Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 1.6.2012

EU:n ja Vietnamin väliset vapaakauppasopimusneuvottelut alkavat – ulkoministeriö toivottaa tervetulleeksi intressiryhmien huomiot neuvottelutavoitteista

EU:n ulkoasiainneuvosto teki 31. toukokuuta 2012 päätöksen käynnistää vapaakauppasopimusneuvottelut Vietnamin kanssa. Intressitahoilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa Suomen neuvottelutavoitteisiin tuomalla esiin omat prioriteettinsa.

EU:n ulkoasiainneuvosto päätti 31. toukokuuta 2012 käynnistää vapaakauppasopimusneuvottelut Vietnamin kanssa.

Yrityksillä, etujärjestöillä, kansalaisjärjestöillä ja muilla intressitahoilla on mahdollisuus vaikuttaa Suomen neuvottelutavoitteisiin tuomalla esiin omat prioriteettinsa.

Markkinakohtaiset prioriteettituotteet niin viennin kuin tuonnin osalta tulisi ilmoittaa tullitariffinimikekohtaisesti mielellään HS-8 tasolla. Tieto tullien ulkopuolisista esteistä ja muista prioriteeteista tulisi toimittaa mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Pyydämme intressitahoja toimittamaan huomionsa joko vapaamuotoisten kommenttien muodossa tai ulkoministeriön kaupanesteilmoituslomaketta hyödyntäen. Käsittelemme tiedot luottamuksellisesti.

Vietnam on Malesian ja Singaporen jälkeen kolmas Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestöön (ASEAN) kuuluva maa, jonka kanssa EU neuvottelee kahdenvälisestä vapaakauppasopimuksesta. Vapaakauppasopimuksen tavoitteena on kahdenvälisen kaupan vapauttaminen sekä yhteistyön tiivistäminen eri aloilla. Sopimus tulee käsittelemään tavara- ja palvelukaupan lisäksi tullien ulkopuolisia esteitä sekä mm. investointeja, julkisia hankintoja, teollis- ja tekijänoikeuksia, kilpailukysymyksiä ja kestävää kehitystä sekä sääntelyn läpinäkyvyyttä koskevia kysymyksiä.

Pyydämme huomioitanne 29. kesäkuuta 2012 mennessä sähköpostiosoitteeseen KPO-20@formin.fi (kopio: juha.savolainen@formin.fi) tai osoitteeseen Ulkoasiainministeriö, KPO-20, PL 413, FIN-00023 Valtioneuvosto.

Lisätietoja asiasta antaa ulkoasiainministeriön kauppapoliittisella osastolla lähetystöneuvos Juha Savolainen (puh. 09-160 55507).

 

Päivitetty 1.6.2012

Takaisin ylös