Britannia on yhä lähellä - markkinakatsaus

Britannia on maailman kuudenneksi suurin talous ja siten ostovoimainen markkina suomalaisille tuotteille ja palveluille. Euroopan unioni on brexitin jälkeenkin sen suurin kauppakumppani ja investointien lähde. Konservatiivihallitus valmistautuu ensi vuoden vaaleihin, joissa työväenpuolueen voittoa pidetään todennäköisenä. Maan talous kasvaa vuonna 2024 vain puolisen prosenttia, mutta seuraavina vuosina kasvun odotetaan piristyvän. Julkinen velka on melkein 100% BKT:sta, joka kaventaa hallituksen investointimahdollisuuksia. Tutkimukseen ja kehitykseen rahoitukseen halutaan kuitenkin panostaa, sen BKT-osuustavoite on 2,4%. UK on palveluiden tuottamisen, viennin ja vapaakaupan suurvalta. UK:n ja EU:n suhde on paranemaan päin. Pohjois-Irlannin aiheuttama kitka on vähentynyt ja tutkimus- ja innovaatioyhteistyö lisääntyy UK palattua EU:n Horisontti- ja Kopernikus –ohjelmiin.

Britannian talous kasvaa vain hivenen vuonna 2024 mutta seuraavien vuosien kasvun ennustetaan olevan 1,5 prosentin luokkaa. Ostovoimaa heikentänyt inflaatio on jo taittunut ja asettunee jatkossa noin kahden prosentin tasolle. Palveluiden merkitys on suuri, niiden osuus on 80% kansantaloudesta ja 40% viennistä. Erityisesti rahoitussektori on tärkeä ja Lontoon Cityn globaali asema EU-eron jälkeenkin yhä vahva.

Jos nyt oppositiossa oleva Labour pääsee hallitukseen, sen odotetaan keventävän rakentamisen lupakäytäntöjä ja pyrkivän parantamaan työvoiman saatavuutta lakimuutosten avulla. Teollisuuspolitiikassa Labour kannustaa vihreää siirtymää kotiomaista tuotantoa tukemalla. Suhde EU:hun paranisi Labourin valtaannousun myötä, mutta paluuseen sisämarkkinoille tai tulliunioniin se ei johtaisi. Pelko sääntelyn eriytymisestä ja siitä syntyvistä kaupanesteistä vähenisi. Hallituksen väristä riippumatta Britannia pyrkii jatkamaan kauppasopimusten solmimista erityisesti Aasiassa.

Nykyinen konservatiivihallitus on sitoutunut nostamaan T&K-menojen BKT-osuuden 2,4%:in vuoteen 2027 mennessä, eikä Labour tavoitetta ainakaan laskisi. Suomalaisilla yrityksillä, yliopistoilla ja tutkimuslaitoksilla on siten hyvät mahdollisuudet yhteistyöhön mm. kvanttilaskennan ja tekoälyn alalla.

Lontoon lisäksi suomalaiselle osaamiselle on kysyntää Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa sekä Englannin pohjoisten kaupunkien talousalueilla. Energian hinnannousun vauhdittama vihreä siirtymä tarjoaa mahdollisuuksia mm. liikenteen sähköistämisessä, älykkäissä verkoissa, energiatehokkuudessa ja kaukolämmössä. Työvoimapula on krooninen, joten tuotantoprosessien tehokkuutta ja tuottavuutta kasvattavat ratkaisut kiinnostavat myös.

Julkisen terveydenhuollon tila on vaikea jaa uudistusten tarve luo paljon kysyntää digitaalisille palveluratkaisuille. Puolustussektorilla Suomen ja Britannian välinen yhteistyö on erittäin tiivistä ja Suomen Nato-jäsenyys avaa uusia mahdollisuuksia viennille, investoinneille ja tuotannolliselle yhteistyölle. Myös kyberturvallisuus, ydinenergiaan liittyvä osaaminen ja yhteiskunnan varautumiseen liittyvät ratkaisut kiinnostavat brittitoimijoita. Kuluttajatuotteille Britannia tarjoaa kulttuurisesti läheiset markkinat digitaalisen ja online-kaupan kautta. Suomen maine matkailukohteena on hyvä ja turismin ympärivuotiselle kasvulle on tilaa.

Team Finland UK keskittyy vuonna 2024 kolmeen sektoriin: turvallisuuteen, ml. energia ja puolustus, digitaalisiin palveluihin erityisesti terveys- ja rakennusalalla sekä työvoiman liikkuvuuteen ja tulevaisuuden taitoihin. Kestävä kehitys on läpileikkaava teema kaikilla prioriteettisektoreilla.

Jukka Siukosaari, Suomen suurlähettiläs, Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti