Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 16.12.2010 | Suomen pysyvä edustusto, Geneve

Köyhyys on Jemenin suurin turvallisuusuhka

Pakolaisuus ja köyhyys horjuttavat Jemenin yhteiskunnallista vakautta. YK:n alainen OCHA koordinoi maalle annettavaa humanitaarista apua.

YK:n humanitaarista apua koordinoiva OCHA kertoi marraskuun lopussa Genevessä järjestetyssä tilaisuudessa Jemenin humanitaarisesta ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Tilaisuudessa puhuneen Jemenin pysyvän edustuston suurlähettilään Ibrahim Saied Mohamed Al-Adoofin mukaan pakolaisuus ja joidenkin terroristijärjestöjen vahva läsnäolo alueella asettavat suurimmat humanitaariset ja turvallisuuspoliittiset haasteet Jemenille. Pakolaistilanne on ongelmallinen eritoten Sa’adan maakunnassa, missä noin 315 000 pakolaista on majoittuneina leireihin ja asuntoloihin (OCHAn lähteiden mukaan rekisteröityneiden pakolaisten määrä on 240 000).

Al-Adoofi totesi, että terrorismin vastainen taistelu on äärettömän kallista Jemenin hallitukselle. Hän myös painotti, ettei taistelu terrorismia vastaan ole yksinomaan Jemenin harteilla, vaan kuuluu koko kansainväliselle yhteisölle.

Suurlähettilään mukaan media kuitenkin liioittelee terrorismin vakavuutta Jemenissä. Hänen mielestään köyhyys on edelleen maan suurin turvallisuushaaste ja este sen vakaalle kehitykselle.

Jemenin karttaJemenissä elää satoja tuhansia somalipakolaisia, sillä matka Somalian rannikolta Adeninlahden yli ei ole pitkä.
 

Talouskriisi lisännyt köyhyyttä

Talouskriisi on heikentänyt Jemenin kansantaloudellista tilannetta. Kriisi ei ainoastaan luo taloudellisia ongelmia hintojen laskun ja epäsuosiollisten valuuttakurssimuutosten kautta, vaan myös sen vuoksi vähentynyt kehitysapu on vaikuttanut Jemenin humanitaaristen ongelmien syvenemiseen tietyillä alueilla.

Muita humanitaarisia ja yhteiskunnallisia haasteita Jemenissä ovat ruuansaannin turvaaminen, vedensaanti sekä korkea työttömyysaste.

Jemen on maatalousvaltainen maa, mutta silti noin 80 prosenttia ruuasta tuodaan ulkomailta. Viimeisin sadekausi oli hyvä, mutta silti joillain alueilla kuivuus vaikeuttaa vedensaantia.

Avun perille pääsy tärkeintä

OCHAn humanitaarisista asioista vastaavan apulaisjohtajan Catherine Braggin mukaan Jemenissä OCHA keskittyy eritoten varhaiseen toipumiseen, humanitaariseen apuun ja koulutuksen turvaamiseen.

Alati muuttuvassa humanitaarisessa tilanteessa koordinaatio on ensisijaista. Myös humanitaarisen avun saaminen vaikeille alueille on äärettömän tärkeää.

Eräiden toimijoiden kokemattomuus on aiheuttanut ongelmia nimenomaan avun perille saamisessa. Kansainvälisen Punaisen Ristin pääsy haasteellisillekin alueille on sen sijaan ollut parempaa.

Takaisin ylös