Pakolaislapset saivat tukea koulunkäyntiin Libanonissa

YK:n lastenjärjestön Unicefin ohjelmassa tuhannet Libanonissa asuvat pakolaislapset ja nuoret saivat tukea koulunkäyntiin sekä lastensuojelupalveluja.

Kuvassa on Beirutissa asuvan Karoumen perheen lapset Mirvat, 8, Sara, 11, Bilal, 8, ja Hassan, 10, saavat tukea koulutukseensa Unicefilta. Kuva: Unicef
Beirutissa asuvan Karoumen perheen lapset Mirvat, 8, Sara, 11, Bilal, 8, ja Hassan, 10, saavat tukea koulutukseensa Unicefilta. Kuva: Unicef

Unicef on tarjonnut koulutusta ja muuta tukea koulun ulkopuolella oleville, kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsille. Ohjelmien piirissä on pakolaislapsia, vamman kanssa eläviä lapsia, lapsityöläisiä ja lapsiavioliittoon joutuneita lapsia.

Suomen tuella lähes 3500 nuorta pääsi kartuttamaan arjessa tarvittavaa luku- ja laskutaitoa sekä työelämätaitoja vuosina 2021–2022.  Yli 3350 lasta sai äidinkielen ja matematiikan opetusta. Tavoitteena on lasten ja nuorten paluu Libanonin viralliseen koulujärjestelmään.

Yli 800 Unicefin koulutusohjelmiin osallistunutta lasta ja nuorta sai myös lastensuojelupalveluja ja 1 224 huoltajaa sai tukea vanhemmuuteensa.

Huoltajat saivat tietoja muun muassa positiivisista kasvatuskeinoista, viestintätaidoista, turvallisesta netin käytöstä sekä lapsityön ja lapsiavioliittojen haitoista. Yhteensä 2 735 huoltajaa sai myös kuukausittaista käteisavustusta lastensa perustarpeiden ja koulunkäynnin turvaamiseen.

Tausta

Libanon on kärsinyt viime vuodet vakavasta talouskriisistä. Talouskriisin, koronapandemian ja pitkään jatkuneen pakolaistilanteen takia yli puolet väestöstä elää köyhyydessä. Tilanne on romuttanut lasten peruskoulutuksen. Lähes 40 prosenttia Libanonissa asuvista kouluikäisistä lapsista ei käy koulua. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomi tukee kehitysyhteistyövaroin Unicefin integroituja koulutus- ja sosiaaliturvaohjelmia Libanonissa.