Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 25.5.2012

Parhaat EU-tietäjät löytyivät Parolasta, Espoosta ja Lahdesta

Noin 7 800 peruskoulun yhdeksäsluokkalaista osallistui valtakunnalliseen EU-tietokilpailuun 4. toukokuuta 2012. Voittajaksi selviytyi Inka Aitola Parolan yhteiskoulusta Kanta-Hämeestä. Toiseksi kilpailussa tuli espoolainen Annika Antikainen Olarin koulusta Uudeltamaalta ja kolmanneksi Kimi Uosukainen Lahden yhteiskoulusta Päijät-Hämeestä. 

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb tapasi EU-tietokilpailussa menestyneitä oppilaita opettajineen ulkoministeriössä. Kuva: Eero KuosmanenEurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb tapasi EU-tietokilpailussa menestyneitä oppilaita opettajineen ulkoministeriössä. Kuva: Eero Kuosmanen

Mukana oli yli 100 suomen- ja ruotsinkielistä peruskoulua. Ahkerimmin kilpaan osallistuivat Uudenmaan koulut, mutta mukana oli paljon kouluja myös Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta ja Lapista.

Eurooppaministeri jakoi palkinnot Helsingissä

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb tapasi EU-tietokilpailussa menestyneitä oppilaita opettajineen 25. toukokuuta ulkoministeriössä. Stubb oli ennen tapaamista testannut EU-tietämystään vastaamalla itsekin kilpailukysymyksiin.

"Olisin juuri ja juuri läpäissyt kokeen", vitsaili eurooppaministeri ja onnitteli nuoria vieraitaan upeasta suorituksesta.

Alexander Stubb esittelee työhuoneessaan roikkuvaa taulua, jossa Kaj Stenvallin ankka hymyilee leveästi. Kuva: Eero KuosmanenAlexander Stubb esittelee työhuoneessaan roikkuvaa taulua, jossa Kaj Stenvallin ankka hymyilee leveästi. Kuva: Eero Kuosmanen

Jo yli sadassa koulussa vieraillut Stubb esitteli oppilaille käytävän syvennyksiin esille laitettua suomalaista kädenjälkeä, joka toimii näyteikkunana designpääkaupunkivuodelle. Eniten ihastusta herätti kuitenkin ministerin työhuoneessa roikkuva taiteilija Kaj Stenvallin ankkataulu.

"Se taitaa olla ainoa taulu, jossa ankka hymyilee", nauroi Stubb. 

 

Pelkällä kirjatiedolla ei päässyt kärkisijoille

Kilpailun tehtävät käsittelivät yhdeksännen luokan yhteiskuntaopin oppimäärään kuuluvia EU- ja yhteiskuntatiedon aiheita. Tehtävissä piti muun muassa tunnistaa euron kolikoiden kansallisia tunnuspuolia sekä tilastojen perusteella pohtia EU:n haasteita tulevaisuudessa. Parhaiten menestyneiden oppilaiden vastauksissa näkyi selvästi, että he seuraavat yhteiskunnallisia kysymyksiä koulun ulkopuolellakin.

Ministeri Stubb palkitsi EU-tietäjät Annika Antikaisen ja Kimi Uosukaisen. Kuva: Eero KuosmanenMinisteri Stubb palkitsi EU-tietäjät Annika Antikaisen ja Kimi Uosukaisen. Kuva: Eero Kuosmanen

Kilpailussa toiseksi sijoittunut Annika Antikainen aikoo pyrkiä Etelä-Tapiolan lukioon ensi syksynä. Kiinnostus yhteiskuntaoppiin on kasvanut entisestään menestyksen myötä, mutta vielä Annika ei tiedä mihin ammattiin hän suuntautuu.

"Olin kilpailua edeltävänä iltana baletin näytösharjoituksissa ja kertasin EU-tietoja tauoilla iPadilla", kertoi Annika hymyillen valmistautumisestaan kilpailuun.

Kolmanneksi sijoittunut Kimi Uosukainen oli yllättynyt kuulleessaan sijoituksestaan.

"En todellakaan osannut odottaa tätä! Nuorisovaltuuston varapuheenjohtajana minulla oli kova kiire kaupungin lautakunnan kokoukseen ja jouduin kirjoittamaan esseen vauhdilla", muisteli Kimi. Mutta kun on kiinnostunut jostain asiasta niin tietoa lähtee hakemaan ja se tarttuu, totesi myös koulun oppilaskunnan puheenjohtajana toimiva Kimi.

Myös maakuntien parhaat palkitaan

Kilpailun tavoitteena on edistää koko ikäluokan EU-tiedon opiskelua ja toisaalta tuoda EU:ta lähemmäs nuoria eri puolilla Suomea.

Voittaja Inka Aitola palkittiin miniläppärillä. Annika Antikainen ja Kimi Uosukainen saivat palkinnoksi digikamerat. Myös kunkin maakunnan parhaiten menestynyt oppilas palkitaan kirjalahjakortilla. Tämän vuoden EU-gurut tulivat seuraavista kouluista:

 • Kanta-Häme Parolan yhteiskoulu (voittaja)
 • Uusimaa Olarin koulu (2. sija)
 • Päijät-Häme Lahden yhteiskoulu (3. sija)
 • Etelä Karjala, Lauritsalan yläaste
 • Etelä-Pohjanmaa, Jalasjärven yläaste
 • Etelä-Savo, Puumalan yhtenäiskoulu
 • Kainuu, Kajaanin lyseo
 • Keski-Pohjanmaa, Perhon keskuskoulu
 • Keski-Suomi, Nopolan koulu
 • Kymenlaakso, Huutjärven koulu
 • Lappi, Kittilän yläaste
 • Pirkanmaa, Pitkäjärven koulu
 • Pohjanmaa, Borgaregatans skola
 • Pohjois-Karjala, Arppen koulu
 • Pohjois-Pohjanmaa, Kastellin koulu
 • Pohjois-Savo, Ahmon koulu
 • Satakunta, Pohjanlinnan koulu
 • Varsinais-Suomi, Ilmaristen koulu

9-luokkalaiset kilpailivat tänä keväänä toista kertaa valtakunnallisessa EU-tietokilpailussa. Kilpailun järjestivät yhteistyössä ulkoministeriön Eurooppatiedotus ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Kirsi Ruhanen, HYOL ry, toimisto@hyol.inet.fi, p. 09 685 2230 tai 044 303 1789, ja tiedottaja Hanna Öunap, ulkoasiainministeriö, p. 09 1605 6063 tai 040 140 8940

Päivitetty 25.5.2012

Takaisin ylös