Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Uutiset, 19.3.2012 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Terveysvalistus tuottaa tulosta Nicaraguassa

Nicaraguassa on tartuttu terveydenhuollon kipupisteisiin viemällä palvelut lähemmäs ihmisiä.

Santo Tomasin terveyskeskusta johtava Nery Adriàna Galéans ÁlvarezSanto Tomasin terveyskeskusta johtava Nery Adriàna Galéans Álvarez iloitsee Suomen tuella hankitusta puhelinlinjasta, jonka avulla tarvittavat lääkkeet löytyvät entistä helpommin. Kuva: Outi Einola-Head

”Olemme sijoittaneet entistä enemmän kylissä tehtävään terveysneuvontaan”, Chontalesin terveydenhuoltopiiriä johtava lääkäri Samir Aguilar kertoo. 

Pääpaino on nyt ennalta ehkäisevässä terveydenhoidossa ja neuvonnassa. ”Kunnalliset työntekijät antavat terveysvalistusta kylissä. On käyty dengue-kuumetta vastaan tuhoamalla alueita, joilla kuumetta levittävät hyönteiset elävät. Kierrämme myös kodeissa katsomassa miten lapset voivat ja mitä he syövät. Tärkeintä on ollut saada syrjäseutujen asukkaat ymmärtämään, että heille on tarjolla ilmaista terveydenhoitoa”, tohtori Aguilar sanoo.

Lija Carolina Rivas López, kuva: Outi Einola-HeadLija Carolina Rivas López päivän vanhan lapsensa kanssa Juigalpan sairaalassa.

Aguilarin mukaan kaikki terveydenhuollon kehitystä mittaavat indikaattorit ovat nousseet vuosina 2006–2011. ”Myös äitiyskuolleisuuden äkillinen nousu viime vuonna saatiin kuriin. Yhä useammat äidit tulevat sairaalaan synnyttämään, mutta suurin huolenaiheemme on yhä äitien ja vastasyntyneiden lasten kuolleisuus.”

Nicaraguan keskiosissa sijaitseva Chontales on köyhää aluetta, jonka terveydenhuoltopiiriin kuuluu 14 kuntaa. Alueen noin 450 000 asukkaasta valtaosa asuu maaseudulla ja on nuoria, alle 20-vuotiaita. Alueella on kolme sairaalaa ja 13 terveyskeskusta. Terveydenhuolto on ollut täysin ilmaista vuodesta 2007 lähtien. Terveyspalveluja ruuhkauttavat eniten hengityselinten sairaudet, tulehdukset sekä sydän- ja verisuonitaudit.

Uusia osastoja ja ilmastointi

Juigalpan sairaalassa on tapahtunut selviä muutoksia vuoden 2007 jälkeen. Lääkäreitä ja sairaalapaikkoja on enemmän, ja ihmiset pääsevät helpommin terveyspalveluihin. 

Käytössä on kaksi uutta leikkaussalia, joissa tehdään päivittäin 30-40 leikkausta, ja kokonaan uusi äitiysosasto. Kaikki vuodepaikat on uusittu ja koko sairaala on ilmastoitu.  

Santo Tomasin terveyskeskuksen ambulanssi on hankittu Suomen tuella. Kuva: Outi Einola-HeadSanto Tomasin terveyskeskuksen ambulanssi on hankittu Suomen tuella.

”Ihmiset ovat alkaneet luottaa terveyspalveluihin, ennen sairaaloita jopa pelättiin huonon hoidon vuoksi. Meillä on aina paikalla erikoislääkäri, ja erityishoitoon tarvittavia laitteita on käytössä aiempaa enemmän.  Voimme tarjota yhtä hyvää hoitoa kuin Managuan parhaat sairaalat”, tohtori Aguilar kertoo.

”Vastasyntyneiden kuolleisuus on laskenut selvästi. Vastasyntyneiden hoitoon tarvittavia hengityslaitteita on saatu lisää, mutta niitä tarvittaisiin vieläkin enemmän. Lääkäriemme olisi myös hyvä päästä ulkomaille opiskelemaan ja erikoistumaan”, Samir Aguilar toivoo.

Santo Tomasin terveyskeskusta johtava Nery Adriana Galéans Álvarez sanoo äitien lähtevän entistä useammin kylistä terveyskeskuksiin synnyttämään tietäessään saavansa hyvää hoitoa ilmaiseksi.

Vastasyntyneet, joilla on ongelmia, joudutaan kuljettamaan Juigalpan sairaalaan. ”Onneksi meillä on tätä varten käytössämme Suomen tuella hankittu ambulanssi.”

Galéans Álvarezin mukaan moni asia on nyt terveyskeskuksessa paremmin kuin viisi vuotta sitten.  

”Tärkeä uudistus on suora puhelinlinja, jolla alueen sairaalat ja terveyskeskukset voivat olla yhteydessä toisiinsa. Suomen tuella hankittu yksityinen puhelinlinja on suuri parannus muun muassa lääkkeiden saantiin. Saamme heti tiedon, mistä jotain tarvittavaa lääkettä voi saada ja kuinka pian. Terveydenhuolto on myös kattavampaa, hoito on lähempänä ihmisiä ja ihmiset ovat terveempiä kuin ennen. Myös potilaiden ilmaiset kuljetukset on saatu toimimaan”, kertoo Galéans Álvarez.

Äitiyskeskuksessa odotetaan synnytystä

Daisy del Carmen Pérez, kuva: Outi Einola-HeadKolmannen lapsensa syntymää Juigalpan äitiyskeskuksessa odottava Daisy del Carmen Pérez asuu vuoristokylässä yli 30 kilometrin päässä. Hän on tyytyväinen oleskeluunsa keskuksessa. "Parasta täällä on lepo tavallisista kotitöistä ja lastenhoidosta, jotka nyt ovat mieheni ja hänen äitinsä harteilla."

Jos odotusaikana ilmenee ongelmia tai äiti asuu erityisen syrjäisellä alueella, hän voi viettää odotuksensa loppuajan tätä varten perustetussa keskuksessa. Chontalesin kuusi äitiyskeskusta saavat rahoitusta terveydenhuollon sektorirahaston Fonsaludin kautta.

Lääkäri käy päivittäin seuraamassa äitien vointia. Tavoitteena on vähentää äitiyskuolleisuutta ennakoimalla mahdollisimman hyvin synnytysten mahdolliset komplikaatiot. Syrjäseuduilla asuvat äidit pääsevät näin hoitoon entistä nopeammin.

Outi Einola-Head

Fonsalud-korirahasto (sektoriohjelma)

  • Tavoitteena vähentää köyhyyttä parantamalla perusterveydenhuollon laatua ja kattavuutta.
  • Korirahasto tukee terveysministeriön monivuotissuunnitelman toteuttamista. Suunnitelmassa painottuvat erityisesti naisten ja lasten terveys vuosituhattavoitteiden mukaisesti. 
  • Suomen tuki 16,6 miljoonaa euroa vuosina 2005–2012. 

Lisääntymisterveyshanke Sared

  • Tavoitteena parantaa naisten ja lasten terveyttä ja elinoloja
  • Suomen rahoitus 4,1 miljoonaa euroa vuosina 2003–2007
  • Toteuttaja Nicaraguan terveysministeriö Chontalesin ja Carazon lääneissä (MINSA)
  • Toteuttaja Nicaraguan terveysministeriö (MINSA)

 

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 19.3.2012

Takaisin ylös