Miljoonille etiopialaisille oikeus omaan maahan

Etiopiassa on rekisteröity yli 20 miljoonaa maapalstaa Suomen kehittämällä menetelmällä vuosina 2011 - 2021.

Seinälle kiinnitetyssä kartassa on näkyvillä rekisteröityjä maapalstoja. Kuvassa näkyy palstaa osoittava käsi, jossa on kynä.

Suomen tuella luotu digitaalinen maarekisteri takaa viljelijöille oikeuden palstaansa. Suurin osa palstoista rekisteröidään molemmille aviopuolisoille.  

Hankkeen avulla on lisätty myös maankäyttösektorin koulutusta. Yli 300 nuorta on suorittanut hankkeen aikana kehitetyn Etiopian ensimmäisen maaseudun maanmittaustekniikan ammattikoulutuksen. Koulutuksen suorittaneista 28 prosenttia oli naisia. Toisesta, virkahenkilöille räätälöidystä koulutuksesta on puolestaan valmistunut 53 maisteria. 

Tausta

Etiopiassa valtio omistaa kaiken maan. Maanviljelijöillä on ollut perinteisiä käyttöoikeuksia maahan, mutta vain harvoilla on ollut virallinen todistus maan hallinnasta. Tämä on johtanut siihen, että maanviljelijät eivät ole uskaltaneet panostaa esimerkiksi maataloustuotannon kehittämiseen.   

Uusi maanhallintarekisteri lisää avoimuutta ja vähentää maaoikeuksiin liittyviä konflikteja. Maanhallintaoikeus kannustaa viljelijöitä sijoittamaan kestävään maataloustuotantoon ja ekologiseen maankäyttöön. Samalla se vahvistaa naisten omistusoikeutta ja mahdollistaa maan käytön pankkilainan vakuutena. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Ulkoministeriö myönsi REILA-maarekisterihankkeelle 7,1 miljoonaa euroa vuosiksi 2017-2021. 

Suomen vuonna 2011 aloittamaa rekisteröintityötä on viime vuosina laajennettu Etiopian omalla panostuksella, mutta myös Britannian, Saksan, Norjan, Kanadan, EU:n ja Maailmanpankin rahoituksella.