Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Matkustustiedotteet, 14.12.2017

Puola: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Matkustaminen pääosin turvallista. Suurin riski on liikenne.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Matkustaminen Puolassa on turvallista. Yleisissä kulkuneuvoissa ja julkisilla paikoilla kannattaa varoa taskuvarkaita etenkin suurimmissa kaupungeissa.

Hätänumerot
Poliisi 997
Palokunta 998
Ambulanssi 999
Yleinen hätänumero 112

Matkailijoiden neuvontapalvelu (englanti, venäjä, saksa):

Tietoa pelastuspalveluista sekä neuvoja rikoksen uhreille ja onnettomuustilanteeseen joutuneille saa numeroissa +48 22 278 77 77 (lankapuhelimesta soitettaessa) ja +48 608 599 999 (matkapuhelimesta soitettaessa) kesäaikana (1.6. – 30.9). klo 08 - 22.00 ja talviaikana (1.10.-31.5.) klo 08-18.

Rikollisuus

Autovarkaudet ovat vähentyneet Puolassa, mutta ajoneuvoturvallisuuteen kannattaa edelleen kiinnittää huomiota. Autonovet on hyvä pitää aina lukittuina. Auto kannattaa mahdollisuuksien mukaan jättää vartioidulle parkkipaikalle, eikä omaisuutta tule jättää näkyville. Peräänajotilanteissa ole tarkkana, että kyse on todellisesta onnettomuudesta eikä lavastuksesta.

Turisteihin kohdistuvat varkaudet ja pahoinpitelyt ovat yleisiä sekä Varsovan että Gdanskin yöelämässä. Taskuvarkaudet ja muut näpistykset ovat lisääntyneet turistialueilla. Pidä hyvää huolta lompakoista ja käsilaukuista. Älä liiku yksin vahvassa humalassa.

Luottokorttihuijaukset ovat yleisiä. Ole huolellinen pankki– tai luottokortilla maksettaessa varsinkin baareissa ja yökerhoissa. Tarkista tilauksesi hinta välittömästi ja maksa tarvittaessa käteisellä. Ylilaskutusta edeltää yleensä se, että samaan pöytään on liittynyt paikallisia naisia, joille tuoduista juomista laskutetaan huomattavia summia turisteilta. Joskus naiset houkuttelevat turisteja mukaansa yökerhoihin kadulta. Jos asiakas kieltäytyy maksamasta ylisuurta laskua, häntä saatetaan uhata väkivallalla.

Tee rikostapauksista aina ilmoitus lähimmällä poliisiasemalla ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio. Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on Puolan suurin turvallisuusriski. Puolan maanteillä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Liikennekulttuuri on suomalaisesta poikkeava ja liikennekuri löyhä. Puolassa ei saa käyttää nastarenkaita, mutta kitkarenkaita kannattaa käyttää. Vuoristoisilla ja lumisilla teillä lumiketjujen käyttö renkaissa on pakollista siellä, missä on C-18 –liikennemerkki.

Ole valppaana taskuvarkauksien suhteen varsinkin ruuhkaisissa junissa.

Edustusto suosittelee ainoastaan virallisten taksiyritysten käyttämistä.

Luonnonolot

Tulvat ovat jokavuotinen ongelma Puolassa ja voivat aiheuttaa tietuhoja varsinkin kevään aikana. Viime aikoina myös kovat tuulet ovat aiheuttaneet muun muassa sähkökatkoksia ja puiden kaatumisia. Seuraa paikallisia säätiedotuksia ja noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Säätietoja löytyy muun muassa osoitteesta: www.pogodynka.pl.

Terveys

Terveydenhoito on yleisesti hyvä, vaikka sairaaloiden taso ei ole sama kuin pohjoismaissa. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa peruspalvelua myös Puolassa. Sairaan henkilön kuljetuksen kotimaahan korvaa vain kattava matkavakuutus.

Ilmanlaatu voi olla ajoittain huono ja saattaa aiheuttaa terveysongelmia. Paikalliset viranomaiset tiedottavat tilanteesta ja voivat antaa kehotuksia välttää ulkona liikkumista. Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Puolan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

http://powietrze.gios.gov.pl/
https://air.plumelabs.com/en/live/warszawa
http://aqicn.org/city/poland/mazowieckie/warszawa/ursynow/

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Tietoa Puolasta englanniksi (consular information):
Puolan ulkoministeriö: www.mfa.gov.pl
Puolan suurlähetystö Helsingissä: www.helsinki.msz.gov.pl/fi/

Yhteystiedot

Varsovan-suurlähetystö

Ul. Chopina 4/8
00-559 WARSAW
POLAND
+48 22 598 9500

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.12.2017

Takaisin ylös