Namibian markkinatilanne

Namibian talous kasvaa 3-4 prosentin tasolla turismin ja palvelualan kasvun sekä mineraalien korkean maailmanmarkkinahinnan ansiosta. Namibialla on kunnianhimoiset tavoitteet luoda työpaikkoja monipuolistamalla taloutta ja tuotantoa, kehittämällä arvoketjuja ja edistämällä yksityisen sektorin investointeja. Toimien keskiössä on talouden rakenneuudistuksia sekä interventioita avainsektoreille kuten vihreään energiaan, luonnonvarojen hallintaan ja maatalouteen. Team Finland toiminnan painopistealueina jatkavat uusiutuva energia ja kestävä kaivostoiminta, jotka tarjoavat kasvavassa määrin mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle ja teknologialle. Uutena toimialana vuonna 2024 mukana on kiertotalous, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia luoda uusia toimintatapoja, työpaikkoja ja yritystoimintaa. Koulutusyhteistyö jatkuu läpileikkaavana yhteistyömuotona suomalaisten korkeakoulujen tiiviin ja vilkkaan yhteistyön ansiosta namibialaisten vastinpariensa kanssa.

Namibian talouden monipuolistuminen luo uusia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Namibian sosioekonominen ympäristö: Namibia on vakaa oikeusvaltio, jolla on koulutettua nuorta työvoimaa, rikkaat luonnonvarat, toimiva infrastruktuuri, ennakoitava toimintaympäristö sekä vahva tahto kehittyä ja talouskasvun avulla luoda paremmat elinolosuhteet koko väestölle. Suomen ja Namibian pitkään yhteiseen historiaan perustuva erityissuhde edesauttaa kaikkien suomalaisten toimimista Namibiassa; suomalaisista pidetään ja heihin luotetaan. Tänä vuonna järjestettävien parlamentti- ja presidentinvaalien lähestyessä Namibian hallitus toimii entistä määrätietoisemmin ja näkyvämmin kasvattaakseen merkittävästi kansainvälisiä investointeja, joiden avulla luodaan työpaikkoja, kehitetään tuotantoketjuja ja vihreää siirtymää. Vuonna 2020 perustetun Namibian Investment Promotion and Development Boardin tehtävänä on kehittää liiketoimintaympäristöä suotuisammaksi ja auttaa maasta kiinnostuneita ulkomaalaisia yrityksiä.  

Markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille:

Uusiutuva energia: Namibian tavoitteena on olla Afrikan ensimmäinen hiilineutraali maa. Tämän saavuttamiseksi uusiutuvan energian tuotantoa (aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia) kasvatetaan nopealla tahdilla uusilla investoinneilla. Uusimpana kunnianhimoisena tavoitteena on tehdä Namibiasta globaalisti merkittävä vihreän vedyn ja synteettisten polttoaineiden tuottaja. Suunnitteilla olevat mittavat aurinko- ja tuulipuistot tarjoavat tähän erinomaiset mahdollisuudet. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on myös vähentää riippuvuutta tuontienergiasta, joka nyt kattaa n. 60% maan sähkön kulutuksesta. Markkinamahdollisuuksia on tarjolla energian tuotannon lisäksi energian varastoinnissa, jäte-energian hyödyntämisessä ja tulevaisuuden energiajärjestelmien kehittämisessä. Namibia aikoo myös hyödyntää hiljattain tehtyjä öljy- ja kaasulöydöksiä taloutensa kehittämiseksi peräänkuuluttamansa ”oikeudenmukaisen transition” puitteissa. 

EU:n ja Namibian strateginen kumppanuussopimus kattaa vihreän vedyn ohella kriittisten mineraalien arvoketjujen kehittämisen ja tarjoaa suomalaisyrityksille hyödyllisen kehikon yhteistyölle sekä mahdollisuuden EU:n eri rahoitusinstrumenttien hyödyntämiseen.

Kestävä kaivostoiminta: Kaivosteollisuus on Namibian talouden kulmakivi, tuottaen yli 60% vientituloista ja n. 13% bkt:sta. Kaivosteollisuuden myönteiset näkymät tarjoavat paljon mahdollisuuksia suomalaiselle tietotaidolle, teknologialle ja pääomalle. EU-kumppanuuden tavoitteena oleva arvoketjujen kehittäminen, kuten mineraalien rikastus, jalostus ja prosessointiteknologia ovat Namibialle erityisen tärkeitä. Kesäkuussa 2023 maan hallitus päätti kieltää useiden metallien ja mineraalien (lithium, mangaani, tantaali, koboltti) viennin prosessoimattomana, pyrkien näin kehittämään paikallista jalostusta ja luomaan työpaikkoja.

Kiertotalous: Namibian kiinnostus kiertotalouden ratkaisuihin ja vihreään siirtymään kasvaa nopeasti. Maassa on hyvät lähtökohdat kehittyä kiertotalouden edelläkävijäksi Afrikassa kattavan ympäristönsuojelua ja jätehuoltoa koskevan lainsäädännön sekä investointeja uusille toimialoille kannustavan toimintamallin ansiosta. Kiertotalouteen perustuvilla ratkaisuilla on paljon potentiaalia luoda uusia taloudellisia toimintamuotoja, työpaikkoja ja yritystoimintaa. Suomen ratkaisuille ja teknologialle esimerkiksi kierrätyksen ja jätehuollon järjestämiseksi sekä polttoaineen ja energian tuottamiseksi jätteestä on kysyntää. Kehittyvä ala tarjoaa mahdollisuuksia myös koulutusyhteistyölle.  

Teksti: Leena Viljanen, Suomen suurlähettiläs, Namibia