Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Uutiset, 15.9.2011 | Suomen suurlähetystö, Managua

EU ja Nicaragua sopivat vaalitarkkailusta

Euroopan unionin vaalitarkkailijat seuraavat Nicaraguan presidentin- ja parlamenttivaaleja marraskuussa europarlamentaarikko Luis Yáñez-Barnuevon johdolla.

Euroopan unioni on allekirjoittanut yhteistyöasiakirjat Nicaraguan ulkoministeriön ja keskusvaalilautakunnan kanssa vaalitarkkailusta marraskuussa 2011 pidettävissä presidentin- ja parlamenttivaaleissa.

Nicaragua hyväksyi EU:n ehdottamat muotoilut, ja sopimukseen päästiin loppujen lopuksi yllättävän helposti. EU oli ilmaissut huolensa erityisesti tarkkailijoiden liikkumisvapaudesta ja riippumattomuudesta julkaista vaalitarkkailuraportti ilman että keskusvaalilautakunta hyväksyy ennalta sen sisällön.

Vaalitarkkailuun osallistuu yhteensä 80–90 EU:n tarkkailijaa. Kymmenen hengen ydinryhmän on tarkoitus aloittaa työ jo 10. lokakuuta. Pitkäaikaisia tarkkailijoita on yhteensä 26 ja lyhytaikaisia 40. Lyhytaikaisten tarkkailijoiden ryhmää täydentää joukko EU-maiden suurlähetystöjen diplomaattihenkilökuntaa. Tarkkailijaryhmää johtaa europarlamentaarikko Luis Yáñez-Barnuevo.

Myös Amerikan valtioiden järjestö OAS on ilmoittanut lähettävänsä vaalitarkkailijoita. Ihmisoikeus- ja vaalitarkkailutyötä tekevän Carter Centerin osallistuminen ei ole vielä varmistunut, mutta sitä pidetään mahdollisena.Latinalaisen Amerikan maiden asiantuntijoista koostuva CEELA (Centro de Especialistas Electorales de Latinoamérica) osallistuu vaalien seurantaan keskusvaalilautakunnan julkaisemien sääntöjen pohjalta.

Kansainvälisten järjestöjen lisäksi Nicaraguan vaaleja tarkkailee useampi paikallinen järjestö. Suomi tukee kahden järjestön toimintaa koordinoidusti muiden avunantajien kanssa.

Nicaragua on yksi Suomen pitkäaikaisista kehitysyhteistyön kumppanimaista. Suomen kehitysyhteistyö vuonna 2010 oli noin 11 miljoonaa euroa. Maaohjelma keskittyy kolmelle sektorille: maaseutukehitys, hyvä hallinto ja terveys.

Jaakko Jakkila

Kirjoittaja työskentele kehitysyhteistyön erityisasiantuntijana Suomen suurlähetystössä Managuassa.

Päivitetty 15.9.2011

Takaisin ylös