Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Mediakatsaukset, 24.10.2011 | Suomen suurlähetystö, Pariisi

Ranskalaisyritykset jo liikkeellä Libyassa

Ranskan ulkomaankauppaministeri Pierre Lellouche vieraili 80 henkisen yritysvaltuskunnan kanssa Libyassa 13.10.2011.

Väliaikaishallinnon kakkosmiehen, finanssi- ja öljyministeri Ali Tarhounin viesti oli, että neuvotteluja käydään ainoastaan sopimuksista, jotka hyödyntävät ensisijaisesti libyalaisia ja täydessä avoimuudessa. Sopimusten ehtona on teknologian siirtyminen Libyaan.

Le Figaro ja talouslehti Les Echos kirjoittavat ulkomaankauppaministeri Pierre Lellouchen matkasta Libyaan 13.10.2011. Lellouche on ensimmäinen ranskalaisministeri joka matkaa maahan presidentti Sarkozyn syyskuun 15. päivä tekemän matkan jälkeen.

Lellouche ja 80 ranskalaisyritysten edustajaa (mm. Total, Vinci, Airbus, France Telecom, EDF, CAC 40 ja PK-yrityksiä) matkasivat Tripoliin, välttäen törmäämästä maanantaina Libyassa käyneeseen itävaltalaisdelegaatioon. Törmääminen varakansleri Rösleriin oli lähellä, sillä tämän kone laskeutui saman iltana Lellouchen koneen lähdettyä paluumatkalle. Näitä ennen maassa on vieraillut kaksi italialaisvaltuuskuntaa. Lellouche lienee oikeassa, kun vetoaa Ranskan diplomaattisiin ja sotilaallisiin ponnisteluihin tulevien kauppasuhteiden virittelemiseksi. Kilpailu Libyan markkinoista tulee olemaan kovaa, arvioi Lellouche. Kovimmat kilpakumppanit tulevat olemaan Turkki ja Kiina.

Libya on arabikevään maista rikkain: öljy (Afrikan suurimmat varannot), yli 70 mrd dollarin edestä omaisuutta ympäri maailmaa ja potentiaali turismin alalla. Ennen konfliktia, Ranska oli Libyan toiseksi suurin asiakas ja kuudenneksi tärkein tavarantoimittaja, 6% markkinoista vuonna 2010 verrattuna esimerkiksi Italian 19% ja Kiinan 11% markkinaosuuksiin. Ennen konfliktia Libyassa oli 40 ranskalaisyritystä ja noin 700 ex-patrioottia. Nyt Totalin lisäksi Alcatel on palannut Libyaan, muut ranskalaisyritykset joutuvat vielä odottamaan olojen vakiintumista – taistelujen päättymistä.

Matkan tarkoitus oli paitsi asemoituminen Libyan jälleenrakennusta ja demokratiaan paluun jälkeistä aikaa varten, myös vanhan regiimin aikana solmittujen sopimusten voimassaolon vahvistaminen ja niiden toimeenpanon toteuttamisen jatkaminen. Lellouche tapasi työlounaalla väliaikaishallinnon, TNC:n, kakkosmiehen väliaikaishallinnon finanssi- ja öljyministeri Ali Tarhounin sekä talousministeri Abdallah Chamian. Keskusteluissa ja valtuuskunnalle järjestetyissä työpajoissa käytiin läpi kaikki sek-torit (mm. pankki, terveys, turvallisuus, ravitsemus-ruoka, vesi, liikenne, öljy) ja kartoitettiin libyalaisten tarpeita (sähkökaapeleiden kunnostuksesta kymmenien tuhansien haavoittuneiden evakuointeihin). Molemmat osapuolet vakuuttivat toimivansa aitojen libyalaistarpeiden pohjalta ja täyden toiminnan läpinäkyvyyden periaatteella. Ali Tarhounin viesti oli että neuvotteluja käydään ainoastaan sopimuksista, jotka hyödyntävät ensisijaisesti libyalaisia, täydessä avoimuudessa ja sillä ehdolla että sopi-muksiin kuuluu teknologian siirtoa.

Libyan öljyn tuotanto ennen konfliktia oli 1,6 miljoonaa barrelia päivässä. Tuotannon palaaminen tälle tasolle tulee kestämään eri arvioiden mukaan vuodesta 18 kuukauteen. Tällä hetkellä tuotetaan 400 000 barrelia päivässä, mistä Totalin osuus on 41.000 barrelia päivässä. Kansallisen öljy-yhtiön johtaja Nouri Berruin kertoo, ettei infrastruktuuri ole niinkään kärsinyt sodasta, mutta se on kärsinyt puolen vuoden käyttämättömyydestä. Uuden hallinnon prioriteetti muiden toimintasektoreiden osalta on vanhojen sopimusten aktivointi, jotta maa nousisi mahdollisimman nopeasti jaloilleen.

 

Päivitetty 21.10.2011

Takaisin ylös