Paraguayn metsäsektori kehittyy ja tarjoaa suomalaisille alan toimijoille monenlaisia mahdollisuuksia

Paraguay on markkinamyönteinen, maatalousvientiin perustuva talous keskellä eteläistä Amerikkaa. Mercosuriin kuuluvan Paraguayn talousnäkymät vuodelle 2024 ovat vakaat. Kasvun ennakoidaan olevan n. 3,8 % vuonna 2024 ja pysynee yli 3,5 % tasolla lähivuosina.

Paraguayn metsäsektori on dynaamisessa kasvuvaiheessa. Paraguayn kokonaispinta-alasta (406 752 km2) 44 % on metsää. Tästä suurin osa on alkuperäismetsää. Vain 0,5 % on toistaiseksi istutettua metsää (eukalyptus), yhteensä n. 200.000 hehtaaria. Metsärikkauksista huolimatta metsätalouden potentiaaliin on havahduttu maassa vasta viime vuosina. Eukalyptus kasvaa Paraguayssa seitsemässä vuodessa ja myös havupuut kasvavat nopeasti.

Paraguayssa on tällä hetkellä noin 400 metsätalouden teollista tai puoliteollista laitosta, joista suurin osa on pieniä. Puutuotteiden vienti oli vuonna 2022 vain prosentti kokonaisviennistä, n. 100 miljoonaa USD. Valtaosa tästä oli puuhiiltä. Lisäksi viedään jonkun verran raakapuuta, sahatuotteita ja vaneria.

Paraguayn hallituksella on vahva tahto kehittää metsäalaa ja erityisesti alan teollisuutta ja vientiä. Metsäteollisuuden kehittämiseksi on perusteilla kansallinen takuurahasto, jonka avulla investointeja halutaan tukea. Maaliskuussa 2024 julkistettiin maan ensimmäinen julkinen metsätietopankki.

Ensimmäinen suurinvestointi Paraguayn metsäsektoriin, Paracel-sellutehdas, on valmisteilla. Hanke on Paraguayn suurin yksityinen teollinen investointi. Yhtiö istuttaa aktiivisesti metsää ja tehdasalueen valmistelu on lähes valmis. Yhtiö on tiedottanut, että teollinen toiminta alkaisi vuoden 2027 aikana. Paracel-hanke on sisällytetty EU:n Global Gateway -hankkeisiin.

Sellutehdashanke tarjoaa metsäalan suomalaistoimijoille mahdollisuuksia toimittaa teknologiaa esim. metsänistutukseen, puunkorjuuseen, logistiikkaan, ohjelmistoja logistiikan optimointiin ja metsävaratietojen keruuseen sekä kulutusosia kuten renkaita. Muita tehtaaseen liittyvä mahdollisuuksia voi olla logistiikkaan liittyen esim. materiaalinkäsittely ja lastaus satamassa.

Lisäksi Paraguayssa on selkeä tarve metsäalan koulutuksen kehittämiselle ja vahvistamiselle. Paraguayn valtiollisilla toimijoilla on myös tarvetta luoda maan metsäteollisuudelle selkeä strategia tai tiekartta. Pidemmällä tähtäimellä, kun Paraguayn metsäala kehittyy, on myös nähtävissä mahdollisuuksia muun puuteollisuuden osalta. Maassa voisi hyvinkin toimia esim. vaneritehtaita ja muita korkeamman jalostusasteen puutuoteteollisuutta.

Team Finland Buenos Aires ja Business Finland työstävät näitä mahdollisuuksia aktiivisesti. Jos kiinnostaa, ole yhteydessä!

Yhteystiedot:

Juha Karisola, kv. kaupan erityisasiantuntija, Suomen suurlähetystö, Buenos Aires, juha.karisola(at)gov.fi

Matti Landin, Senior Adviser, Business Finland São Paolo, matti.landin(at)businessfinland.fi