Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Pressmeddelanden, 25.5.2012

Parola, Esbo och Lahtis bäst i EU-kunskap

Pressmeddelande 123/2012
25.5.2012

Omkring 7 800 elever på grundskolans nionde klass deltog i en nationell frågesport om EU den 4 maj 2012. Inka Aitola från Parolan yhteiskoulu i Egentliga Tavastland har utsetts till vinnare. Tvåa i tävlingen kom esbobon Annika Antikainen från Olarin koulu i Nyland och trea blev Kimi Uosukainen från Lahden Yhteiskoulu i Päijänne-Tavastland.

Över 100 finsk- och svenskspråkiga skolor deltog i tävlingen. Aktivast i tävlingen var de nyländska skolorna, men ett stort antal skolor från Birkaland, Egentliga Finland och Lappland deltog också.

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb träffade idag i Helsingfors de elever med sina lärare som klarat sig bäst i tävlingen och gratulerade dem till framgången. Det kommer foton från tillställningen i Flickr-galleriet under eftermiddagen.

Tävlingsuppgifterna behandlade sådana EU- och samhällsfrågor som ingår i nionde klassens samhällskunskap. Man skulle bland annat identifiera den nationella sidan på euromynt och fundera på EU:s framtida utmaningar utgående från statistik. Frågorna i årets tävling finns på webbplatsen för Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf.

Syftet med tävlingen är att främja hela årskullens studier i EU-kunskap och att föra EU närmare ungdomarna i hela landet.

Vinnaren Inka Aitola belönades med en minidator. Annika Antikainen och Kimi Uosukainen fick var sin digitalkamera. Den bästa eleven i varje landskap belönas med ett presentkort till en bokhandel.

De elever som klarade sig bäst i varje landskap kom i år från följande skolor:

Södra Karelen: Lauritsalan yläaste
Södra Österbotten: Jalasjärven yläaste
Södra Savolax: Puumalan yhtenäiskoulu
Kajanaland: Kajaanin lyseo
Mellersta Österbotten: Perhon keskuskoulu
Mellersta Finland: Nopolan koulu
Kymmenedalen: Huutjärven koulu
Lappland: Kittilän yläaste
Birkaland: Pitkäjärven koulu
Österbotten: Borgaregatans skola
Norra Karelen: Arppen koulu
Norra Österbotten: Kastellin koulu
Norra Savolax: Ahmon koulu
Satakunta: Pohjanlinnan koulu
Egentliga Finland: Ilmaristen koulu
***
Egentliga Tavastland: Parolan yhteiskoulu (1. plats)
Nyland: Olarin koulu (2. plats)
Päijänne Tavastland: Lahden yhteiskoulu (3. plats)

Det var den andra gången niorna tävlade i en nationell EU-frågesport. Tävlingen ordnades i samarbete mellan utrikesministeriets Europainformation och Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf.

För mera information: verksamhetsledare Kirsi Ruhanen, FLHS rf, toimisto@hyol.inet.fi, tfn 09 685 2230 eller 044 303 1789, och informatör Hanna Öunap, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6063 eller 040 140 8940
 

Detta dokument

Uppdaterat 25.5.2012

Takaisin ylös