Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Mediakatsaukset, 13.7.2011

Espanjan päälehdet: "Euro kuilun partaalla"

Espanjan päälehdet kirjoittavat hälyttävään sävyyn Kreikan kriisin laajentumisesta Italiaan ja sen heijastuksista Espanjaan. Pääsyy talousmarkkinoilla vallitsevaan paniikkiin on lehtien mukaan Euroopan instituutioiden kyvyttömyys luoda luottamusta rahamarkkinoilla reagoimalla yhtenäisesti euroon kohdistuviin hyökkäyksiin.

Talouslehti Expansiónin mukaan ongelman ydin ei enää ole Kreikan pelastaminen, vaan markkinoita rauhoittavan yhteisen tiekartan luominen. Hallitusmyönteinen El País taas korostaa Kreikan toisen pelastuspaketin pikaista hyväksymistä ehtona spekulaation loppumiselle ja uskottavan kuvan antamiselle EKP:n ja euroryhmän tilanteen hallinnasta. Oikeisto-oppositiota tukeva El Mundo tukee EKP:n johtaja Trichet'n ehdotusta EU:n yhteisen talousministeriön perustamisesta.

Ongelmana luottamuksen puute

Talouslehti Expansión toteaa pääkirjoituksessaan, että Euroopan instituutiot ovat olleet kovalla koetuksella eikä tuloksissa ole hurraamista. Mitkään toimenpiteet eivät ole rauhoittaneet talousmarkkinoita viikkoa pidemmäksi ajaksi, viime aikoina ei sitäkään. Epäilykset kohdistuvat nyt Italiaan, jonne tulipalo on levinnyt, erityisesti sen jälkeen kun Van Rompuy onnettomalla eleellään kutsui euroalueen finanssiministerit hätäkokoukseen. ”Kaikkihan tietävät, etteivät talousmarkkinat pidä odottamattomista liikkeistä”, lehti kirjoittaa vedoten Espanjan maariskin ennätykselliseen nousuun 340 pisteeseen edellisenä päivänä.

Nykyisen taloudellisen hätätilanteen perimmäinen syy on Expansiónin mukaan Euroopan kyvyttömyys herättää luottamusta, mikä taas johtuu EU:n sisäisestä epäkoordinaatiosta. Lehti katsoo, että Euroopan johtajat eivät vieläkään ole ymmärtäneet luottamuspulan olevan talouskriisiä huomattavasti vakavampi asia. Ensisijainen tehtävä on nyt kiireisesti löytää ja luoda yhteinen tiekartta euroalueelle.

Varojen kohdistaminen vaikeuksissa olevien maiden ongelmien paikkaamiseen – oli kyseessä Kreikka, Irlanti, Portugal, nyt Italia ja ehkä Espanja - vain pahentaa tilannetta ja vaikeuttaa seuraavaa episodia, kunnes tilanne voi muuttua täysin hallitsemattomaksi. ”Totta on, että tämä vaativa tehtävä edellyttää poliittista rohkeutta ja Eurooppa-mielisyyttä, jota monelta EU-johtajalta tällä hetkellä puuttuu. Meidän ei kuitenkaan pidä unohtaa, että epävarmuus luo haavoittuvuutta. Joka kerta kun euroalueen johtajat kokoontuvat, löytämättä pysyviä ratkaisuja yhteisille ongelmilleen, he elävöittävät seuraavaa tulipaloa enemmän kuin kukaan muu”.

Kreikan pelastuspaketti hyväksyttävä

Hallitusmyönteinen El País on sitä mieltä, että talousmarkkinoiden epävakaus on johtamassa euroaluetta kaaokseen ja lopulliseen hajoamiseen. Taitamattomasti hoidettu kriisi on nyt tehnyt laadullisen harppauksen laajentuessaan Italiaan, jossa suurin osa maan velkataakasta kaatuu kansalaisten harteille. Euron nykyinen vakava tilanne johtuu oleellisesti Euroopan viranomaisten kyvyttömyydestä aikaansaada pelastuspaketti Kreikan rauhoittamiseksi. Velkojilla on kiistaton vastuunsa tässä kriittisessä tilanteessa. Heidän reaktionsa talouselämän pienimpiin heilahteluihin ovat hysteerisiä ja heidän syvemmät analyysinsä olemattomia.

Sijoittajiin on kuitenkin vaikuttanut ennen kaikkea talouskriisin ala-arvoinen hallinnointi. ”Päästäkseen nykyisestä kaaoksesta Euroopan – luettakoon Saksan, Ranskan, euroryhmän ja EKP:n – täytyy välittömästi hyväksyä Kreikan toinen pelastuspaketti ja antaa vakuuttava kuva kyvystään tehdä loppu spekulaatiosta. Nyt ei enää voida tyytyä epäkohtien paikkaamisen”, toteaa El Pais lopuksi.

Euroalueelle oma talousministeriö

Oikeisto-oppositiota tukeva El Mundo on sitä mieltä, että Italian joutuminen vaikeuksissa olevien maiden joukkoon ja sen sivuvaikutusten heijastuminen Espanjaan merkitsee suurta kvalitatiivista harppausta. Talouskriisi ei enää olekaan perifeerinen. Se koskee jo euron ydinaluetta, kun kyseessä on euroalueen kolmas talous ja G-8 jäsen. Nykyisen talouskriisin draama on, että mitä heikommin maan talous menee, sitä huonommin talousmarkkinat kohtelevat sitä ja sitä vaikeampaa on toipuminen. Lehden mukaan tämä johtuu siitä, etteivät EU:n instituutiot ole harjoittaneet todellista yhteistä talouspolitiikkaa. Loputtomien kokousten vyöryssä euromaat ovat keskustelleet Kreikan toisesta pelastuspaketista eivätkä vieläkään ole selvittäneet talousmarkkinoiden kehitykseen eniten vaikuttavia pääkysymyksiä: millainen toinen pelastuspaketti tulee olemaan ja mikä on pankkien osuus.

El Mundo katsoo, että ”Euroopan ongelmat ratkaistaan olemalla eurooppalaisempia” ja yhtyy näin EKP:n presidentti Trichet’n ehdotukseen talousministeriön perustamisesta euroalueelle. Viime viikolla toiveena esitetty ajatus tulevaisuudessa toteutuvasta yhteisestä elimestä on jo tällä viikolla tarve, jonka eteen olisi otettava konkreettisia askeleita jo nyt. Päämääränä on luoda toimiva yhteinen verotuspolitiikka. Tämä ei tietenkään ole saavutettavissa muutamassa päivässä, mutta jos EU-maat onnistuvat voittamaan sisäisen vastustuksensa, Saksa ensimmäisenä, ja antamaan vakuuttavan kuvan siitä, että hanke on jo tähtäimessä, tämä saattaisi riittää talousmarkkinoiden rauhoittamiseksi.”Toisen vaihtoehdon valitseminen tai jähmettyminen paikoilleen olisi euron olemassaolon vaarantamista. Se olisi todellinen katastrofi”, kirjoittaa El Mundo lopuksi.

Päivitetty 13.7.2011

Takaisin ylös