Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 28.7.2015

Suomi luotsasi Kazakstanin WTO:n jäseneksi

Tiedote 179/2015
28.7.2015

Kazakstanin liittyminen Maailman kauppajärjestöön (WTO) saatiin päätökseen 27.7.2015. Suomi toimi Kazakstanin WTO-liittymisprosessin puheenjohtajana koko prosessin 20-vuotisen historian ajan.

"Prosessi oli vaikea ja loppuvaiheessa mutkikas muun muassa Kazakstanin Euraasian talousunionin jäsenyyden vuoksi. Lopputulos arvioitiin kuitenkin erinomaiseksi. Esimerkiksi tullit sidottiin matalalle tasolle", kertoo WTO-liittymisen puheenjohtajana yhteensä kahdeksan vuotta toiminut ulkoasiainneuvos Vesa Himanen. "Prosessin merkitys on siinä, että liittymisen myötä WTO:n monenkeskinen kauppajärjestelmä laajeni kattamaan yhden uuden merkittävän alueen. Liittyminen osaltaan purkaa kaupalta esteitä", Himanen toteaa.

WTO-jäsenyysneuvotteluissa hakijamaa neuvottelee WTO-jäsenten kanssa siitä, miten se toimeenpanee olemassa olevat WTO:n kauppajärjestelmän sopimukset, sitoutuu vapauttamaan kauppaa ja alentamaan erilaisia tukia. Liittymisneuvottelut käydään kaikkien WTO:n jäsenten kanssa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka pitää liittymistä Suomelle tärkeänä. "Kazakstanin liittyminen antaa yhä paremmat mahdollisuudet Suomen ja Kazakstanin väliselle taloudelliselle yhteistyölle. Tämä on juurikin valtion rooliin kuuluvaa, yrityksiä hyödyttävää kaupan vapauttamista ja Team Finland -työtä käytännön tasolla. Suomi on antanut prosessiin näkyvän panoksen, mikä on kasvattanut Suomen tunnettuutta Kazakstanissa", ministeri toteaa.

Kazakstanin ja Suomen välinen kauppa on ollut kasvussa. Etenkin tuonti Kazakstanista on noussut vauhdilla. Liittyminen merkitsee WTO-sääntöjen astumista voimaan, mikä selkeyttää kaupankäyntiä. "Myös tullitasojen sidonta tuo mukanaan ennakoitavuutta", toteaa Himanen.

Lähes kaikki globaalitalouden merkittävät toimijat ovat jo osa monenvälistä kauppajärjestelmää. Kazakstan on WTO:n 162. jäsen. Neuvotteluja käydään muun muassa Algerian, Liberian ja Valko-Venäjän kanssa.

Lisätietoja: Vesa Himanen, Ulkoasiainneuvos, puh. 050 342 8467, Johanna Lukkarila, Lähetystöneuvos, puh. 050 411 5402

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.7.2015

Takaisin ylös