Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 19.10.2011

Nordkorea: resemeddelande

Nordkorea: Nordkorea: Tryggt resmål. Följ med det politiska läget på den koreanska halvön när du planerar resan, bland annat via massmedierna.

Finlands ambassad
Söul

När du reser till Nordkorea finns det skäl att kontakta resebyråer som arrangerar resor till landet.

Säkerhetssituationen i Nordkorea är fortsättningsvis god. När du planerar din resa är det bra att följa med det politiska läget på den koreanska halvön, t.ex. med internationella massmediers hjälp, eftersom läget tidvis tillspetsas. Situationen på den koreanska halvön har varit spänd sedan det nordkoreanska kustartilleriet besköt ön Yeonpyung som är belägen vid den omtvistade västliga havsgränsen. Säkerhetsläget i Sydkorea har trots det varit stabilt och något behov av beredskapsåtgärder föreligger inte för närvarande.

Nordkorea är ett mycket slutet samhälle och utländska turister är ovanliga. Resandet i Nordkorea är begränsat. Det finns inga möjligheter att resa på egen hand utan allt resande är strikt kontrollerat. Vanligen krävs tillstånd för att röra sig längre än 30 kilometer från Pyongyang. Också inne i Pyongyang får man bara röra sig där guiden tillåter det. Om man reser i en grupp har researrangören sannolikt skaffat tillstånd för att röra sig. Det är ändå klokt att kontrollera detta på förhand. Man måste be om lov i förväg för att få fotografera.

De flesta reser med landets nationella flygbolag Air Koryos flyg från Peking till Pyongyang. Air Koryo flyger också till Vladivostok och Shenyang. Observera att Air Koryo finns på EU:s så kallade "svarta lista", vilket kan orsaka problem till exempel då du tecknar försäkringar. Air Koryo har enligt ambassadens uppgifter inte gett säkerhetsinformation om sin flygmateriel. Också kinesiska flygbolag flyger från Peking till Pyongyang, men flygtidtabellerna varierar. Man kan också ta tåget till Nordkorea från Kina.

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan till utrikesministeriet eller till en finländsk beskickning före resan. Se närmare anvisningar på adressen http://formin.finland.fi/service/reseinfo/anmalan/.

Hälsovård

Heltäckande reseförsäkring behövs.

Hälsovårdsservicen är synnerligen outvecklad i landet. Resenärer bör notera att det har förekommit malaria och kolera, och man borde skaffa nödvändiga vaccinationer och kunskap om medicinering innan resan. Det är skäl att ta med sig tillräckligt med medicin. Man bör använda vatten på flaska till att dricka och till att borsta tänderna med. Mjölken är inte pastöriserad och den måste kokas. Det kött och den fisk man äter ska vara väl anrättade och inte råa, det samma gäller grönsaker. Man bör skala frukter.

Fågelinfluensa

I slutet av mars 2005 konstaterades fågelinfluensa vid flera fjäderfägårdar i närheten av Pyongyang. Man har dock fått spridningen av sjukdomen under kontroll. Epidemin orsakades av en virusstam som inte tidigare har påträffats i Asien och den orsakade inte lika allvarliga symtom hos människor som den virusstam som för närvarande sprids i Sydostasien. Resenärer uppmanas undvika kontakter med fjäderfä och att bekanta sig med Folkhälsoinstitutets anvisningar gällande fågelinfluensa. Institutet för hälsa och välfärd  och WHO följer med situationens utveckling.

Institutet för hälsa och välfärd ger mer information om vaccinationer och andra hälsovårdsfrågor på sin webbplats www.thl.fi.

Bra att veta

Resenärer gör klokt i att skaffa en täckande reseförsäkring som ersätter kostnader för inhiberade flyg samt förlorat pass och bagage. Man ska hela tiden ha med sig identitetsbevis; gärna pass eftersom hotellen frågar efter det då man checkar in. Det är skäl att ta reda på om försäkringen täcker flyg med Air Koryo.

Kontanta pengar är det bästa betalningsmedlet. I praktiken är det främst euro som kommer ifråga. Myndigheterna har meddelat att US-dollarn kommer att tas ur bruk, men åtminstone tills vidare har dollarsedlar accepterats. Den lokala valutan är won. Det är förbjudet att föra in eller ut lokal valuta. I Pyongyang tar de viktigaste hotellen emot kreditkort (Visa, Mastercard). Kreditkort rekommenderas ändå inte. Man tar inte emot resechecker.

Innan returresan lönar det sig att i god tid försäkra sig om flyget och plats i det.

Utländska mobiltelefoner och GPS-utrustning bör inlämnas till den nordkoreanska tullen vid ankomsten till landet och lösas ut vid avfärden. Många resenärer avlägsnar sitt SIM-kort innan deponeringen av mobilen.

Det är inte klokt att föra in böcker eller annat skriftligt material på koreanska, eftersom de kan beslagtas av de lokala myndigheterna. Undvik också till exempel religiös, samhällelig eller historisk litteratur på engelska.

Finlands representation

Finland har ingen beskickning i Demokratiska folkrepubliken Korea utan ambassadören är ackrediterad från Sydkorea (Söul).

I nödfall bör finska medborgare vända sig till Sveriges ambassad i Pyongyang.

Ytterligare information

Kontaktuppgifter: Finlands Ambassad, Söul

Besökadress:
Embassy of Finland ("PILLAND TESAKWAN")
18th floor
Kyobo Bldg,
Jongno1
Jongno-gu
Seoul 110-714Seoul 110-714

Ambassaden är belägen i centrum i samma byggnad som Sydkoreas största bokhandel Kyobo Bookstore (i Kyobo Building, 16:e vån). Alldeles intill ligger stadshuset, utrikesministeriet och USA:s ambassad. Närmaste metrostation är Gwanghwamun (nr 533, linje 5).

Postadress:
Embassy of Finland
K.P.O. Box 1518
Seoul 110-615
Republic of Korea

Tel: +82-(0)2-732 6737
Fax: +82-(0)2-723 4969
E-post: sanomat.seo@formin.fi
Webbplatsen: www.finland.or.kr

Jour: utanför tjänstetid +358-9-160 55551

Kundservice: mån-fre 9.00-17.00

Besöksadress: 
Munsu-dong, Daehak Street
Taedonggang District
Pyongyang 
Tfn:+850 2 381 74 85
Fax:+850 2 381 76 63
E-post:ambassaden.pyongyang@foreign.ministry.se
Webbplatsen:http://www.swedenabroad.com

Tidsskillnad: sommartide +6h, vintertide +7h

Kontaktuppgifter: Sveriges ambassad, Pyongyang

pdfDelegationen för resesäkerhets säkerhetsanvisningar för resan (pdf 261 Kb)

Uppdaterat 19.10.2011

Takaisin ylös