Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet

Protokolla ja virallinen esiintyminen

Protokollan ja etikettisäännöstön perusperiaatteet ovat vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja vanhoja. Niiden noudattamisen tarkoituksena on poistaa epävarmuus, saada asiat luistamaan aikataulun mukaisesti sekä tehdä kanssakäyminen selkeäksi ja miellyttäväksi.

Protokollassa on kyse erilaisten virallisten tapahtumien suunnittelusta ja toteuttamisesta ennalta määrättyjen periaatteiden mukaisesti. Esimerkiksi valtiovierailuissa vieraat ja isännät tietävät aina mitä seuraavaksi tapahtuu ilman erillistä ohjaamista ja mikäli ohjaamista tarvitaan, hoitavat protokollan virkamiehet sen huomaamattomasti.

Protokollapalvelut osallistuu valtiollisten juhlatilaisuuksien, kuten valtiopäivien avajaisten ja päättäjäisten, tasavallan presidentin virkaanastujaisten sekä itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksen, suunnitteluun ja toteutukseen.

Diplomaattikuntaa saapumassa tervehtimään eduskunnan puhemiestä protokollapalveluiden edustajan johdattamana (Kuva: Raino Heinonen, UM 2003)
Protokollaosaston airueiden kunniakuja (Kuva: Raino Heinonen, UM 2003)
Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi saapuvat valtiosaliin eduskunnassa protokollapäällikön johdattamana (Kuva: Raino Heinonen, UM 2003)
Protokollaosaston airueet (Kuva: Raino Heinonen, UM 2003)
Eduskunta
Valtiopäivien avajaiset
Kuvat: ulkoministeriö 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Protokollapalvelut

Päivitetty 25.2.2014

Takaisin ylös