Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 19.8.2015

Lesotho: matkustustiedote

Lesotho: Epävarma turvallisuustilanne jatkuu. Liikkumista yksin ja pimeän aikana kannattaa välttää. Väestössä runsaasti HIV-tartuntoja.

Suomen suurlähetystö
Pretoria

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Lesothon vallankaappausyrityksen jälkeinen epävarma turvallisuustilanne jatkuu ja nopeat muutokset ovat mahdollisia. Maassa liikkuvia matkailijoita kehotetaan erityiseen valppauteen ja välttämään sotilaskohteita, suuria kansankokouksia, sekä mielenosoituksia. Poliisivoimien toimintakyky ei ole vielä palannut ennalleen ja tämän vuoksi myös tarpeetonta liikkumista pimeän aikaan kehotetaan välttämään

Liikkumista yksin ja oudoilla alueilla erityisesti pimeän aikana tulee välttää. Rahat, passi ja arvoesineet tulee pitää lukitussa tilassa ja ulkona liikuttaessa lähellä kehoa.  Pimeäntulon jälkeen maaseudulla ajamista ja Maserussa kävelemistä ei suositella. Aseelliset ryöstöt Maserussa ovat lisääntyneet. Autolla ajettaessa on ovet syytä pitää lukittuina. Yleinen valppaus on tarpeen.

Matka- ja matkatavaravakuutuksen ottamista suositellaan.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Liikenne ja luonnonolot

Liikenne on vasemmanpuoleista. Tiestö on osittain melko huonokuntoista ja päällystämätöntä. Talvikuukausina (touko-, kesä-, heinäkuu) jäätyneet tiet ja lumisateet voivat aiheuttaa onnettomuuksia.

Rankkasateet voivat huuhtoa osan tiestöstä ja silloista mukanaan. Vuoristossa on rinteiden sortumisvaara. Useimmiten kysymykseen tulee vain maastoautolla liikkuminen, koska Lesotho kokonaisuudessaan sijaitsee korkealla vuoristossa. Korkeimmat huiput sijaitsevat noin 3500 metrin korkeudella merenpinnasta, joten säätila voi muuttua nopeasti. Maassa on eräs Afrikan harvoista hiihtokeskuksista.

Terveydenhuolto

Maassa on runsaasti HIV-positiivista väestöä ja tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee välttää. Myös muita tartuntatauteja kuten tuberkuloosia esiintyy melko runsaasti. Maan lääkintäpalvelut eivät ole kovin korkeatasoisia. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan käytettävän Etelä-Afrikan palveluja.

Lisätietoja terveydenhoidosta ja rokotteista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja WHO:n verkkosivuilta.

Päivystys

Virka-ajan ulkopuolella hätätapauksien päivystys hoidetaan Suomen ulkoasiainministeriöstä puh. +358-(0)9-1605 5551.

Lähin Suomen edustusto on Etelä-Afrikassa:

Embassy of Finland
628 Leyds Street
Muckleneuk, Pretoria 0002
Republic of South Africa

puh. +27 (0)12 343 0275
fax: +27 (0)12 343 3095
sähköposti: sanomat.pre@formin.fi
verkkosivut: www.finland.org.za

Detta dokument

Uppdaterat 19.8.2015

Takaisin ylös