Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 12.1.2015

Itävalta: matkustustiedote

Itävalta: Ota passi ja eurooppalainen sairaanhoitokortti matkalle. Seuraa sää- ja tieliikennetietoja tiedotusvälineistä. Lumivyöryt mahdollisia.

Suomen suurlähetystö
Wien

Itävalta on yleisesti ottaen turvallinen matkailumaa. Matkailijoiden on syytä seurata tarkkaan paikallisia tiedotusvälineitä etenkin odotettavissa olevan sään tai tieliikenteen suhteen ja noudattaa viranomaisten antamia määräyksiä. Suuremmissa kaupungeissa on syytä varoa taskuvarkaita, joita liikkuu muun muassa kaupoissa, tavarataloissa, ostoskaduilla ja julkisissa liikennevälineissä. Myös kaukojunissa liikkuu varasjoukkioita. Auton sisätiloihin ei pysäköitäessä pidä jättää irtotavaroita, jotka houkuttelevat varkaita. Autojen anastukset ovat lisääntyneet etenkin pääkaupunkialueella.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Luonnonolot

Säätila saattaa muuttua kaikkialla maassa, mutta etenkin vuoristoalueilla, äkillisesti. Vuodenajan mukaan rankat lumi-, ukkos- tai vesisateet sekä voimakas tuuli voivat aiheuttaa tulvia, lumi- ja maanvyörymiä eri puolilla maata. Hiihtomatkailijan on hyvä tietää, että viranomaisten ohjeita lumivyöryjen suhteen on ehdottomasti noudatettava.

Matkustajavakuutuksen ehtoihin kannattaa perehtyä ennen matkalle lähtöä.

Ajankohtaisia paikallisia säätietoja saa seuraavista linkeistä: www.wetter.at tai wetter.orf.at. Sivustolla www.meteoalarm.fi tiedotetaan Euroopan alueelle ennustetuista vaarallisista sääilmiöistä.

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen.  Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista suositellaan. KELA:n myöntämällä, ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Eurooppalaista sairaanhoitokortista lisätietoa Kelan verkkosivuilta (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/040504143116MH).

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen "Matkailijan terveysoppaasta"  (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317) löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.

Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta

Liikenne

Sakkoseuraamusten välttämiseksi moottoritiemaksu tulee maksaa välittömästi maahan saavuttaessa Asfinagin maksupisteessä tai huoltoasemalla.

Vaihtelevat sääolot voivat aiheuttaa tieyhteyksien sulkemisia. Runsaat vesisateet ja talvisin lumisateet saattavat haitata tieliikennettä eri puolilla maata.

Autoilijoille hyödyllistä tietoa saa muun muassa osoitteesta www.oeamtc.at.

Tieliikenteessä promilleraja on 0,5. 

Omalla autolla matkustettaessa on hyvä tarkistaa, että riittävät autovakuutukset ovat voimassa.

Hyvä tietää

Itävalta on EU-maa, jonne matkustusasiakirjaksi Suomen kansalainen tarvitsee joko voimassaolevan passin tai uudenmuotoisen henkilökortin (otettu käyttöön 1.3.1999), mukaan lukien sähköinen henkilökortti (otettu käyttöön 1.12.1999).

Hätätapauksissa tulee ensisijaisesti kääntyä paikallisen poliisin puoleen.

Hätänumerot:

  • Yleinen hätänumero 112
  • Poliisi 133
  • Palokunta 122
  • Ambulanssi 144

Itävallan maanumero ulkomailta tai ulkomaisesta liittymästä soitettaessa: +43

Päivystys: Ulkoasiainministeriön päivystyspuhelin virka-ajan ulkopuolella: +358 9 1605 5551

Lisätietoja:

Suomen suurlähetystö, Wien
Käyntiosoite:
Gonzagagasse 16
A-1010 Wien

Postiosoite:
Botschaft von Finnland
Postfach 72
A-1013 Wien
Österreich 

Puh. +43 1 535 0365  
Fax +43 1 535 5703
Sähköposti: sanomat.wie@formin.fi
Verkkosivut: www.finnland.at

Tämä dokumentti

Päivitetty 12.1.2015

Takaisin ylös