Dominikaanisen tasavallan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Dominikaaninen tasavalta on Karibian ylivoimaisesti suurin talous ja yksi koko Latinalaisen Amerikan nopeimmin kasvavista kansantalouksista. Suomalaisyrityksille on mahdollisuuksia mm. digitalisaation ja automaation kehittämisessä ja kestävän energian ja kiertotalouden ratkaisuissa. Potentiaalia on myös koulutussektorilla, kaivosteollisuudessa ja terveydenhuollon kehittämisessä.

Dominikaanisen tasavallan kansantalous on Karibian alueen merkittävin. Vuonna 2022 maan BKT oli 120 miljardia USD (vrt. esim. Bulgaria 103 mrd. USD). Vuoden 2023 talouden kasvuluvuksi arvioidaan 3% ja kasvuennuste vuodelle 2024 on 5,2% (IMF).


Maa on investoinut pandemian jälkeen vahvasti terveydenhuollon ja koulutuksen tason korottamiseen, johon se on saanut kansainvälisiä lainoja. Ammattikoulutusta uusitaan budjettivaroin – tässä on ollut aiemmin suomalaisia toimijoita mukana. Maassa rakennetaan 5G-verkkoa ja digitalisaation vauhti kasvaa, vaikka sektorilla on edelleen merkittävästi potentiaalia.


Maassa on mahdollisuuksia laivatelakoiden kunnostamiselle, kaivosten automaatiolle ja kaivostoiminnan kestävyyden kehittämiselle. Myös uusiutuvan energian ratkaisuihin on alettu panostaa. Vesihuollon uudistaminen on monin paikoin ajankohtaista ja lisäksi jätehuollon ja kierrätyksen kehittäminen tarjoavat mahdollisuuksia.


Suomi ja Dominikaaninen tasavalta ovat solmimassa yhteistyösopimuksen (MoU) koulutuksen alalla, mikä avaa uusia mahdollisuuksia yrityksille. Finnpartnership järjestää 29.2.2024 virtuaaliseminaarin “Connecting Women-Led Export Businessess in the Dominican Republic with Finnish Partners”. Pääkaupunki Santo Domingossa järjestetään 6.-10.3. IDB:n (Inter-American Development Bank) vuosikokous, jonka yhteydessä on ohjelmaa myös yrityksille ja yritysten toimesta.


Antti Kaski, Suomen suurlähettiläs, Bogota (27.12.2023)