Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Mediakatsaukset, 6.5.2011

Espanjan median näkemyksiä populististen ja äärioikeistolaisten puolueiden noususta Euroopassa

Sunnuntaina 1.huhtikuuta hallitusmyönteinen El País -lehti julkaisi reportaasin eurooppalaisesta äärioikeistosta. EU- ja maahanmuuttovastaisten puolueiden kerrotaan kasvattaneen suosiotaan monissa Euroopan maissa. Jutun pääkuvana on Timo Soinin vaalivoittokuva. Pohjoismaille on omistettu oma kirjoituksensa. Lisäksi eritellään espanjalaisten näkemyksiä populistisen äärioikeiston nousuun. Konservatiivisessa ABC – lehdessä puolestaan Portugalin José Sócrates kritisoi maansa pelastusta uhkaavan kansallismielisyyden kasvua muun muassa Suomessa.

Populistisen äärioikeiston nousu Pohjoismaissa

Pohjoismaisen suvaitsevaisuuden rappio -otsikolla alkavassa artikkelissa kerrotaan, miten eurofobiset ja maahanmuuttoa vastustavat puolueet kasvattavat suosiotaan Pohjoismaissa. Perussuomalaisten menestys Suomen eduskuntavaaleissa esitetään viimeisimpänä tapauksena, mutta se niputetaan osaksi samaa ilmiötä kuin Pia Kjærsgaardin johtaman tanskan kansanpuolueen ja ruotsidemokraatit -puolueen nousu. Timo Soini esitetään perussuomalaisten karismaattisena ja sympaattisena johtajana, ja puolueen vaalivoitto ainakin osittain hänen henkilökohtaisena ansionaan.

Jussi Halla-aho puolestaan esitetään puolueen ”pahasuisena” ajattelijana, joka ei epäile antaa rasistisia ja erityisesti islaminvastaisia kannanottoja. Lehti kertoo, että Suomen maahanmuuttopolitiikkaa ja monikulttuurisuutta kritisoivissa lausunnoissaan Helsingin vaalipiirissä toisiksi eniten ääniä saanut Halla-aho on muun muassa nimittänyt profeetta Muhammedia pedofiiliksi. Artikkelissa myös mainitaan, että ruotsidemokraatit ovat ilmaisseet kiinnostuksensa yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa esimerkiksi pohjoismaidenneuvoston ja EU:n tasolla sekä epävirallisempaan yhteydenpitoon kokemusten vaihtamiseksi.

Populistisen äärioikeiston nousu yleiseurooppalaisena ilmiönä

Toinen eurooppalaisesta äärioikeistosta kertova artikkeli on otsikoitu ”Vanhan Euroopan uudet populismit” ja pääkuvana on perussuomalaisten Timo Soinin vaalivoittokuva. Artikkeli kertoo kuitenkin enemmänkin yleiseurooppalaisesta ilmiöstä kuin pelkästään Suomen tapauksesta.

Artikkelin mukaan muun muassa Suomessa, Ranskassa, Hollannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Italiassa populistiset ja äärioikeistolaiset puolueet ovat kasvattaneet suosiotaan. Keskinäisestä erilaisuudestaan huolimatta niitä kaikkia yhdistää ainakin euroskeptisyys ja muukalaisvastaisuus. Näille puolueille tyypillistä on myös se, että niillä on nuori, moderni, karismaattinen ja hyvillä puhujanlahjoilla varustettu johtaja, jonka henkilökohtaiseksi ansioksi puolueen menestys voidaan ainakin osittain katsoa. ”He osaavat välittää muukalaisvastaista sanomaansa käyttämättä entisaikojen typerää ja rasistista sanastoa.”, lehdessä kuvaillaan.

Uudenlaisista populistipoliitikoista mainitaan Timo Soinin lisäksi ranskan kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen ja Hollannin Volkspartij voor Vrijheid en Democratie -puolueen Geert Wilders. Lisäksi jutussa todetaan, että näiden puolueiden vaikutus ulottuu myös ”perinteisempiin” puolueisiin, jotka ovat suosionsa säilyttämiseksi omaksuneet joitain elementtejä ääriliikkeiden sanomasta.

Espanjalaisten näkemys populistisen äärioikeiston noususta

Saman päivän El Paísissa kerrotaan myös, että espanjalaisia huolestuttaa äärioikeistolaisuuden nousu Euroopassa. Lehdessä julkaistun mielipidemittauksen mukaan 53 % espanjalaisista on sitä mieltä, että muukalaisvastaiset ja rasistiset aatteet ovat kasvattaneet suosiotaan Euroopassa. Hieman vähemmän eli 43 % vastanneista uskoo näiden aatteiden yleistyneen Espanjassa ja 32 % on sitä mieltä, että ne ovat Espanjassa menettämässä suosiotaan.

Vastanneista 83 % toteaa, etteivät he tunne eikä heidän lähipiirissään ole ketään, jolla olisi äärioikeistolaisia ajatuksia. 16 % puolestaan kertoo tuntevansa tällaisia henkilöitä. Samassa yhteydessä mainitaan, että ”Espanja on yksi harvoista Euroopan maista, joissa äärioikeistolaisilla puolueilla ei ole mainitsemisen arvoista asemaa poliittisissa instituutioissa.”

Sócratesin viesti Suomelle

Perjantaina 28.huhtikuuta konservatiivinen ABC –lehti julkaisi radiokanava TSF:n haastatteluun perustuvan artikkelin, jossa Portugalin pääministeri José Sócrates pahoittelee kansallismielisten ja äärioikeistolaisten liikkeiden nousua Suomessa ja muualla Euroopassa. Artikkeli on otsikoitu: ”Sócrates kritisoi suomalaista kansallismielisyyttä, joka uhkaa Portugalin pelastamista”. ABC kertoo Sócratesin korostaneen, että kyseessä on laina, jonka Portugal tulee maksamaan korkojen kanssa takaisin eikä sen hyväksyminen siis tarkoittaisi, että Suomen tai minkään muunkaan Euroopan maan pitäisi maksaa yhtään enempää.
 

Päivitetty 6.5.2011

Takaisin ylös