Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat

Passi/Pass: mallikappale/modellstycke (specimen)Passi/Pass: mallikappale/
modellstycke /specimen

Matkustusasiakirjoja ovat passi ja henkilökortti. Niitä haetaan Suomessa poliisilta. Joihinkin maihin Suomen kansalaisilta vaaditaan passin lisäksi viisumi, jonka tarvetta tiedustellaan matkakohdemaan lähimmästä edustustosta.

Passi

Suomen kansalainen voi käyttää passia matkustusasiakirjana kaikkiin maihin matkustaessaan. Passi on myös todistus haltijan henkilöllisyydestä. Passiin merkitään vain yhden henkilön tiedot (lasta ei voi merkitä huoltajan passiin).

Passia haetaan Suomessa poliisilta.

Henkilökortti matkustusasiakirjana

Suomen kansalainen voi käyttää passin sijasta matkustusasiakirjana poliisin myöntämää henkilökorttia seuraaviin maihin matkustaessaan:

Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tsekki, Unkari ja Viro.

Henkilöiden vapaa liikkuvuus Pohjoismaiden välillä

Pohjoismaiden välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti). Pohjoismaiden kansalainen ei tarvitse matkustusasiakirjaa liikkuessaan muissa Pohjoismaissa. Henkilöllisyys ja jonkin Pohjoismaan kansalaisuus on voitava tarvittaessa osoittaa.

Liikkuminen Schengen-alueella

Schengen-maiden väliltä on poistettu rajatarkastukset. Hyväksytty matkustusasiakirja on kuitenkin oltava mukana.

Schengen-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia,  Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

Passin voimassaoloaika

EU-alueella matkustettaessa useimmat valtiot eivät edellytä passilta vähimmäisvoimassaoloaikaa, vaan riittää, että passi on voimassa koko suunnitellun matkan ajan. Itä-Euroopan uusien EU-valtioiden (mm. Balkanin alue) viranomaisten tulkinnoissa maahantulokäytännöistä voi kuitenkin olla vaihtelua, ja siksi sinne matkustettaessa on suositeltavaa selvittää asia etukäteen kohdemaan viranomaisilta.

Suuri osa Aasian, Afrikan ja Arabian alueen valtioista edellyttää passilta vähintään 6 kuukauden voimassaoloa matkan päättymisen jälkeen. Tämä on syytä huomioida ko. alueelle matkustamista suunnitellessa ja selvittää asia etukäteen kohdemaan viranomaisilta ja tarvittaessa hankkia uusi passi ennen matkalle lähtöä.

Suomen kansalaisen viisumi

Matkustajan tai matkanjärjestäjän tulee tarkistaa viisumin tarve ja vaadittavat matkustusasiakirjat matkakohteena olevan maan lähimmästä edustustosta, josta viisumi myös haetaan.

Takaisin ylös