Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 29.10.2015

Guatemala: resemeddelande

Guatemala: Antalet brott mot turister ökar. Det kan vara farligt att röra sig på landsvägarna. Orkansäsong i juni–november. 

Finlands ambassad
Mexico City

(gäller tills annat meddelas)

Undvik centrala Guatemala City nattetid – särskilt zon (Zona) 1, det historiska centret, busstationer och marknader. Var särskilt försiktig överallt i staden efter mörkrets inbrott. Det är mycket riskabelt att röra sig till fots.

Vi rekommenderar att du anlitar en officiell taxi på flygplatsen.

Säkerhetssituationen har försämrats också i staden Antigua som är populär bland turister och det är inte lönt att röra sig ensam där. Det har rapporterats om rån i stadens centrum också mitt på dagen.

På grund av brottsligheten borde resenärer undvika att resa ensamma eller på natten.

Regnperioden vara från juni till november i Centralamerika och då kan det förekomma cykloner och översvämningar. Följ med läget i medierna. Det finns en turistservice som publicerar meddelanden varje vecka om vägförhållandena och säkerhetssituationen (Asistensia Al Turista), tel.nr: 1500 eller 2421-2810.

Vara försiktig då du badar i havet eftersom de kraftiga strömmarna vid Stilla havets kust kan vara oberäkneliga. Det finns sällan några badvakter eller varningsskyltar på farliga stränder. Turister borde undvika ödsliga stränder särskilt efter skymningen.

Det är säkrast att besöka sevärdheter i grupp med en officiell guide. Fotvandrare och bergsbestigare har ofta råkat ut för våld i ensliga trakter, till exempel på vulkanberget Pacaya. Efter att den så kallade turistpolisen togs i bruk har läget förbättrats en aning.

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan före resan. Se närmare anvisningar på adressen reseanmalan.fi

Brottsligheten

Våldsam brottslighet är ett allvarligt problem i hela landet. Också turister har blivit offer för mord och våldtäkter. Turister kan också bli rånade av beväpnade brottslingar, var som helst i landet. I regionen Alta Verapaz råder det tidvis undantagstillstånd på grund av insatser mot droghandeln och det lönar det sig att iaktta särskild försiktighet då man rör sig i regionen.

I Guatemala City och dess omgivning begås flera mord dagligen. Många av dessa hänger samman med interna uppgörelser mellan lokala gäng eller knarkhandlare, men i vissa fall har även oskyldiga utomstående skadats eller omkommit i skottlossningen.

Var särskilt försiktig på vägar, i bussar och i turistområden. Våldtäkter och bilkapningar kan förekomma. Bussar och personbilar blir rånade på livligt trafikerade huvudtrafikleder också mitt på dagen. Kvinnliga passagerare kan dessutom råka ut för våldtäkter i samband med rånen.

Enligt uppgift har även brottslingar som gett sig ut för att vara poliser gjort sig skyldiga till rån och våldtäkter.

Då du rör dig ute är det bra att hålla pass, pengar och värdeföremål såsom solglasögon, kamera, klocka och smycken gömda. Växla inte pengar på gatan.

Trafiken

Vägarna är i ganska gott skick mellan de största turistområdena men skrala i ensligare trakter. Lokalbefolkningen håller sig inte alltid till trafikregler och hastighetsbegränsningar. De lokala bussarna är inte särskilt pålitliga och råkar ofta ut för trafikolyckor. Trafikolyckor är en vanlig dödsorsak i Guatemala och den som rör sig i trafiken ska alltid vara försiktig och följa trafikreglerna. Det lönar sig att skaffa ett internationellt körkort. De lokala buss- och flygbolagen är sällan försäkrade och vid eventuella olyckor kan det vara svårt att få ersättning.

Bilar och minibussar med utländska registreringsskyltar har ofta råkat ut för väpnade rån. Minibussar och turistbussar har blivit stoppade och rånade till och med på dagen och på huvudvägarna. Det kan vara farligt att röra sig längs vägarna i Guatemala. Undvik vägen till Panajachel via Patzun eftersom vägen är dålig och det finns en risk att bli rånad. Rån har begåtts också på vägavsnittet mellan Cocales och San Lucas Toliman. Håll dörrarna låsta och fönstren stängda då du kör bil.

Kulturbundna regler

Det officiella språket i Guatemala är spanska och dessutom talas över tjugo ursprungsbefolkningars språk. Engelskkunskaperna är i allmänhet ganska dåliga.

Naturförhållanden

Fyra av Guatemalas vulkaner är aktiva: Pacaya, Fuego, Santiaguito och Tacaná. Så kallad gul varning gäller i områdena kring Pacaya, Fuego och Santiaguito. Var därför särskilt försiktig i närheten av dem. De andra vulkanerna kan man bestiga men bara i guidade grupper. Resenärer som tänker bestiga vulkanberg måste vara medvetna om risker och eventuella utbrott.

Översvämningar, orkaner och jordskred kan förekomma under regnperioden från juni till oktober. Det finns också en betydande risk för jordbävningar. Resenärer borde följa väderleksrapporter och beakta dem då de planerar sin semester. Man får information om naturkatastrofer i nyhetssändningar och tidningar.

Hälsovården

I Guatemala förekommer det malaria, denguefeber och chikungunyafeber. Di skyddar dig bäst mot alla tre genom att använda sig av täckande, ljusa kläder och myggmedel samt myggnät om nätterna.

Mer information om vaccinationer och andra hälsovårdsfrågor:  Institutet för hälsa och välfärd THL:s webbplats (http://www.thl.fi/).

Den offentliga sjukvården håller sällan hög standard varför privat sjukvårdsservice rekommenderas i mån av möjlighet. Det är viktigt att reseförsäkringen täcker vårdkostnaderna av eventuella sjukdomsfall.

Heltäckande reseförsäkring behövs. Sjukdoms- och dödsfall som kräver hemtransport är dyra utan privat reseförsäkring. Kontrollera före resan vad din reseförsäkring täcker.

Bra att veta

Den som reser utomlands är skyldig att följa lokala lagar och regler. Förbrytelser leder till stränga straff. Innehav, bruk eller försäljning av narkotika i Guatemala leder till fängelsestraff.

Lokalbefolkningen gillar inte nödvändigtvis att bli fotograferade, i synnerhet inte om turister fotograferar barn. Be alltid om lov innan du tar en bild.

Ibland misstänks utlänningar för att vilja kidnappa barn och sälja dem, varför man bör vara synnerligen försiktig då man diskuterar med barn. Missförstånd har i vissa fall lett till överfall med tråkiga följder.

Man kan få hjälp och mera information om säkerhetsläget av Guatemalas turistmyndigheter (INGUAT), tfn under tjänstetiden +1 801 464 8282 och övriga tider +1 801 2321 2800.

För inresa i landet måste du ha ett giltigt pass (minst 6 månader skall återstå av giltighetstiden). En finländsk turist får vistas i Guatemala i 90 dagar utan visum. Vid längre vistelser ska resenärer ansöka om tillstånd hos immigrationsmyndigheterna http://www.migracion.gob.gt/.

Om du förlorar ditt pass ska du hänvända dig till Finlands ambassad i México. I några fall kan de övriga EU-ländernas beskickningar i Guatemala bevilja en finsk medborgare en provisorisk resehandling (Emergency Travel Document, ETD). Tilläggsinformation om ansökning om pass: http://www.finlandia.org.ni/Public/default.aspx?nodeid=31982&contentlan=1&culture=fi-FI.

En reseförsäkring med täckande sjukförsäkringsdel rekommenderas. Det är alltid bra att ta kopior av viktiga dokument såsom pass, kreditkort och flygbiljetter och förvara dessa skilt från originalen samt sända scannade kopior till den egna e-posten. Om passet försvinner eller stjäls bör man även göra en anmälan om det till den lokala polisen.

Kontaktuppgifter

Finlands ambassad i Mexico City:

Embajada de Finlandia
Monte Pelvoux 111, 4. piso
Colonia Lomas de Chapultepec
11000 México D.F.
México

E-post: sanomat.mex@formin.fi
Webbplats: www.finlandia.org.mx
Facebook: http://www.facebook.com/EmbajadadeFinlandiaMexico
Twitter: https://twitter.com/EmbFinMexico

Tfn: +52 55 5540 6036
Fax: +52 55 5540 0114

Kundservice: mån-fre 9.00-13.00 

Jour: När ambassaden inte har öppet kan du i nödfall kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555, fax +358 9 629 840, e-post Paivystys.um@formin.fi.

Kontaktuppgifter: Finlands honorärkonsulat, Guatemala

Honorärkonsul Kristina Trollnäs de Chávez

Consulado Honorario de Finlandia
2da, Calle 18-37 Zona 15, Vista Hermosa I. Apartamento No.2
Ciudad de Guatemala 01015

Tfn: +502 2365 9270, 2365 9271
E-post: imesland@terra.com.gt

Detta dokument

Uppdaterat 29.10.2015

Takaisin ylös