen kansalainen tarvitsee Viroon matkustaessaan matkustusasiakirjaksi passin tai Suomen viranomaisen myöntämän kuvallisen henkilökortin. Ajokortti ei ole matkustusasiakirja.

Turvallisuustilanne Virossa on vakaa, eikä maassa asuviin suomalaisiin kohdistu välittömiä turvallisuusuhkia. Maan tavanomaiset riskit ovat ennakoitavissa ja viranomaisten kyky hoitaa mahdollisia kriisitilanteita on hyvä. Yleistä varovaisuutta on kuitenkin syytä aina noudattaa.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Tietojen antaminen on vapaaehtoista ja niitä käsitellään luottamuksellisesti tietosuojasäännösten sekä konsulipalvelulain mukaisesti. Ulkoministeriön ylläpitämästä rekistereistä voidaan antaa tietoja myös muille viranomaisille välttämättömiä viranomaistarkoituksia varten. Muun muassa KELA:lla on oikeus salassapitosäännösten estämättä saada muilta valtion viranomaisilta tietoja etuuskohtaisen erityislainsäädännön nojalla.

Rikollisuus

Tallinnassa ja muissa kaupungeissa on syytä varoa kaupunkielämän mukana liikkuvia taskuvarkaita, jotka tilaisuuden tullen iskevät sellaisissa turistikohteissa, missä on paljon ihmisiä ja tungosta. Siksi lompakoista ja käsilaukuista on syytä pitää hyvää huolta. Suositeltavaa ei ole myöskään liikkua yksin vahvassa humalatilassa.

Luottokorttihuijaukset ovat yleistyneet Tallinnassa ja siksi pankki- tai luottokortilla maksettaessa tulee olla erityisen huolellinen varsinkin baareissa ja yökerhoissa, joissa liikkuu paljon huijaustoimintaan värvättyjä naisia.

Auto on syytä pysäköidä valvotulle alueelle ja sisätiloihin ei tule jättää mitään tavaroita näkyville. Lukittava rattitanko ehkäisee autovarkauksia silloin, kun autossa ei ole varkaudenestolaitteita.

Rikostapauksista tulee aina tehdä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle ja ilmoituksesta tulee pyytää itselle kopio tai tapauksen käsittelynumero. Tallinnassa on mahdollista saada suomenkielinen tulkki avuksi. Kannattaa varata aikaa ilmoituksen tekemiseen.

Myös varastetut tai kadonneet passit tulee ilmoittaa poliisille. Laivayhtiöt hyväksyvät yleensä rikosilmoituksen puuttuvan passin tai henkilökortin sijaan.

Liikenne

Matkailijan kannattaa suosia laillisia takseja, jotka on merkitty taksikylteillä. Aina ennen kyytiin nousua on syytä tutustua takaoven ikkunassa olevaan pakolliseen hinnastoon, sillä lähtö- ja kilometrihinnat vaihtelevat eri yhtiöillä. Kuljettaja on velvollinen esittämään pyydettäessä arvion matkan hinnasta. Auton sisällä kuljettajalla pitää olla myös valokuvalla varustettu nimilappu selvästi näkyvillä ratin vieressä. Kannattaa myös varmistaa, että taksamittari laitetaan päälle vasta liikkeelle lähdettäessä. Mikäli taksamittari tai kuitintulostin on rikkoutunut, matkustaja voi kieltäytyä maksamasta matkaansa.

Autojen ja varsinkin nuorten kuljettajien määrän lisääntyminen on muuttanut virolaisten käyttäytymistä liikenteessä varsin kaahailevaksi. Tämän vuoksi erityisesti jalankulkijoiden on syytä varoa kaupunkialueella punaisia liikennevaloja päin ajavia ajoneuvoja. Noudata varovaisuutta myös suojatiellä.

Nopeusrajoitus on taajamissa 50 km/h ja maanteillä 90 km/h. Älä aja alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Virossa rattijuopumuksen raja on verestä mitattuna 0,2 mg/g tai uloshengitysilmasta mitattuna 0,10 mg/l.

Viron tieverkosto ei vastaa suomalaista tasoa ja erityisesti Tallinnan alueella tiestö voi olla huonossa kunnossa. Kaupunkien ulkopuolella ovat yleensä hyvässä kunnossa, mutta osa pienemmistä teistä on päällystetty soralla tai hiekalla. Ajoneuvoissa on talvirenkaiden käyttöpakko 01.12.-28.02. välisenä aikana.

Moottoriajoneuvolla matkustaessa alkuperäinen rekisteriote on Suomesta Viroon lähdettäessä ehdottomasti oltava mukana.

Veneily

Ruorijuopumuksen raja Virossa on 0,5 mg/g verestä tai 0,25 mg/l uloshengitysilmasta mitattuna. Vesiskoottereilla vastaavat rajat ovat 0,2 mg/g verestä tai 0,1 mg/l uloshengitysilmasta mitattuna. Pienveneiden ja vesiskoottereiden tulee olla rekisteröityjä, rekisteröintiasiakirjojen on oltava mukana. Veneissä on oltava Suomen lippu.

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Kotiuttamisen järjestäminen sairas- tai kuolemantapauksessa on kallista ja vaikeaa ilman yksityistä matkustajavakuutusta. 

Suomessa asuvalla on oikeus välttämättömään ensiapuun ja sairaanhoitoon myös Virossa. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saavat Kelan toimistosta kaikki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat henkilöt, jotka suunnittelevat lomamatkaa, opiskelua, työkomennusta tai työnhakua Viroon.

Viro antaa sairaanhoitoa oman lainsäädäntönsä ja järjestelmänsä mukaisesti. Matkailija saa vastaavat sairaanhoitopalvelut samoin omavastuukustannuksin ja menettelyin kuin maan omat kansalaiset. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla ei saa korvausta potilaskuljetuksesta Suomeen.

Virossa on paljon HIV-tapauksia. Varsinkin aikuisväestön ja naisten joukossa HIV-tartuntojen määrä on kasvanut.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.

Hyvä tietää

Tallinnassa puhutaan yleisesti virallisen viron kielen lisäksi englantia ja venäjää, läheskään kaikkialla ei osata suomea.

Viron yleinen hätänumero on 112 ja poliisin 110.

Tallinnan keskustan poliisilaitoksen päivystysnumero on +372 612 5410 (24 tuntia), osoite Kolde pst 65. Muiden poliisilaitosten yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.politsei.ee.

Päivystys

Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Lisätietoja:

Suomen suurlähetystö, Tallinna
Embassy of Finland
Kohtu 4
15180 Tallinn
Estonia
Puh. +372 6103 200
Fax: +372 6103 281
Sähköposti: sanomat.tal@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.ee
Facebook: http://www.facebook.com/SoomeSuursaatkondTallinn

Konsuliyksikkö:
Puh: +372 6103 200
Sähköposti: konsulaatti.tal@formin.fi
Fax: +372 6103 288
Käyntiosoite: Pikk jalg 14, 15180 Tallinna
Asiakaspalvelu: ma-pe 9.00 - 12.00 ja 14.00 - 16.00
Puhelinpalvelu: ma-pe 9.00 - 12.00 ja 14.00 - 16.00

Yhteystiedot: Suomen kunniakonsulaatti, Pärnu

Lisätietoja Virosta: Viron maatiedosto

Tämä dokumentti

Päivitetty 2.11.2015

Takaisin ylös