Jordanian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Jordaniassa potentiaalisimmat markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille ovat cleantech-, vesi- ja energiasektoreilla, IT- ja digitalisaatioalalla, startup-yhteistyössä sekä opetusalalla. Suurimmilla suomalaisilla yrityksillä on jo vankka jalansija maassa. Koronaviruspandemia heikensi talouskasvua ja nosti työttömyysasteen 22,6 prosenttiin. Talouskehitystä pyritään parantamaan erilaisin uudistuksin. Energia- ja vesisektoreilla on suunnitelmissa suuria sekä keskikokoisia hankkeita, joihin on kansainvälistä kiinnostusta. Ammanissa sijaitsevasta YK:n alueellisesta hankintakeskuksesta voi olla etua markkinamahdollisuuksien avaamiselle. Alueelliset jännitteet aiheuttavat kuitenkin epävarmuustekijöitä, ja vaikuttavat muun muassa maalle tärkeään turismi- ja palvelusektoriin.

MAAN KYSYNTÄTILANNE JA POTENTIAALISIMMAT MARKKINAMAHDOLLISUUDET SUOMALAISYRITYKSILLE

Jordaniassa on tilausta erityisesti vesi- ja energiasektoreiden toimijoille sekä cleantech- ja kiertotaloushankkeille. Markkinamahdollisuuksia on niin urbaanissa ympäristössä kuin maanviljelysalueella, sillä maa kärsii vesipulasta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Maan kunnallistekniikan kehittäminen voi avata mahdollisuuksia cleantech-yrityksille. Digitalisaatiolle on kysyntää niin julkishallinnon kuin yksityissektorinkin puolella. Maassa on paljon korkeakoulutettua väkeä myös IT-sektorilla. Kiinnostus start-upeihin ja innovaatioihin on suurta. Lääke- ja kemianteollisuus ovat vahvoja aloja Jordaniassa.

Jordanian energiasektori on monipuolistunut voimakkaasti viime vuosina. Maa on kehittänyt nopeasti uusiutuvan energian tuotantoaan ja sähkönsiirtokapasiteettiaan. Kehittynyttä teknologiaa tarvitaan hyödyntämään eri energialähteistä saatavaa energiaa. Jordaniassa on ollut kiinnostusta myös suomalaiseen koulutusosaamiseen ja osaamiseen julkishallinnon kehittämisessä. Digitaalisten oppimismenetelmien tuominen saataville voisi tarjota mahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

Amman on YK-hankintojen alueellinen keskus, jota voidaan hyödyntää pyrkimyksissä parantaa Suomen osallisuutta kansainvälisissä hankinnoissa. Useilla YK-järjestöillä on aluetoimisto Ammanissa. Kansainvälisellä valuuttarahastolla (IMF) ja kansainvälisillä rahoituslaitoksilla on merkittävä rooli Jordanian taloudessa. EU ja sen jäsenmaat ovat merkittäviä investoijia Jordaniassa, ja eurooppalaiset yritykset ovat suurimpia kauppakumppaneita. EU:n Team Europe -aloite kohdistuu vesisektorille. Aqaban kaupungin jätteenkäsittelyjärjestelmän uudistaminen on yksi EU:n Global Gateway –lippulaivahankkeista vuodelle 2024.

Jordania itsessään ei ole suuri markkina-alue, mutta voi toimia reittinä laajempiin MENA-alueen markkinoihin. Suomen kunniakonsulin verkostoista ja asiantuntemuksesta on hyötyä suomalaisille yrityksille ja akateemiselle yhteistyölle.

Teksti: Anne Meskanen, Suomen suurlähettiläs, Libanon