Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Fidzi

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Fidzi sijaitsee eteläisellä Tyynellä valtamerellä noin 4500 kilometriä Honolulusta lounaaseen ja noin 1800 kilometriä Uudesta-Seelannista pohjoiseen.

Asuminen, asunnot

Fidzin hintataso on suhteellisen edullinen. Asumisen kustannukset vaihtelevat suuresti halutusta asunnon tasosta riippuen sadoista euroista jopa 3000 euroon kuukaudessa.

Autot

Fidzillä ei ole suomalaista autokoulua vastaavaa opetusta, joten autoilukulttuuri on hyvin erilainen.  päivä. Noin kolmasosa maan teistä on asfaltoituja, minkä lisäksi haasteita aiheuttavat vapaana liikkuvat lehmät, hevoset ja vuohet. Maaseudulla bensa-asemia voi olla vähän. 

Edustustot

Suomella ei ole edustustoa Fidzillä, vaan Australian suurlähettiläs on akkreditoitu edustamaan Suomea Fidzillä. Suomella on kunniakonsulaatti pääkaupunki Suvassa.

Hankinnat

Pääkaupunki Suvan kauppakeskuksissa on länsimainen valikoima ja sen mukainen hintataso.

Ilmasto

Fidzin ilmasto on trooppinen meri-ilmasto, ja vuotuiset lämpötilanmuutokset ovat pieniä. Alin mitattu lämpötila on 12 astetta, kun taas korkein on 36 astetta. Lämpimintä on tammi-maaliskuussa, ja viileintä heinä-elokuussa.

 

Fidzi sijaitsee seismisellä alueella. missä maanjäristykset, hirmumyrskyt ja hyökyaallot ovat mahdollisia. Pyörremyrskyjä alueella esiintyy marras-huhtikuussa. 

Joukkoliikenne

Erityisesti kaupungeissa on toimiva julkinen liikenne, ja jokaisessa kylässä on yleensä bussipysäkki. Myös taksit ovat hyvä tapa liikkua paikasta toiseen. 

Juomarahat

Fidzillä ei ole juomarahakulttuuria. Juomarahan antaminen on tapa kiittää henkilökuntaa, mutta liiallinen juomaraha saattaa aiheuttaa hämmennystä ja vastalahjan antamisen paineita.

Jätehuolto

Fidzillä jätehuolto ja kierrätys eivät toimi kovin hyvin. Kouluissa on pyritty edistämään ympäristötietoisuutta lisäämällä jätehuolto- ja kierrätysopetusta.

Kansalliset vapaapäivät

 • 1. tammikuuta: New Year's Day 
 • 30. maaliskuuta: Good Friday
 • 31. maaliskuuta: Easter Saturday
 • 2. huhtikuuta: Easter Monday
 • 22. kesäkuuta: National Sports and Wellness Day
 • 7. syyskuuta: Constitution Day
 • 10. lokakuuta: Fiji Day
 • 7. marraskuuta: Diwali
 • 20. marraskuuta: Birthday of Prophet Muhammad
 • 25. joulukuuta: Christmas Day
 • 26. joulukuuta: Boxing Day

Kirjallisuus

Satendra Nadan on kuuluisa fidziläinen runoilija-romaanikirjailija, jonka osin elämäkerrallinen romaani The Wounded Sea ilmestyi vuonna 1991.

 

Runoilija Sudesh Mishran kuuluisimmat teokset ovat Tandava (1992) ja Rahu (1997).

 

Joseph Veramon kuuluisimmat teokset ovat Moving Through the Streets (1994), The Shark ja kokoelmateos Black Messiah (1989).

Koulut ja opiskelu

Fidzillä on julkisia, yksityisiä ja eri uskontokuntien kouluja. Kaupunkien ja maaseutujen koulut poikkeavat toisistaan ryhmäkokojen ja homogeenisuuden perusteella.

 

Fidzillä on noin 12 yksityistä sisäoppilaitosta, jotka sijaitsevat Ovalaun saarella ja Viti Letun itärannikolla, sekä kolme yksityiskoulua, jotka sijaitsevat Suvassa, Nadissa ja Nasinussa. Nämä IB-tutkintoja myöntävät kansainväliset koulut ovat toisen asteen oppilaitoksista korkeatasoisimpia, noudattavat opintosuunnitelmissaan kansainvälisiä standardeja ja poikkeavat muista kouluista myös pedagogisesti. Opiskelu Fidzin julkisissa kouluissa perustuu pääosin kokeisiin sekä ulkoa opetteluun, kun taas kansainvälisissä kouluissa käytetään monipuolisempia opetusmetodeja. Koulujen lukuvuosimaksut ovat noin 4400 Fidzin dollaria, johon vain kaikkein hyvätuloisimmilla fidziläisillä on varaa.  

 

Yliopistoja ovat 12 maassa toimiva University of South Pacific, Fiji Institute of Technology, Fiji School of Medicine ja University of Fiji.

Käymälät

Maaseudun ja kaupunkien käymälöissä, niiden laadussa ja olemassaolossa, on suuria eroja. Kaupungeissa noin 71 prosenttia väestöstä on käytettävissään kehittynyt vesi- ja viemärijärjestelmä, kun taas maaseudulla vain noin 55 prosenttia väestöstä voi käyttää kehittynyttä vesi- ja viemärijärjestelmää.

Lemmikit

Lemmikkien tuominen Fidzille on hyvin haastavaa maan tiukasta karanteenista johtuen. Pienten eläinten, kuten kissojen ja koirien, kuljettaminen suoraan Fidzille on mahdollista vain Australiasta, Havaijilta ja Uudesta-Seelannista. Lemmikkejä tuotaessa Fidzille on näin ollen matkustettava näiden alueiden kautta, läpäistävä niiden karanteenimääräykset ja haettava lupaa kuljettaa eläin pois maasta.

 

Lisätietoja lemmikkien kuljettamisesta Fidzille

 • The Quarantine section of the Animal Health & Production Division, puh. (679) 312512
 • Post-Entry Quarantine Station in Koronivia, puh. (679) 430317

Liikennekäyttäytyminen

Fidzillä on vasemmanpuoleinen liikenne, ja liikennekulttuuri poikkeaa eurooppalaisesta muun muassa siksi, että maassa on vain vähän koordinoitua ajo-opetusta. Lisäksi on hyvä huomioida tiestön vaihteleva kunto ja usein vapaana liikkuvat kotieläimet, kuten hevoset ja lehmät.

Majoitus

Majoitusmahdollisuudet ovat monilla saarilla hyvin monipuoliset ylellisistä matkailukohteista vaatimattomampiin, pienen budjetin majataloihin.

Mitat ja painot

Fidzillä käytetään metrijärjestelmää.

Pankit

Kansainvälisistä pankeista Fidzillä toimivat arkisin normaaleina aukioloaikoina muun muassa Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) sekä Westpac Banking.

 

Muita tunnettuja pankkeja

 • Bank of Baroda
 • Colonial National Bank
 • Bank of Habib
 • Merchant Bank of Fiji.

Parturi-kampaamot

Fidzillä on parturi-kampaamoita erityisesti suurimmissa kaupungeissa,  ja suurimmista hotelleista ja matkakohteista löytyy monipuolisia kampaamopalveluita.

Posti

Fidzín postipalveluista vastaa Post Fiji, jonka internet-sivuilta voi muun muassa tarkistaa postimaksun. Kirjepostin matka Suomeen kestää keskimäärin kaksi viikkoa.

 

Puhelimet

Kännykkäliittymien käyttö on yleistynyt voimakkaasti viime vuosina perinteisten lankaliittymien tilalle. Kuuluvuusalueiden välillä voi olla suuria eroja, ja erityisesti pienillä saarilla kännyköiden kuuluvuus voi olla heikko. Myös puheluiden hinnat vaihtelevat operaattoreiden mukaan.

 

Fidzin maakoodi on +679.

Pukeutuminen

Monet fidziläiset pukeutuvat perinteisesti, ja ilmastosta johtuen pukeutuminen on usein kevyttä ja epämuodollista. Sukupolvien välinen kuilu on suuri, ja vanhemmat pukeutuvat nuoria konservatiivisemmin. Monet fidziläisnaiset pukeutuvat kokopitkään hameeseen, kun taas nuoret käyttävät hameita tai housuja. Intialaisnaiset pukeutuvat joko samoin kuin fidziläiset tai perinteisiin intialaisiin vaatteisiin. Miesten pukeutumiseen vaikuttaa heidän työnsä ja se, mitä työn puolesta pidetään sopivana. Suurissa kaupallisissa järjestöissä ja kansalaisjärjestöissä virallisempi pukeutuminen, solmion käyttö yms. on suositeltavaa.

 

Fidziläiset ovat rentoja, mutta sopivalla pukeutumisella osoitetaan kunnioitusta. Kylissä vierailleissa on sopivaa pukeutua vaatimattomasti ja riisua loukkaavaksi koettava hattu.

Ravinto

Fidziläisten ruokailutottumuksissa tärkeitä ovat riisiä ja kalaa sekä kurpitsaa, kassavaa, kookosta, bataattia ja leipäpuuta.

 

Fidziläiset syövät perinteisesti käsin ja kodeissa ruoka nautitaan usein lattialla.

Rekisteröity parisuhde

Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin helmikuussa 2010.

Sosiaaliturva

Sosiaaliturva Fidzillä ei ole kattava, ja erityisesti epävirallisen sektorin osuus taloudesta on merkittävä. Työnantaja pidättää työntekijän palkasta osan sairastumisen tai eläkkeen varalta.

 

Sosiaaliturvan osalta keskeisiä toimijoita ovat

 

Suomella ja Fidzillä ei ole sosiaaliturvasopimusta tai sairausvakuutussopimusta, joten kattava matkavakuutus tulee hankkia ennen lähtöä.

Suomi-kuva

Suomi-kuva Fidzillä on neutraalin positiivinen.

Sähkövirta

Fidzillä käytössä oleva sähkövirta on 240 volttia. Sähkölaitteiden pistokkeet ovat samanlaiset kuin Australiassa. Suomalaiset ja Oseanian ulkopuolelta hankitut sähkölaitteet toimivat adapterin avulla.

Terveydenhuolto

Fidzillä on julkinen terveydenhuoltojärjestelmä ja yksityisiä vastaanottoja. Suvassa on kaksi suurinta sairaalaa, jotka molemmat tarjoavat hyvää terveydenhuoltoa mutteivät omaa resursseja teknologisesti kehittyneimpiin hoitomuotoihin. Vaikka julkinen terveydenhoito olisikin hyvälaatuista, sairaaloiden olosuhteet eivät välttämättä ole tyydyttäviä, joten kattava vakuutus on suositeltava.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Fidzin maahantulokaranteeni on tiukka eikä maahan saa viedä mitään elintarvikkeita, kasveja tai eläinperäisiä tuotteita. 

Turvallisuus

 

Valokuvaaminen

Fidzi on tunnettu upeana valokuvauskohteena. Maassa onkin paljon hyviä valokuvaajia. Paikallisväestön kuvaamiseen on kohteliasta pyytää lupa etukäteen.

Valuutta

Fidzin valuutta on Fidzin dollari.

Vapaa-aika

Fidzillä on runsaasti mahdollisuuksia aktiiviseen vapaa-ajanviettoon. Erityisesti snorklaaminen, sukeltaminen, vaeltaminen, veneily ja lintubongaus ovat suosittuja.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Canberra

Päivitetty 22.11.2017

Takaisin ylös