Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 6.6.2014

Tansania: matkustustiedote

Tansania: Vältä väkijoukkoja ja tarkkaile ympäristöäsi. Valitse taksisi huolella.

Suomen suurlähetystö
Dar es Salaam

Sansibarilla ja jonkin verran mannerosissakin on ollut merkkejä uskonnollisten ristiriitojen kasvusta. Näkyviä uskonnollisia merkkejä on hyvä välttää ja suosia konservatiivista pukeutumista ja käyttäytymistä etenkin Sansibarille matkustettaessa. Uskonnollisissa kohteissa kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta koko maassa. Myös kansainväliseen terrorismiin liittyvät iskut ovat mahdollisia.

Joukkokokouksista ja mielenosoituksista kannattaa pysyä loitolla. Näitä on esiintynyt etenkin Sansibarin pääkaupungissa Stone Townissa ja Dar Es Salaamissa sekä Mtwarassa ja Arushassa. Poliisi tai armeijan joukot voivat käyttää kyynelkaasua joukkojen hajottamiseksi. Rauhallinenkin mielenosoitus voi kääntyä väkivaltaiseksi tai sitä voidaan käyttää esimerkiksi taskuvarkauksien toteuttamiseen. Jos mielenosoitukset kehittyvät väkivaltaisiksi, kannattaa rajoittaa ulkona liikkuminen minimiin ja pysytellä sisätiloissa. Kaupunkien keskustoissa kannattaa seurata ympäristöään ja poistua paikalta, mikäli havaitsee väkijoukkojen kokoontuvan yhteen.

Matkustamista Länsi-Tansaniaan Ruandan, Burundin ja Kongon demokraattisen tasavallan rajaseuduille kehotetaan välttämään. Väkivaltaiset ryöstöt ovat yleisiä näillä alueilla. Muuallakin maassa liikuttaessa kannattaa tarkkailla ympäristöään. Rikollisuus on lisääntynyt ja muuttunut väkivaltaisemmaksi koko maassa.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Rikollisuus

Yleisesti ottaen Tansania on turistin kannalta verrattain turvallinen Afrikan maa, mutta yleinen turvallisuustilanne on heikentymässä. Ryöstöjä ja taskuvarkauksia tapahtuu, ja lisääntyvässä määrin näihin liittyy väkivaltaa. Valppautta noudattamalla pystyy usein välttymään vaikeuksilta.

Sekä Tansanian mannermaalla että Sansibarin saarilla ovat aseelliset ryöstöt, murrot, varkaudet, lyhyet vapauden riistot ja seksuaalinen häirintä ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Yksin liikkumista ja pimeän tultua ylipäänsä jalan liikkumista ja Sansibarilla valvomattomilla rannoilla oleskelua kannattaa välttää.

Kaupungeissa liikuttaessa kannattaa noudattaa valppautta, matalaa profiilia ja tervettä järkeä. Arvoesineet (kamerat, älypuhelimet, kannettavat tietokoneet, arvokorut ja -kellot ym.) pidetään pois näkyviltä.

Dar es Salaamissa jalkaisin liikuttaessa ei kannata pitää mukana minkäänlaista käsilaukkua tai reppua, sillä laukkuja napataan ohiajavista autoista. Auton ikkunasta roikkuvat ryöstäjät repivät laukun väkisin ja joissain tapauksissa ryöstön kohteeksi joutunut on raahautunut auton perässä ja tilanteet ovat hyvin vaarallisia. Kyseisen tyyppisiä ryöstöjä on tapahtunut myös päiväsaikaan, mutta erityisesti pimeän tullen ei kannata liikkua kävellen lainkaan.

Dar es Salaamin kaupungissa kannattaa olla erityisen valppaana ulkomaalaisten ja matkailijoiden suosimilla alueilla kaupungin keskustassa, Msasanin niemimaan itärantaa kulkevan Toure Drive -tien ympäristössä, Coco Beachillä, Sea Cliffin alueella ja Ubungon bussiasemalla. Lenkkeilijöitä ja uimarannalla kävijöitä on ryöstetty jopa päiväsaikana. Myös rahaa vaativia ja vankeudella uhkaavia valepoliiseja esiintyy.

Luottokorttien kopiointia ja luvatonta käyttöä on jatkuvasti. Suurlähetystö ei suosittele luottokortin käyttöä maksuvälineenä eikä käteisen rahan nostoa pankkiautomaateista, mikäli se suinkin on vältettävissä.

Taksikidnappaukset ovat nopeasti yleistyneet. Varsinkin bussi- ja rautatieasemalla toimii rikollisjoukkoja, jotka saattavat ajaa virallistakin taksia. Näillä rikollistakseilla saattaa olla asiamies kalastelemassa asiakkaita bussin/junan saapumislaiturilla. Taksinkuljettaja ohjaa auton määränpään sijaan sivutielle, jossa odottaa isompi joukko ryöstäjiä. Taksin takaovet ovat paon estämiseksi lapsilukossa. Jos ryöstäjät löytävät uhrin tavaroista luottokortin, he pakottavat väkivaltaa käyttäen tai sillä uhaten luovuttamaan tunnusluvun. Tämän jälkeen uhrin kanssa kierretään pankkiautomaatteja kunnes päivän nostoraja saavutetaan – myös uhrilta löydetty käteinen raha ryöstetään. Kuljetukset kannattaa aina kuin mahdollista varata hotellin tai matkatoimiston kautta. Ryöstön kohteeksi joutuvan on huomioitava, että rikollisjoukolla saattaa olla käytössään ase.

Ryöstöaikeissa olevia takseja ja mopeditakseja päivystää myös suosittujen yökerhojen ulkopuolella. Yökerhoista yksin poistuvalla on suuri riski tulla ryöstetyksi ja/tai raiskatuksi.

Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa valokopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on yksi suurimmista vaaratekijöistä Tansaniassa. Tiet ovat monin paikoin huonossa kunnossa, kuten myös paikallinen autokanta - ei ajovaloja, huonot jarrut jne. Päihtyneenä ajaminen on myös yleistä. Pimeällä ei ole suositeltavaa ajaa kaupunkien ulkopuolella tai matkustaa bussilla.

Ryöstövaaran vuoksi kaupunkialueella autoillessa kannattaa olla erityisen tarkkaavainen risteysalueilla ja sellaisissa paikoissa, joissa joutuu hiljentämään vauhtia tai pysähtymään. Käsilaukut ja muut houkuttelevat tavarat tulee pitää pois näkyvistä myös ajon aikana ja auton ovet ja ikkunat lukittuina. Mitään arvokasta tavaraa ei kannata jättää pysäköityyn autoon. Yksin matkustavien autoilijoiden ei kannata pysähtyä autioilla tieosuuksilla, vaikka joku yrittäisi viittoa pysähtymään.

Julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen on erityisen riskialtista; kolareita ja tieltä suistumisia sattuu paljon. Lisäksi matkatavaravarkaudet ovat junissa ja busseissa yleisiä. Sansibarin ja Dar Es Salaamin välillä liikkuville lautoille on sattunut onnettomuuksia.

Liikkuminen taksilla on melko edullista, mutta samoin riskialtista. Taksikyydin hinta perustuu vyöhyketariffiin, mutta varminta on neuvotella hinta etukäteen. Rekisteröidyt taksit ovat valkoisia ja niiden kylkiin on maalattu kotikaupunginosansa tunnuksena värillinen raita. Rekisterikilvet ovat valkoiset. Kuten edellä on todettu, myös virallisissa takseissa matkustaneita on kuitenkin ryöstetty; virallisten taksien kuljettajat saattavat lisätulojen hankkimiseksi vuokrata kulkuneuvonsa ulkopuolisille silloin kun eivät itse aja. Varminta on käyttää esimerkiksi hotellin tai matkatoimiston kautta järjestettyjä kuljetuksia.

Pienet kaupunkibussit (dala-dala) ja kolmipyöräiset mopeditaksit ovat halvempia ja voivat houkutella eksoottisuudellaan, mutta ovat onnettomuusalttiita ja varsinkin pikkubussit niin täysiä, että taskuvarkaudet ja ahdistelu ovat niissä riesana.

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Eritoten Sansibarilla ja muilla saarilla vallitsee vahvasti muslimikulttuuri ja se tuntuu erityisen vahvana islamilaisen paastokuukauden, Ramadanin aikana.

Konservatiivinen pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat paikallaan. Alkoholinkäyttö julkisesti on erittäin paheksuttavaa. Länsimaiset naiset saattavat myös joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi, mutta pukeutumalla asianmukaisesti uhka pienenee. Auringonotto yläosattomissa ei ole sallittua.

Tansaniassa homoseksuaalisuus on rikos, joten samaa sukupuolta olevien parien on syytä välttää julkisia hellyydenosoituksia.

Terveys

Ennen matkaa tulee päivittää rokotusturvansa ja hankkia malarian estolääkitys.

Keltakuumerokotuksen voimassaolon osalta Tansanian ulkoministeriö on ilmoittanut maahantuloviranomaisten huomioivan WHO:n suosituksen kertarokotuksen elinikäisestä suojasta, mutta kannattaa tarkistaa lääkärin rokotuskorttiin kirjaama voimassaolomerkintä; keltakuumerokotustodistusta voidaan kysyä rajoilla saavuttaessa maahan toisesta Afrikan maasta ja Tansanian mannerosista Sansibarille (lautalla) matkustavilta.  Rokotuksen tarpeellisuutta harkittaessa kannattaa ottaa huomioon sekin, että Tansanian sairaanhoidon taso ei ole riittävä esimerkiksi leikkauksiin, vaan vakavat onnettomuus- ja sairaustapaukset joudutaan kuljettamaan hoidettaviksi Etelä-Afrikkaan tai Keniaan, jolloin rokotustodistuksen puuttuminen saattaa pahimmillaan näiden maiden maahantulosäännöksistä johtuen viivästyttää tai jopa estää hoitoon pääsyn.

Malariaa esiintyy koko Tansaniassa, mukaan lukien saaret Sansibar, Pemba ja Mafia. Dar Es Salaamissa on esiintynyt myös denguekuumetta. Tämän vuoksi hyttysiltä on tarpeen suojautua niin päiväsaikaan kuin pimeän tultua.  Pohjoisissa naapurimaissa Keniassa ja Somaliassa on esiintynyt poliotapauksia, joten myös naapurimaissa oleskelevia ja matkustavia kehotetaan tarkistamaan rokoteturvansa erityisesti tältä osin. Hyvä lähde ajankohtaisen tautitilanteen tarkistamiseksi on esimerkiksi yhdysvaltalainen http://www.cdc.gov/ -sivusto. Tautien oireista löytyy tietoa Maailman terveysjärjestön sivuilta http://www.who.int/mediacentre/factsheets/en/.

Ensiapu ja pienet tapaturmat voidaan hoitaa paikallisissa sairaaloissa. Vakavammissa tapauksissa potilas joudutaan kuljettamaan hoitoon Keniaan tai Etelä-Afrikkaan. HIV/AIDS on vakava ongelma Tansaniassa.

Vatsavaivat ovat yleisiä. Kannattaa käyttää vain pullotettua vettä, myös hampaiden pesuun. Salaatteja, raakoja vihanneksia ja hedelmiä kannattaa varoa tai desinfioida ne huolellisesti hepatiitin ja parasiittien välttämiseksi.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta, www.thl.fi.

Ist Medical Scheme Clinic
at Ist Secondary School Campus
Haile Selassie Road, Dar es Salaam
+255-22-2601 307 - 8
gsm +255-784-783 393

Premier Care Clinic
259 Ali Hassan Mwinyi Road, Namanga, Kinondoni, Dar es Salaam 
+255-22-266 8385, gsm: +255 748 254 642

Aga Khan Hospital (24h sairaala)
Ocean Road, Dar es Salaam
+255 22 211 5151/53

Hyvä tietää

Varmistakaa, että oppaanne ja matkanjärjestäjänne ovat tunnettuja ja luotettavia. Suurlähetystö ei suosittele yksin matkustamista tai retkeilyä luonnonpuistoissa. Luonnonpuistoissakaan ei kannata jättää arvoesineitä vartioimatta.

Kattava, tarvittaessa myös lisävakuutusta vaativat harrastukset (esimerkiksi vuorikiipeily ja sukeltaminen) kattava matkavakuutus kannattaa hankkia ennen lähtöä.

Viisumin voi hankkia etukäteen Tansanian Tukholman suurlähetystön kautta tai maahan saavuttaessa suoraan lentokentältä/rajalta (kolmen kuukauden turistiviisumi maksaa USD 50). Matkailijan tulee varmistaa, että passi on voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta (Tansanian maahantuloviranomaisten määräys).

Suurlähetystö kehottaa Tansaniaan matkustavia, täällä asuvia sekä väliaikaisesti tänne muuttavia Suomen kansalaisia ehdottomasti huolehtimaan oikeiden maahantulolupien hankkimisesta ja tarvittaessa niiden jatkamisesta paikallisviranomaistahojen luona. On huomattava, että myös vapaaehtoistyöntekijä tarvitsee työluvan. Lisätietoja luvista löytyy Tansanian maahanmuuttoviranomaisten sivuilta www.immigration.go.tz .

Useimmat suomalaiset matkapuhelinliittymät toimivat Dar es Salaamissa ja muissa suurimmissa kaupungeissa, tarkistakaa tilanne ml. puheluiden hinnat tarvittaessa operaattoriltanne ennen matkaa. Tekstiviestit eivät kuitenkaan välttämättä aina mene perille suomalaisen ja tansanialaisen liittymän välillä.

Suosittelemme, että Tansaniaan muuttavat ja matkustavat ilmoittavat maassa oleskelustaan matkustusilmoitus.fi –sivuston kautta.

Matkalle mukaan on kätevää ottaa käteisvaroiksi euroja tai US dollareita. Niitä pystyy helposti vaihtamaan Tansanian shillingeiksi hotelleissa tai varsinaisissa rahanvaihtopisteissä. Huomioitavaa on, että dollarin seteleiden on oltava uusia ja hyväkuntoisia. Vuoden 2000 sarjaa vanhempia dollarin seteleitä ei yleensä hyväksytä vaihtopisteissä lainkaan. 100 ja 50 US dollarin seteleistä saa paremman kurssin kuin pienemmistä seteleistä. Euroja vaihdettaessa setelin koolla ei ole merkitystä kurssiin.

Yleinen hätänumero Tansaniassa: 112

Lisätietoja

Suomen suurlähetystö, Dar es Salaam
Käyntiosoite:  Mirambo Street/Garden Avenue

Postiosoite:
Embassy of Finland
P.O.Box 2455
Dar es Salaam
Tanzania

Puh. +255-22-2196 565
Fax: +255-22-2196 573
Sähköposti: sanomat.dar@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.or.tz
Facebook: http://www.facebook.com/FinnishEmbassyDarEsSalaam

Päivystys: Ulkoministeriön päivystyspuhelin hätätapauksia varten viikonloppuisin ja juhlapyhinä:  +358-9-160 55551

Suomen kunniakonsuli Arushassa
Kunniakonsuli Barbro Finskas-Mushendwa
Käyntiosoite: Plot 15, Olorien, Arusha

Postiosoite:
Honorary Consulate of Finland
P.O.Box 1177
Arusha, Tanzania

GSM: +255-786-675 436
Sähköposti: finhonconsulate.arusha@yahoo.com
Asiakaspalvelu: ma-pe 9 - 12

Suomen kunniakonsuli Sansibarilla
Kunniakonsuli Bente Said
Käyntiosoite: House 63/37/7, Lumumba, Saateni, Zanzibar

Postiosoite:
P.O.Box 3046
Zanzibar

Puhelin: +255 (0)24 223 1817
GSM: +255 (0)777170 471
Sähköposti: bentesaid@ymail.com
Asiakaspalvelu: ma-pe 8.30 – 10.30

Lisätietoa Tansaniasta:  Tansanian maatiedosto

Käytännön vinkkejä matkalle (PDF)

Tämä dokumentti

Päivitetty 6.6.2014

Takaisin ylös