Maailman lapset saavat kouluruokaa

Maailman ruokaohjelma WFP edistää kouluruokailua ympäri maailman. Sen asiantuntija-avun piirissä oli 107 miljoonaa koululaista vuonna 2022. WFP:n työtä tukee Suomen, Ranskan ja Brasilian johtama globaali kouluruokakoalitio.

Ruandalainen Niyogisubizo Shalifu nauttii kouluruoasta Ngoman alueella, jossa WFP tukee 32:ta koulua. Kuva: Maailman ruokaohjelma WFP.
Ruandalainen Niyogisubizo Shalifu nauttii kouluruoasta Ngoman alueella, jossa WFP tukee 32:ta koulua. Kuva: Maailman ruokaohjelma WFP.

WFP tukee kouluruokailuohjelmien rakentamista erityisesti matalan tulotason maissa. WFP jakoi myös aterioita ja välipaloja sekä antoi suoraa taloudellista tukea 59:ssä maassa yli 20 miljoonalle koululaiselle vuonna 2022.

Tukeakseen kouluruokailua hallitukset perustivat vuonna 2021 globaalin kouluruokakoalition, johon on liittynyt jo liki 100 jäsenmaata ja yli sata muuta kumppania. Koalition tavoitteena on, että kaikilla maailman koululaisilla olisi mahdollisuus terveelliseen ja ravitsevaan kouluruokaan vuoteen 2030 mennessä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio toimii kouluruokakoalition lähettiläänä.

Tausta

WFP:n mukaan maailmassa oli vuoden 2022 alussa 153 miljoonaa lasta ja nuorta, jotka eivät saa riittävästi ravitsevaa ja terveellistä ruokaa päivittäin.

Kouluruokailu kannustaa perheitä laittamaan lapsensa kouluun. Koulussa saatu lounas tai välipala leikkaa haavoittuvien kotitalouksien kuluja noin 10 prosentilla ja esimerkiksi lykkää perheen tyttärien naimisiinmenoa, millä on myönteinen vaikutus koulutustasoon, terveyteen ja tasa-arvoon.

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomi on tukenut globaalia kouluruokailutyötä vuodesta 2021 lähtien. Vuonna 2023 Suomen myöntämä rahoitus WFP:n kouluruokaohjelmille ja -toiminnoille oli kolme miljoonaa euroa.