Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 8.2.2012

Anne Frank –historiaa nykypäivälle –näyttely muistuttaa tärkeistä ihmisoikeuskysymyksistä

Kansainväliset ihmisoikeussopimukset on aikanaan neuvoteltu ja saatettu voimaan holokaustin tapahtumien vuoksi. Anne Frank –historiaa nykypäivälle –näyttely Pasilan kirjastossa 30.1. - 22.2. keskittyy Anne Frankin tarinaan sekä siihen liittyviin toisen maailmansodan tapahtumiin ja holokaustiin. Näyttely on osa Suomen toimintaa kansainvälisessä holokaustijärjestössä ITF:ssa.

Anne FrankAnne Frank Kuva: Pasilan kirjasto

Kansainväliset ihmisoikeussopimukset on aikanaan neuvoteltu ja saatettu voimaan holokaustin tapahtumien vuoksi. Sodan jälkeisessä optimismissa uskottiin, että kansanmurhien syynä oli ainakin osittain oikeudellisten instrumenttien puute. Sopimuksilla tämä on korjattu, mutta valitettavasti sopimukset eivät ole estäneet uusia kansanmurhia tapahtumasta.

Anne Frank –historiaa nykypäivälle –näyttelyyn voi käydä tutustumassa Pasilan kirjastossa 30.1.-22.2. Näyttely keskittyy Anne Frankin tarinaan sekä siihen liittyviin toisen maailmansodan tapahtumiin ja holokaustiin.

Näyttely on osa Suomen toimintaa kansainvälisessä holokaustijärjestössä ITF:ssa, joka kuuluu ulkoministeriön vastuualueelle. Näyttelyn avajaisissa oli läsnä myös ulkoministeriön ihmisoikeus- ja demokratiasuurlähettiläs Sauli Feodorow

Näyttely on kiertänyt ympäri maailmaa ja vuosittain se on esillä yli 150 paikkakunnalla.

Suomi osallistui näyttelyn suunnitteluun

Näyttelyn suunnittelu lähti käyntiin ulkoministeriössä pidetystä kokouksessa kaksi vuotta sitten. Näyttelyn pääjärjestäjä on Anne Frank –säätiö Amsterdamissa, mutta käytännön toteutuksesta ovat vastanneet paikalliset kumppanit. Suomen ITF:n valtuuskunnan akateemiseen työryhmään kuuluvat jäsenet Simo Muir ja Oula Silvennoinen ovat tehneet näyttelyyn Suomea koskevan osion, jossa kerrotaan Suomen juutalaisten kohtalosta viime sodan aikana. Anne Frank -säätiön edustaja totesi näyttelyn avajaisissa, että näyttelyn tulo Suomeen liittyy myös meidän jäsenyyteemme Holocaust Task Forcessa vuonna 2010 ja Alankomaiden puheenjohtajuuskauteen tässä järjestössä.

Näyttelyn tavoitteena on antaa nuorille ajatuksia ihmisoikeuskysymyksistä

Anne Frank -näyttely on suunnattu erityisesti nuorille ja nuoret toimivat myös näyttelyn oppaina.  Tavoitteena on, että nuoret oppivat näyttelyn sisällöstä ja taustasta. Nuoret voivat samaistua Anne Frankin kohtaloon ja pohtia, mitä jokainen voisi tehdä hirmutekojen estämiseksi omalta osaltaan. Näyttelyn teemat - ennakkoluulot, syrjintä ja ihmisoikeuskysymykset - ovat ajankohtaisia edelleen, kun ajatellaan viime aikoina lisääntynyttä kielteisyyttä maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia kohtaan. Holokausti tulee laajasti esiin nuorille myös kouluopetuksessa, sillä sitä käsitellään useissa eri oppiaineissa: historiassa, uskonnossa, kirjallisuudessa ja myös yhteiskuntatieteissä.

Muistamalla menneisyyden muutamme tulevaisuuden.

Lisätietoa:

Teksti: Susanna Polvi

Päivitetty 6.3.2012

Takaisin ylös