Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Mediakatsaukset, 3.11.2011

Espanjan media Kreikan kansanäänestyksestä: "Suunnaton virhe"

Espanjan valtalehdet ovat kirjoittaneet sivukaupalla pääministeri Papandreoun ilmoituksesta järjestää EU:n tukipakettia koskeva kansanäänestys Kreikassa.

Sosialistihallitusta myötäilevä El País toteaa, että Papandreoun ilmoitus Kreikan toisen pelastuspaketin ratifioimisesta kansanäänestyksellä on suunnaton virhe. Siihen sisältyy liian suuri riski. Kansanäänestykset ovat alttiita populistiselle demagogialle, niin kuin aiemmat kokemukset Ranskasta, Irlannista ja Hollannista ovat osoittaneet. Yhteiskunnallinen tyytymättömyys yleensä painaa enemmän kuin äänestyksen kohteena olevan asian argumentit. Kreikkalaiset saattavat mennä uurnille äänestämään enemmän kahta uuvuttavaa viime vuotta vastaan kuin konkreettisen toimenpiteen puolesta. Jos Papandreou taas haluaa tällä eleellään viestittää muille jäsenmaille, ettei Kreikkaan kohdistuvia paineita pidä enää lisätä, hän leikkii tulella. Tämä taktiikka voi viedä Kreikkaa sekavaan maksukyvyttömyyden vyöryyn ja lisäksi asettaa kyseenalaiseksi muita huippukokouksessa hyväksyttyjä, kaikkiin jäsenmaihin vaikuttavia päätöksiä.

El País jatkaa: ”Tämän järjettömän aloitteen mahdolliset vahingot EU:lle, Kreikan tulevaisuudelle ja maan johtajien imagolle ovat arvaamattomat. Näin ollen parasta olisi peruuttaa kansanäänestys välittömästi. EU:ssa on nähty, että liian usein syntyy tilanteita, joissa yksi maa uhkaa koko unionia. Tässä tapauksessa tilanne on vieläpä se, että seuraukset tulevat vaikuttamaan kyseessä olevan jäsenmaan lisäksi myös muihin maihin, jotka sitä yrittävät pelastaa. Viimeisen huippukokouksen myönteinen vaikutus kesti vajaat 24 työtuntia. Yksityiskohtien hiomattomuus, viivästykset, lykkäykset ja sisäiset erimielisyydet painavat enemmän kuin aikaansaadut sopimukset. Eurooppa ei voi sallia tämän jatkuvan, sillä se lisää talouden taantumaa. OECD:n äskettäin julkaisema hälytys Euroopan talouskasvun laskusta 0,3%:iin vuonna 2012 vahvistaa sen, ettei harrastelijamaisuuteen enää ole varaa. Tilanne on vielä vakavampi Espanjassa, jossa Espanjan Pankin viimeisten tietojen mukaan ollaan nollakasvussa vuoden kolmannesta neljänneksestä lähtien. Tilanne on erittäin vakava”, kirjoittaa El País lopuksi.

Oikeisto-oppositiota tukeva El Mundo painottaa pääkirjoituksessaan, että Kreikka karkotti yhdessä päivässä viime huippukokouksen synnyttämän optimismin. Nyt etsitään kiireisesti ratkaisuja, mutta El Mundon mukaan kaikkien euromaiden johtajien pitäisi nyt pohtia yhtä asiaa: kuinka on mahdollista, että yhden jäsenmaan poliittinen päätös voi neutralisoida taloussopimuksen, johon on päästy eräiden maiden kovien ponnistusten kautta kaikkien eurooppalaisten hyväksi? Todennäköisesti tähän kysymykseen ei löydy vastausta. Kreikan hallituksen itsepäisyys korostaa euroalueen huutavaa tarvetta luoda uusi, keskitetty taloushallintojärjestelmä, jossa yksi eurooppalainen elin tekee päätökset, jotka vaikuttavat koko maanosan kansalaisten elämään. El Mundo jatkaa: ”Tämä tosin merkitsee suvereniteetin menettämistä, mutta huomattavasti vähemmässä määrin kuin mitä euroon siirtyminen edellytti ja minkä kaikki euromaat hyväksyivät. Siihen asti EU jatkaa horjumistaan”. El Mundo kirjoittaa sisä-sivuillaan laajasti Euroopassa vallitsevasta kaaoksesta ja siteeraa mm. valtiovarainministeri Elena Salgadoa, joka sanoo Kreikan ottaneen ”askeleen taaksepäin” ja jonka mukaan ilmoitus kansanäänestyksestä oli ”yllätys” ja ”huono uutinen”.

Talouslehti Expansión toteaa: ”Kreikan pääministerin odottamaton päätös alistaa kansanäänestykseen kovan työn tuloksena aikaansaatu talouspaketti, jonka tarkoitus on pelastaa Kreikka vääjäämättömästä konkurssista, on räjäyttänyt ilmaan kaikki yritykset ratkaista euroalueen ongelmat. Tämä avaa ovet Kreikan mahdolliselle konkurssille, johon liittyy dominovaikutus muihin paineen alla oleviin maihin. Euroopan luotettavuudelle aiheutettu vahinko on enää mahdoton korjata. Euron ja pörssien romahtaminen osoittavat katastrofin mittasuhteet. Joko löydetään pikainen ratkaisu, joka jättää oman onnensa nojaan jäsenmaan, joka vastuuttomalla käytöksellään uhkaa muiden vakautta, tai euroa uhkaa tulevaisuudessa vääjäämätön luhistuminen”.

Lehti jatkaa: ”Kreikan odottamaton ele vaatii lujaa vastausta. On annettava selvästi ymmärtää, että kansanäänestys tukipaketista, joka on edellyttänyt suurta kollektiivista solidaarisuutta, merkitsee samalla kansanäänestystä kuulumisesta euroalueeseen. Sarkozyn toiveet ilmaantua G20-kokoukseen kotitehtävät tehtyinä ovat lentäneet taivaan tuuliin. Hätätila, jossa tällä hetkellä elämme, vaatii sisäisten erimielisyyksien vaientamista ja yhteen hiileen puhaltamista, jotta tilanne ei pahenisi. Ei vain euroalue ole uhattuna. Vaikutukset ulottuvat myös muualle maailmaan. Sen vuoksi, olemme nyt kiireellisen kollektiivisen tehtävän edessä. Täytyy löytää ratkaisuja, jotka pystyvät vaimentamaan odottamattoman shokin seurauksia.”

Expansión kirjoittaa lopuksi: ”Eurooppa, takertuneena ongelmiinsa, menee kokoukseen ilman partituuria, sabotaasiyrityksestä haaksirikkoutuneena. Cannes pitää sisällään kaikki menetetyn tilaisuuden ainekset yrittää ratkaista maailmantalouden nykyistä herkkää suhdannetta.
 

Päivitetty 3.11.2011

Takaisin ylös