Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet

Suomen kansalaisen viisumi ja oleskelulupa

Suomen kansalainen tiedustelee viisumin tarvetta ja hakee viisumia tai oleskelulupaa matkakohdemaan lähimmästä edustustosta. 


Viisumin hakeminen Suomessa

Suomen kansalaisen viisumia koskevat tiedustelut osoitetaan ja viisumihakemus jätetään matkakohdemaan lähimpään edustustoon.

Esimerkki:  Jos matkustat Kiinaan, kysy lähimmältä Kiinan edustustolta, tarvitsetko viisumia.

Tarve viisumiin määräytyy kyseisen maan viisumilainsäädännön ja valtioiden välisten sopimusten sekä kansainvälisten yleissopimusten mukaisesti. Viisumitarve on hyvä tarkistaa matkakohdemaan edustustolta hyvissä ajoin ennen matkaa. Eräille matkustajaryhmille voi olla erityismääräyksiä.

EU-maissa passi on kelvollinen matkustusasiakirja sen voimassaolon päättymiseen saakka. Muiden maiden osalta on syytä tarkistaa kohdemaan edustustosta kuinka kauan passin on oltava voimassa matkan päättymisen jälkeen (yleensä 3 kk tai 6 kk).


Viisumin hakeminen ulkomailla

Jos ulkomailla asuva Suomen kansalainen matkustaa maahan, johon pääsemiseksi Suomen kansalaisilta vaaditaan viisumia, haetaan sitä lähimpänä olinpaikkaa olevalta matkakohdemaan edustustolta.


Oleskelulupa

Myöskin pidempään oleskeluun toisessa maassa (yleensä yli 3 kk) Suomen kansalaiselta vaadittavaa oleskelulupaa haetaan lähimmältä kohdemaan edustustolta.

Toisessa EU-maassa yli 3 kk oleskeleva EU-kansalainen rekisteröi oleskelunsa paikallisviranomaisille.

 

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Tämän sivun sisällöstä vastaa Passi- ja viisumiyksikkö

Päivitetty 22.1.2013

Takaisin ylös