Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Lehdistötiedotteet, 11.5.2012

EU:n ulkoasiainneuvoston keskusteluissa Afganistan, Lähi-idän rauhanprosessi, Venäjä ja Ukraina

Tiedote 109/2012
11.5.2012

EU:n ulkoministerit kokoontuvat ulkoasiainneuvostoon 14. toukokuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kokouksen asialistalla ovat Afganistan, Lähi-idän rauhanprosessi, tilanne unionin eteläisessä naapurustossa, Venäjä, Ukraina ja EU–Meksiko-huippukokouksen valmistelut.

Afganistanin osalta keskustelun pääaihe on EU:n valmistautuminen kansainvälisiin kokouksiin: Naton huippukokous Chicagossa 17.–22. toukokuuta, kehitysapua käsittelevä ministerikonferenssi Tokiossa heinäkuussa ja alueellisen yhteistyön kehittämiseen tähtäävän Istanbulin prosessin seurantakokous Kabulissa kesäkuussa.

Ministerien keskustelussa Lähi-idän rauhanprosessista on tarkoitus keskittyä erityisesti Palestiinalaisalueen tilanteeseen ja keinoihin tukea kahden valtion ratkaisun edellytyksien vahvistamista.

Unionin eteläisen naapuruston osalta keskitytään tämänhetkiseen tilanteeseen Syyriassa YK:n tarkkailumission aloitettua toimintansa. Lisäksi esillä ovat Libyan ajankohtainen tilanne ja EU:n ja jäsenvaltioiden toiminta maan demokratiaprosessin tukemiseksi, sekä Algeriassa 10.5. järjestettävät vaalit, joihin EU on lähettänyt vaalitarkkailijoita.

Venäjän osalta ministerien on tarkoitus käydä keskustelu EU:n ja Venäjän suhteista pidemmällä tähtäimellä ottaen huomioon myös toukokuussa tapahtuneen presidentin vaihdoksen Venäjällä. Keskustelulla pohjustetaan samalla myös valmistautumista kesäkuun alussa Pietarissa järjestettävään EU–Venäjä-huippukokoukseen.

Ministerit keskustelevat myös Ukrainasta maan demokratia- ja oikeusjärjestelmän kehityksen valossa. Lisäksi ulkoministerit käsittelevät valmistautumista kesäkuussa Los Cabosissa Meksikossa järjestettävään EU–Meksiko-huippukokoukseen.

Lisätietoja: eurooppakirjeenvaihtaja Tarja Fernández, puh. 040 590 9855, ulkoministeri Tuomiojan diplomaattiavustaja Katja Pehrman, puh. 040 181 9257

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.5.2012

Takaisin ylös