Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 28.12.2015

Sudan: resemeddelande

Sudan: Var ytterst försiktig om du reser i Sudan. Viktigt att hela tiden följa situationen i medierna.

Finlands ambassad
Kairo

(gäller tills annat meddelas)

Hösten 2013 förekom det oroligheter i Khartoum samt i övriga landet och dessa krävde också dödsoffer. På våren 2014 har det hållits demonstrationer i Khartoum och Omdurman. Konflikten mellan Sudan och Sydsudan pågår fortfarande och kan också leda till mer omfattande oroligheter. Säkerhetsläget är instabilt, särskilt i gränsområdet mellan länderna. Undvik att resa till delstaterna Darfur, Södra Kordofan, an-Nil al-Azraq (Blå Nilen) och till delstaten al-Bahr al-Ahmar (Röda havet) i närheten av gränsen mot Eritrea.

Den som planerar att resa till Sudan gör klokt i att innan resan kontrollera säkerhetsläget genom att kontakta Finlands ambassad i Kairo eller Finlands honorära generalkonsul i Khartoum (kontaktuppgifter nedan). Situationen kan förändras plötsligt och alla som reser till Sudan uppmanas att följa utvecklingen via medierna också under resan. Undvik folksamlingar och demonstrationer.

Ambassaden i Kairo följer säkerhetslägets utveckling i Sudan och meddelar om förändringar. Ambassaden och honorärgeneralkonsulatet svarar på förfrågningar.

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan före resan. Se närmare anvisningar på adressen  reseanmalan.fi.

Brottsligheten

Stölder och rån mot turister är sällsynta, men det är ändå bra att vara försiktig. Kvinnor gör klokt i att tänka på sin säkerhet då de rör sig ensamma efter mörkrets inbrott.

Trafiken

Trafiken i städer och på landsvägar är ofta mer kaotisk och hastigheterna högre än i Finland. I Khartoum följer man dock trafikljus. Många fordon är gamla och i dåligt skick. Taxibilar och -trehjulingar fungerar bra i Khartoum och övriga städer. Busstrafiken fungerar mellan de större städerna. Det är möjligt att hyra bil åtminstone i Khartoum. Undvik att färdas nattetid särskilt utanför städerna. Huvudvägarna som leder till Khartoum har vägbeläggning. Sudan har högertrafik.

Hälsovården

I Khartoum finns läkare och privata sjukhus av internationell klass. Vi rekommenderar inte de offentliga sjukhusen. Vårdavgifterna är höga, och heltäckande reseförsäkringen är därför viktig.

Institutet för hälsa och välfärd ger mer information om vaccinationer och andra hälsovårdsfrågor (bl.a. malaria) på sin webbplats www.thl.fi.

Kulturbundna regler

Sudan är ett strikt muslimskt land. I Khartoum kan man till exempel inte köpa alkohol ens på hotellen. Huvudspråket är arabiska. Bekanta dig gärna med de kulturella skillnaderna redan före resan och försök iaktta dem. Det lönar sig att klä sig konservativt. Sudaneserna är mycket vänliga och gästfria. 

Naturförhållanden

Norra Sudan, där huvudstaden Khartoum ligger, är torr Saharaöken där temperaturen kan uppgå till mer än 45° C. Den södra delen är tropiskt fuktig. Vita Nilen, som kommer från söder, och Blå Nilen, som kommer från de etiopiska bergstrakterna, möts i Khartoum. Det förekommer ofta sandstormar. Regnperioden infaller i Sudan under sommaren och då kan översvämningar göra det svårt att röra sig på landsbygden.

Bra att veta

Det är förbjudet att fotografera militära mål, offentliga byggnader och andra känsliga platser, såsom bensinstationer, broar eller flygplatser. Be om lov innan du fotograferar personer.

Skaffa visum före resan. Sudan har ingen diplomatisk beskickning i Finland, men resebyråerna hjälper vid behov med att skaffa visum. Den närmaste sudanesiska ambassaden finns i Oslo.

Man ska registrera att man anlänt till landet inom tre dagar efter att man korsat gränsen. Information om registrering får man bland annat vid gränsstationerna. Registreringen kontrolleras när man lämnar landet.

Mobiltelefonerna fungerar i de viktigaste städerna.

På grund av sanktionerna mot Sudan accepterar landet inte internationella kreditkort. Hotell- och andra avgifter måste erläggas kontant. Utländsk valuta kan växlas i banker och hotell.

Relationer mellan personer av samma kön och utomäktenskapliga förbindelser är förbjudna och kan leda till straff.

Relationerna mellan Finland och Sydsudan sköts från Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Se ytterligare information i resemeddelandet om Sydsudan.

För att kunna resa till många områden behöver man ett resetillstånd. Man får mera information om tillstånden vid Sudans ambassader. När man anländer till landet ska man registrera att man anlänt. Man får instruktioner om registreringen vid gränsstationerna.

Kontaktuppgifter:  Ambassadören är ackrediterad från Egypten (Kairo):

Embassy of Finland
3 Abu El Feda Street, 13th floor
11211 Zamalek, Cairo
Arab Republic of Egypt

Tel: (0020 2) 2736 3722
Fax: (0020 2) 2737 1376
E-post: sanomat.kai@formin.fi
Webbplats: www.finland.org.eg

Kontaktuppgifter: Finlands honorära generalkonsulat, Khartoum (Sudan)

Honorärgeneralkonsul Hisham Mirgani Aboulela

Besöksadress:
Aboulela Bldg.,(Shell House)
Parliament Street, Khartoum

Postadress:
Honorary Consulate General of Finland
Aboulela Engineering Co.Ltd.
P.O. Box 1696, Khartoum
Sudan

Tel: (+249-183) 774 304 och (+249183) 775477
E-post: finlandsudan@yahoo.com, aboulela@gmail.com
Fax: (+249183) 773503 - 264444

Jour: I nödfall då ambassaden är stängd kan du ringa utrikesministeriet i Finland på journumret +358 9 160 5555, fax +358 9 629 840, e-post paivystys.um@formin.fi.

Uppdaterat 28.12.2015

Takaisin ylös