Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 7.6.2017

Qatar: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Poliittisen tilanteen muutosta maassa ja lähialueella kannattaa seurata. Islaminuskosta johtuvat käyttäytymissäännöt kannattaa ottaa huomioon.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Ajankohtaista

Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Bahrain, Egypti, Jemen, Malediivit, Libyan itäosissa toimiva hallitus ja Mauritania ovat katkaisseet suhteet Qatariin. Myös Jordania on ilmoittanut laskevansa diplomaattiedustuksen tasoa. Tilanteella on vaikutuksia maa-, laiva- ja lentoliikenteeseen. Suurlähetystön tietojen mukaan lento- ja laivaliikenne Arabiemiirikuntien ja Qatarin sekä Bahrainin ja Qatarin välillä on toistaiseksi keskeytetty. Matkustajia kehotetaan olemaan yhteydessä matkanjärjestäjiin ja kuljetusvälineiden edustajiin.

Yleinen turvallisuustilanne

Qatar on yleisesti turvallinen matkailukohde. Terrorismiriski on vähäinen. Maassa on kuitenkin ajoittain ilmoitettu terrori-iskujen uhasta länsimaalaisia kohtaan.

Qatarissa ei ole Suomen suurlähetystöä tai konsulaattia. Lisätietoja antaa Arabiemiirikunnissa Abu Dhabissa oleva Suomen suurlähetystö.

Tarvittaessa ota yhteys Suomen suurlähetystöön Abu Dhabissa.

Rikollisuus

Rikollisuutta maassa on vähän. Turisteja kehotetaan kuitenkin tavanomaiseen varovaisuuteen.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Terveys

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Qatar on islamilainen maa. Maassa kannattaa käyttäytyä konservatiivisesti sekä välttää liian paljastavia asuja ja julkisia hellyydenosoituksia. Alkoholin vaikutuksen alaisena esiintyminen julkisilla paikoilla ja homoseksuaalinen käyttäytyminen luetaan rikoksiksi. Huumeiden käytöstä voidaan langettaa kuolemantuomio ja pienienkin huumausainemäärien hallussapidosta annettavat rangaistukset ovat ankaria.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Abu Dhabin -suurlähetystö

Al Masaood Tower, 12th floor, office 1202
Hamdan Street
ABU DHABI
UNITED ARAB EMIRATES
+971 263 289 27

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 7.6.2017

Takaisin ylös