Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 27.1.2015

Mongoliet: resemeddelande

Mongoliet: Relativt tryggt resmål. Gatubrottslighet förekommer. Var allmänt försiktig.

Finlands ambassad
Peking

(gäller tills vidare) 

Det politiska läget i Mongoliet är stabilt och i princip finns det ingen risk för terrorism. Inställningen till turister är huvudsakligen vänlig och staten har under de senaste åren satsat på turismen. Den som planerar att resa till området gör klokt i att följa med det politiska läget via medierna.

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan innan resan. Se närmare anvisningar på adressen reseanmalan.fi.

Brottsligheten

Mongoliet är ett relativt tryggt land för turister. Var och en ska ändå vara allmänt försiktig. Undvik att röra dig på gatorna i huvudstaden Ulaanbaatarefter efter mörkrets inbrott . Det förekommer gatubrottslighet. Brotten mot utlänningar är i främsta hand fickstölder och andra småstölder. De inträffar mest i offentliga fortskaffningsmedel, på Ulaanbaatars internationella flygplats, på torg och i områden där det rör sig mycket utlänningar. Tiggare och drogpåverkade personer kan ibland uppträda hotfullt. Använd endast officiella taxibilar.

Polisens nödnummer är 102 (+976 102).

Trafiken

Mongoliet accepterar internationellt körkort.

Trafiken är farlig både för bilister och fotgängare. Bilisterna följer inte trafikreglerna och fortkör ofta. Bilbeståndet håller på att förnyas i och med att välståndet ökar, men en stor del av bilarna är ännu i dåligt skick och saknar bilbälten. Vägnätet är begränsat och till största delen i dåligt skick. Man bör undvika bilkörning nattetid, eftersom vägbelysning saknas på de flesta vägar och det kan finnas hinder och gropar på vägarna.

När man kör utanför Ulaanbaatar bör man använda terrängbilar och anlita en lokal guide. Dessutom är det bra att ha med GPS-utrustning och satellittelefon. Den offentliga trafiken i Ulaanbaatar är täckande och välfungerande. Bussarna kan dock vara överfulla och fickstölder förekommer. Inrikesflygets plan kan vara i dåligt skick. Dåligt väder kan försena såväl inrikes som internationella flyg med flera dagar.

Naturförhållanden

Mongoliet är ett seismiskt område. Jordbävningar kan inträffa i synnerhet i landets västra delar men även i Ullanbataar. Beroende på årstid kan kraftiga snöfall, åsk- eller regnskurar samt kraftig vind orsaka översvämningar och jordskred på olika håll i landet. 

Temperaturväxlingen är väldigt stor i Mongoliet, från +35°C på sommaren till -40°C på vintern.

Hälsovården

Heltäckande resenärsförsäkring behövs. Det är dyrt och svårt att arrangera hemtransport som krävs vid sjukdoms- eller dödsfall om man inte har privat reseförsäkring. Kontrollera villkoren i din reseförsäkring innan resan.

Ta reda på vilka vaccin som behövs i god tid före resan. På institutets för hälsa och välfärd webbplats får man nyttig information om vaccin och hälsovård på resor. Se t.ex. ”Matkailijan terveysopas” (på finska).

Det är alltid bra att ta reda på vilka smittsamma sjukdomar som eventuellt förekommer på resmålet.

Uppdaterad information om smittsamma sjukdomar finns på följande myndigheters webbsidor:

Den mongoliska hälsovården är inte på västerländsk nivå. Det kan råda brist på läkemedel och medicinska förnödenheter. Dessa problem accentueras utanför Ulaanbaatar, där det knappt finns någon hälsovård överhuvudtaget. Det är bra att ta med de medicinska förnödenheter och receptbelagda läkemedel man kommer att behöva under resan. Sjukhusen förväntar sig vanligtvis att utlänningar betalar eventuell vård omgående.

I Ulaanbaatar finns några privata engelskspråkiga hälsokliniker, men inte heller deras utrustningsnivå är hög.

Man bör vara särskilt uppmärksam på hygienen då mat och drycker tillreds. Dricksvattnet bör kokas eller så kan man hålla sig till vatten på flaska.

I Mongoliet har det förekommit mul- och klövsjuka samt andra infektionssjukdomar, såsom meningokockinfektioner. Områden där epidemier förekommer kan försättas i karantän, och då går det inte att ta sig in i området. Om man befinner sig i ett område där en epidemi bryter ut kan det likaså vara svårt att ta sig ut.

Hälsovårdstjänster: nödnumret är 102 (+976 103).

Bra att veta

Från och med den 25 juni 2014 behöver en finländsk medborgare inte visum för en under 30 dygn lång affärs- eller semesterresa. Visumfriheten är i kraft till den 31.12.2015.

Resenärer ska registrera sig hos myndigheterna (Mongolian Immigration Agency) om man tänker stanna längre än 30 dagar i landet. Registreringen ska göras inom sju dagar efter det att man anlände till landet. Om man har registrerat sig hos myndigheterna vid inresan, måste man också göra det vid utresan. Resenärer måste bära med sig registreringskortet eller passet för att undvika böter.

Passet måste vara giltigt i mera än ett halvt år när man anländer till Mongoliet. Om ditt pass försvinner ska du genast anmäla det till den lokala polisen. Be om en kopia av anmälan eller eventuella utredningsdokument. Kopian som du får på polisstationen ska lämnas in hos Tysklands ambassad (kontaktuppgifter nedan) där finländare kan få ett tillfälligt resedokument för hemresan (Emergency Travel Document, ETD). Om man reser hem med ett tillfälligt resedokument (Emergency Travel Document, ETD) utfärdat av ett annat EU-land lönar det sig att resa från Mongoliet med Lufthansas flyg via Tyskland, där man känner till resedokumentet bättre än i Ryssland.

I nödfall kan man kontakta Finlands ambassad i Peking, Finlands honorärkonsulat eller Tysklands ambassad i Ulaanbaatar.

Det finns fyra möjligheter för utlänningar att ta sig in i landet: via flygplatsen i Ulaanbaatar, landsvägs-/tågövergången till Kina vid Zamin Udd, en landsvägsövergång i Altanbulag och en tågövergång i Sukhbaatar till Ryssland. Med ett specialtillstånd från Ryssland kan man överskrida gränsen mellan Mongoliet och Ryssland i Tsagan-Nuur. Övriga gränsövergångar är avsedda för mongoler, kineser eller ryssar.

En resenär som anländer till Mongoliet från Kina eller Ryssland eller fortsätter sin resa till dessa länder behöver också visum till länderna i fråga.

Man ska alltid bära med sig passet, annars riskerar man böter. Förvara kopior på pass och visum skilt.

Vid inresan ska man fylla i en tullklareringsblankett. På denna antecknas alla värdeföremål och pengar som medförs. Blanketten ska sparas under hela resan och uppvisas för Mongoliets tullmyndigheter när man lämnar landet.

Mongoliets valuta är tugrug. Den kan inte växlas i Finland. US-dollar eller euro lämpar sig bäst som resevaluta. Sedlarna måste vara nya och i gott skick för att gå att växla.

I Mongoliet används främst kontantbetalning, och kreditkort accepteras sällan. Kreditkort blir så småningom vanligare, och framför allt större affärer samt bättre hotell och restauranger i Ulaanbaatar godkänner de vanligaste kreditkorten.

Det är lätt att växla resechecker och man kan överföra pengar via Western Union och Money Gram.

GSM-telefoner fungerar i Ulaanbaatar, men varierande väl. Det lönar sig att låta telefonen ringa länge.

Det officiella språket i Mongoliet är mongoliska. Även ryska talas allmänt. I Ulaanbaatar kan många ungdomar engelska.

Finland i Mongoliet

Finlands representation i Mongoliet sker vid ambassaden i Peking.

Kontaktuppgifter: Finlands ambassad, Peking

Adress:
Embassy of Finland
Beijing Kerry Centre
Level 26, South Tower
Guanghua Lu 1, Beijing 100020
People´s Republic of China

Tfn: +86-10-8519 8300
Fax: +86 10 8519 8301
E-post: sanomat.pek@formin.fi
Webbplats: www.finland.cn
Facebook: www.facebook.com/embassyoffinlandinbeijing

I nödfall kan en finsk medborgare kontakta Finlands honorärkonsulat och/eller Tysklands ambassad i Ullanbataar eller ringa till utrikesministeriets journummer i Finland
Under tjänstetid i Finland: +358 295 350 000.
Utanför tjänstetid i Finland: +358 9 1605 5551.

Tidsskillnad: +5 h sommartid, +6 h vintertid

Finlands honorärkonsulat i Ullanbataar, Mongoliet:

Honorary Consulate of Finland
c/o Golomt Bank #404
Great Chinggis Khaan's Square 5
Ulaanbaatar 15160
Mongolia

Tfn: + 976 70111646, extension 1732, 00976-99029940
Fax: +976 11 312307

E-post: bayasgalan@bodigroup.mn (honorärkonsulen), enkhtuvshin_e@golomtbank.com (honorärkonsulens assistent)

EU-länders ambassader i Mongoliet

Tyskland
Baga Toiruu-2
Negdsen Undestnii Gudamj
Ulan Bataar 14201
P.O. Box 708
Ulanbataar 15160
Tfn + 976 11 323352 / 32 39 15 / 32 09 08
Fax: + 976 11 32 39 05
E-post: germanemb_ulanbator@mongol.net
Webbplats: www.ulan-bator.diplo.de

Frankrike
Enkhtaivan Avenue-3
District de Chengeltei
Ulaanbaatar 15160
Tfn: +976 11 32 45 19 / (976 11) 32 96 33
Fax: +976 11 31 91 76
E-post: contact@embafrance-mn.org
Webbplats:  www.ambafrance-mn.org

Tjeckien
Olimpiin Gudanj 12
P.O Box 665, Ulaanbaatar
Tfn + 976 11 321886
Fax + 97611 323791
E-post: ulaanbaatar@embassy.mzv.cz
Webbplats: www.mzv.cz/ulaanbaatar/

Storbritannien
Enkh Taivny Urgun Chuluu 30
Bayanzurkh District
Ulaanbaatar 13381
Tfn + 976 11 458133
Fax. + 976 11 458036
E-post: britemb@mongol.net
Webbplats: www.gov.uk/government/world/organisations/british-embassy-ulanbataar

Mongoliets honorärkonsulat i Finland:

Ravalsvägen 2
02400 Kyrkslätt
Tfn. 0207 961810
Fax: 0207 961811
E-post: consulate@mongolia.fi
Webbplats:  www.mongolia.fi

Detta dokument

Uppdaterat 24.3.2015

Takaisin ylös