Utrikesminister Elina Valtonens tal på Hanalys om Ukrainas europeiska framtid, 26.3.2024

Minister Billström, kära gäster!

Tack för att ni kommit hit till Hanaholmen. Jag önskar er för min del varmt välkomna.

I dag fokuserar vi på Ukraina. Vi kommer att diskutera Ukrainas europeiska framtid, som både Finland och Sverige stöder helhjärtat.

Det har gått två år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga och olagliga anfallskrig mot Ukraina. Ukrainarna fortsätter att kämpa tappert. Genom att stöda Ukraina stöder vi de mänskliga rättigheterna, demokratin och den regelbaserade internationella ordningen. Det har gått mer än tio år sedan Euromajdan, då det ukrainska folket uttryckte en klar önskan att bli en del av den europeiska familjen. Bara lite därefter, för tio år sedan, annekterade Ryssland Krimhalvön.

Genom att stödja Ukraina förhindrar vi samtidigt att Rysslands agerande, som bryter mot folkrätten, sprids i Europa och världen.

Kära seminariedeltagare!

För en månad sedan samlades ungefär 30 stats- och regeringschefer i Paris för att visa sitt stöd till Ukraina. Budskapet var klart. Situationen i Ukraina är kritisk.

Det är viktigt att vi på kort sikt fokuserar på Ukrainas omedelbara behov. Landet behöver vapen och ammunition. Under mötet i Paris lyftes öppet fram nya sätt att stöda Ukraina på vägen mot seger.

Vi måste utveckla den europeiska försvarsindustrin. Finland har redan fattat ett beslut att avsevärt öka produktionen av ammunition. Det säkerställer vår förmåga att stöda Ukraina också i framtiden.

Världen är i gungning. Flera allvarliga kriser kräver vår uppmärksamhet. Samtidigt måste Ukraina förbli vår strategiska prioritet.

Flera länder har kommit överens om bilaterala säkerhetsåtaganden med Ukraina. Finlands bilaterala säkerhetsåtaganden med Ukraina är under beredning. Dessa avtal vittnar om engagemang för och partnerskap med Ukraina, då Rysslands anfallskrig fortsätter.

Våra säkerhetsåtaganden är också kopplade till återuppbyggnaden av Ukraina. På lång sikt har Finland förbundit sig till att bygga upp Ukraina till en stark och fri europeisk stat. Behovet av hjälp med återuppbyggnaden är enormt redan nu.

Vi offentliggjorde den första delen av vår nationella återuppbyggnadsplan i fjol i december. Den fokuserar särskilt på finländska företags möjligheter att stödja Ukraina i återuppbyggnadsprocessen.

Den andra delen av planen är under beredning. I den kommer Finlands övergripande stöd till Ukraina att tas upp. Ukraina är Finlands största partnerland inom utvecklingssamarbetet.

Kära gäster!

Vi har samlats här i dag för att tala om Ukrainas framtid som medlem i Europeiska unionen. Det är ett viktigt och nödvändigt steg.

Ukrainas återuppbyggnad går hand i hand med de reformer som behövs för att landet ska kunna bli EU-medlem. Ukraina har gjort betydande framsteg med tanke på att landet samtidigt har varit föremål för ett fullskaligt anfallskrig.

Finland stöder Ukraina på vägen mot EU-medlemskap och i genomförandet av nödvändiga reformer. Fokus ligger på att stärka de demokratiska institutionerna,  upprätthållande av rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna, samt på att utveckla en fungerande marknadsekonomi som tål konkurrenstrycket på den inre marknaden. Jag är övertygad om att Ukraina har vilja och motivation att vidta de nödvändiga åtgärderna. Viljan och motivationen är ömsesidig. Europeiska unionen kommer att bli starkare i och med Ukrainas medlemskap.

Hösten 2022 ansökte Ukraina officiellt om medlemskap i Nato. Finland anser att Ukrainas plats är i Nato. Ukraina är en suverän stat med rätt att besluta om sin egen säkerhet.

Kära åhörare!

Vi fördömer starkt Rysslands olagliga anfallskrig. Rysslands agerande bryter mot folkrätten och FN-stadgan. I det finländska samhället finns en stark solidaritet med Ukraina. De flesta finländska företag har lämnat Ryssland, och handeln med Ryssland har rasat. I många andra EU-länder återstår det tyvärr ännu mycket att göra i detta avseende. Finland har konsekvent understött att EU inför bredare sanktioner som svar på Rysslands agerande.

Det brutala anfallskriget har också lett till ökat förtryck inom Ryssland. Aleksej Navalnyjs död var en omskakande nyhet som  visade hur det står till i Ryssland just nu. Också presidentvalet för drygt en vecka sedan talar sitt tydliga språk om situationen i landet. Precis som Sverige, tycker också vi, att det är motiverat att reagera på situationen i Ryssland med en ny EU-sanktionsregim som gör det möjligt att ingripa i landets repressiva åtgärder.

För att minska Rysslands inflytande fortsätter vi också att stödja de demokratiska krafterna i Belarus. Det belarusiska folket förtjänar en framtid där de kan uttrycka sina åsikter fritt och utan rädsla. Det är viktigt att de belarusiska myndigheterna ställs till svars för sina handlingar. Vi fortsätter också vårt  starka stöd till Moldavien och dess suveränitet. De reformer som krävs för Moldaviens EU-medlemskap stärker landets resiliens även mot Rysslands hybridpåverkan.

Kära gäster!

Dagens Hanalys-seminarium visar att Finlands och Sveriges orubbliga stöd till Ukraina fortsätter. Jag ser fram emot våra diskussioner om säkerhetsläget i Europa och om Ukrainas väg till EU.

Tack.