Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 19.4.2016

Saksa: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Saksa on turvallinen matkustusmaa. Terrori-iskujen mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois muiden Euroopan maiden suurkaupunkien tavoin.

Ajankohtaista

Rajatarkastukset Saksan ja Itävallan välisellä rajalla jatkuvat toistaiseksi.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Saksa on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Terrori-iskun mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois.
Siitä huolimatta erityisesti suurkaupungeissa kannattaa noudattaa normaalia suurempaa varovaisuutta ja pitää passi, rahat ja muut arvotavarat turvallisessa paikassa kaupungilla liikuttaessa. Taskuvarkaat suosivat muun muassa täysiä joukkoliikennevälineitä.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Hätänumerot Saksassa:

Poliisi 110
Palokunta 112

Rikollisuus

Käteismaksua tai ennakkomaksua vaativien yksityishenkilöiden kanssa tehtävien kauppojen tai huoneenvuokrauksen kanssa kannattaa olla varovainen.

Passin/henkilökortin katoamisesta tulee tehdä ilmoitus paikallispoliisille.

Liikenne

Kaupunkiliikenteessä kannattaa varoa erityisesti pyöräilijöitä, jotka ajavat usein muun liikenteen seassa ja saattavat käyttäytyä arvaamattomasti. Moottoriteillä ota huomioon autojen suuret ajonopeudet, jotta vältyt yllättäviltä tilanteilta.

Talvikaudella on käytettävä sääolosuhteisiin sopivia renkaita. Nastarenkaiden käyttö on kielletty. Vuoristoseuduilla tulee varautua lumiketjujen käyttöön.

Sään vaikutus liikenteeseen on suurempi kuin Suomessa. Äkilliset säätilan muutokset aiheuttavat ruuhkia ja vaaratilanteita etenkin moottoriteillä.

Luonnonolot

Ajankohtaisia säätietoja saa seuraavista nettilinkeistä:

http://www.wetter.de/
http://www.wetteronline.de/

Terveys

Ota mukaan Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti. Lisätietoa osoitteesta http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

http://www.zecken.de (punkit)

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Yhteystiedot

Berliinin-suurlähetystö

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 19.4.2016

Takaisin ylös