Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Mediakatsaukset, 31.1.2012

Suomessa muotoilu kuuluu arkipäivään

Huippudesigniin erikoistunut alankomaalainen Sabato-viikkolehti, joka ilmestyy niin ranskan- kuin hollanninkielisenäkin versiona De Tijd ja L’Echo -päivälehtien viikonloppuliitteenä, julkaisi 21. tammikuuta kuvineen seitsemän sivun artikkelin maailman muotoilupääkaupungista Helsingistä. Artikkelin pääteemana oli "designia kansalle."

Toimittaja Ivo Weyel korosti erityisesti kahta suomalaiseen muotoiluun liitettyä piirrettä – vanhan kunnioittamista ja käytännönläheisyyttä. Suomalaisen muotoilun ydin on hänen mielestään se, että designtuotteet, kuten Aalto-vaasi, ovat käyttöesineinä kaikkien saatavilla, eikä niitä ole piilotettu taidegallerioihin. Helsingissä vaalitaan perinteitä, ja klassikkotuotteet, kuten Arabian astiat, ovat yhä tuotannossa ja saatavilla. Vanhan vaaliminen ja ajatus ”designista kansalle” olivat Weyelin mukaan myös syy siihen, että ICSID myönsi Helsingille maailman muotoilupääkaupungin tittelin.

Helsingissä katsotaan kuitenkin myös tulevaisuuteen: muotoilu nähdään osana luontoystävällistä suunnittelua ja se halutaan mukaan muun muassa kaupunkien liikennesuunnitteluun, puistojen suunnitteluun ja osaksi kestävää arkkitehtuuria.

Artikkelissa mainittiin muun muassa Design District, Hotelli Torni ja Kaapelitehdas, jossa Weyel oli tavannut taiteilija Katja Kotikosken. Weyelin design-fanaatikoille suunnatulle to do -listalle pääsivät WDC Helsinki Open Doors -viikonloppu helmikuussa, Arabia, Designmuseon ja Suomen arkkitehtuurimuseon väliselle tontille rakennettava paviljonki, Builders of the future, Kulttuurisauna, Amos Andersonin taidemuseossa avattava boutique, BMW Art Cars, Helsinki Design Week, Open House Helsinki ja Helsinki Design Menus.

Toimittaja Jan Lodewyckxin kokoomalle listalle suomalaisen designin jo ikonisista huippunimistä oli otettu mukaan Tapio Wirkkala (X-Frame–pöytä), Eero Saarinen (Tulppaani-tuoli), Eero Aarnio (Pallo-tuoli) sekä Alvar Aalto (A808-lamppu ja Paimio-tuoli). Nuoria muotoilijoita puolestaan edustivat Samuli Naamanka (Jiella-riipputuoli), Katriina Nuutinen (Hely-lamppu), Harri Koskinen (Block-lamppu), Toni Kauppila (Tatit-jakkarapari) ja Ilkka Suppanen (Rosebud-tuoli).


 

Päivitetty 31.1.2012

Takaisin ylös