Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Matkustustiedotteet, 4.7.2017

Brasilia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Rikollisuutta suurkaupungeissa. Vältä mielenosoituksia. Vältä pimeällä liikkumista.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Brasiliassa rikollisuus on ongelma, ja erityisesti suurkaupungeissa on oltava valppaana. Passi, lentolippu, suuret rahamäärät, arvoesineet ja -korut kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa. Pimeällä yksin liikkumista tulee välttää.

Erityisesti suurimmissa kaupunkikeskuksissa saattaa esiintyä mielenosoituksia, usein ilman ennakkovaroitusta. Mielenosoituksia tulee välttää, ne saattavat muuttua väkivaltaisiksi. Suosittelemme seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita.

Rikollisuus

Rikollisuutta esiintyy erityisesti suurissa kaupungeissa, kuten Rio de Janeirossa, São Paulossa, Curitibassa, Fortalezassa, Recifessä ja Salvadorissa. Riossa ja São Paulossa on ajoittain rikollisliigojen keskinäisiä tai niiden ja poliisin välisiä aseellisia yhteenottoja, jotka voivat ulottua myös turistialueille. Rikollisjoukot ovat välillä myös tarkoituksella kohdistaneet aseellisia hyökkäyksiä siviilejä vastaan luodakseen epäjärjestystä.

Aseellisten ryöstöjen uhka on suuri São Paulon, Rion ja muiden suurkaupunkien keskustoissa sekä lentokentiltä hotelleihin johtavien väylien varrella. Ryöstöjä esiintyy usein liikennevaloissa, joten ovet kannattaa pitää lukittuina sekä ikkunat suljettuina autolla liikuttaessa. Illalla ja yöllä yksin liikkumista tulee välttää. Jos joudut ryöstön kohteeksi, älä tee vastarintaa. Ryöstäjät ovat usein aseistettuja ja ovat myös käyttäneet aseitaan kohdatessaan vastarintaa.

Lapsia ei tule jättää ilman valvontaa eikä vieraiden seuraan.

Taskuvarkaudet ovat yleisiä. Lapsi- ja nuorisojengit ryöstävät turisteja, ja erityisesti rantojen tuntumassa liikuttaessa tulee olla varuillaan. Kaikista rikoksista on tehtävä ilmoitus poliisille ja pyydettävä pöytäkirja mahdollista passihakemusta ja vakuutuskorvausta varten. Uutta passia voi anoa Suomen suurlähetystöstä Brasíliassa.

Käytä vain virallisia takseja. Linja-autoilla liikuttaessa tulee huomioida ryöstetyksi tulemisen riski. Luottokorteilla voi maksaa yleisesti, mutta luottokorttien kopiointia esiintyy. Korttia käyttäessä kannattaa olla huolellinen eikä sitä tule maksutilanteessa päästää silmistään. Pankkiautomaatilla asioidessa on oltava erityisen valppaana.

Brasiliaa ympäröivillä merialueilla esiintyy jonkin verran kauppa- ja matkustajalaivojen aseellisia ryöstöjä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Huomioi Brasiliassa käytettävät suuret ajonopeudet ja arvaamaton ajotyyli. Teiden ylläpito on heikkoa. Teiden kunto saattaa lisäksi olennaisesti muuttua sadekaudella, ja suuret kuopat ovat yleisiä valtateilläkin.

Luonnonolot

Sadekaudella tulvat ovat yleisiä. Brasiliassa ei ole suuria luonnonmullistuksia kuten maanjäristyksiä, hirmumyrskyjä tai tulivuorenpurkauksia.

Terveys

Matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Yksityiset sairaalat ovat hyvätasoisia, mutta kalliita. Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä, joita usein saatavilla myös ilman reseptiä.

Brasiliassa esiintyy useita hyttysten levittämiä virustauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla, käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa.

Brasiliassa esiintyvästä keltakuume-epidemiasta ja zikavirustilanteesta löytyy tietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas.

Brasilian terveysministeriön englanninkielinen terveysportaali, joka sisältää terveystietoa matkaajille: http://portalsaude.saude.gov.br/index.php/o-ministerio/principal/secretarias/svs/viajante-en

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Brasiliassa on aina oltava henkilöllisyystodistus mukana. Valokopio passista riittää, joten passi on syytä jättää hotellin tallelokeroon.

Brasilia on merkittävä huumekaupan kauttakulkumaa. Huumeiden hallussapidosta ja salakuljetuksesta annettavat rangaistukset ovat ankaria. Huolehdi lentokentällä siitä, että matkatavaroihisi ei päästä lisäämään sinulle kuulumattomia tavaroita.

Virkavallan halveksunta on vakava rikos, josta voi seurata sakko- tai vankeusrangaistus.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Brasilian-suurlähetystö

SES - Avenida das Nações
Qd 807, Lt 27
CEP 70417-900 BRASÍLIA-DF
BRAZIL
+55 613 443 7151

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 4.7.2017

Takaisin ylös