Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 1.6.2012

Ministeri Hautala osallistuu Pohjoismaat-Afrikka-ulkoministerikokoukseen Beninissä

Tiedote 133/2012
1.6.2012

Kehitysministeri Heidi Hautala vierailee Beninissä 3.-5. kesäkuuta. Benin isännöi pääkaupunki Cotonoussa 11. Pohjoismaat-Afrikka-ulkoministerikokousta. Kokouksessa on tällä kertaa kolme teemaa: Rio+20 kestävän kehityksen konferenssi, Afrikan infrastruktuuri ja energiahaasteet sekä rauha ja turvallisuus. Ministeri Hautala matkustaa kokoukseen Tansaniasta, missä hän on parhaillaan vierailulla.

Ruotsin edesmenneen ulkoministerin Anna Lindhin ideoiman foorumin tavoite on ollut edistää Pohjoismaiden ja 10 Afrikan maan välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä, erityisesti Afrikkaa ja sen kehitystä koskevissa kysymyksissä. Kokous järjestetään kerran vuodessa, joko Pohjoismaissa tai Afrikassa.

Kokouksen lisäarvona on pidetty sitä, että maiden välillä käydään korkealla tasolla vapaamuotoista ja avointa dialogia, joka ei ole sidottu erilaisten ryhmittymien kantoihin ja jolla etsitään uusia ajatuksia ja ratkaisuja Afrikan ongelmiin ja maidemme väliseen yhteistyöhön.

Afrikan maat Etelä-Afrikka, Nigeria, Tansania, Mosambik, Botswana, Ghana, Senegal, Benin, Mali ja Lesotho valikoituivat alun perin sen kriteerin pohjalta, että mailla oli näyttöä pyrkimyksistä edistää kansanvaltaa, ihmisoikeuksia ja hyvää hallintoa. Monissa näistä maista oli aikanaan naispuolinen ulkoministeri.

Vierailun yhteyteen on suunniteltu kahdenväliset tapaamiset Beninin ja Mosambikin valtuuskuntien kanssa. Benin toimii vuonna 2012 Afrikan unionin puheenjohtajana. Mosambik on puolestaan kahdenvälisen kehitysyhteistyön yhteistyömaa.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Erik af Hällström, Afrikan ja Lähi idän osasto, puh. 040 509 5107, ministeri Hautalan lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh. 040 522 9869

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.6.2012

Takaisin ylös