Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 14.1.2015

Algeria: matkustustiedote

Algeria: Vältä Algerian raja- ja itäisiä vuoristoalueita terrorismiuhan vuoksi. Noudata valppautta. Tee matkustusilmoitus. Hanki kattava matkavakuutus.

Suomen suurlähetystö
Alger

Tilanne Algeriassa on rauhoittunut huomattavasti 1990-luvun sisällissodan vuosista. Lisäksi maa on säilynyt suhteellisen vakaana Pohjois-Afrikan alueen levottomuuksien keskellä. Poliittisia jännitteitä ja levottomuuksia saattaa silti ajoittain esiintyä.

Matkustamista Algerian ja Malin, Algerian ja Libyan sekä Algerian ja Tunisian Chaambi-vuoriston raja-alueilla sekä Koillis-Algerian vuoristoalueilla on syytä välttää. Erityisesti öljykenttien läheisyydessä on noudettava varovaisuutta. Omatoimista matkailua Saharan alueella tulee välttää Adrarista Tamanrassettiin.

Viranomaiset ovat turvallisuussyistä rajoittaneet yksin matkustamista tietyillä alueilla. Poliisien läsnäolo on näkyvää koko maassa ja turvallisuuteen kiinnitetään huomiota esimerkiksi ajoneuvoja pysäyttämällä ja tarkastamalla. Algerian sisällä liikuttaessa on turvallisinta käyttää lentokonetta. Poliisi pyytää maassa olevia ulkomaalaisia ilmoittautumaan heille, erityisesti jos tarkoituksena on liikkua muuallakin kuin pääkaupungissa.

Algeriaan matkustavia suomalaisia kehotetaan valppauteen ja välttämään mahdollisuuksien mukaan suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia. Tiedotusvälineitä kannattaa seurata sekä tutustua myös muiden EU-maiden tarjoamaan matkustustietoon. Maassa vierailevien liikematkailijoiden tulee noudattaa paikallisten kontaktiensa neuvoja turvallisuuden suhteen. Maassa olevien suomalaisten on hyvä ilmoittaa yhteystietonsa Suomen Algerin suurlähetystöön.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

Rikollisuus

Omaisuusrikokset ovat riski Algeriassa matkustaville ulkomaalaisille. Pimeän aikaan ei kannata liikkua yksin ulkona. Suurissa kaupungeissa kannattaa pysytellä pääkaduilla ennen kuin oppii tuntemaan eri kortteleiden turvallisuustilanteet. Erityisesti kapeilla kauppakujilla (Algerissa Kasbahin alue) kuljettaessa arvoesineitä ja koruja ei kannata pitää näkyvillä.

Rikosilmoitukset tehdään paikallispoliisille, jolta pyydetään todistus tapahtuneesta.

Luonnonolot

Algeria sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa pysy rauhallisena ja toimi harkitusti. Jos olet sisällä, hakeudu pöydän alle tai kantavan seinän luokse. Älä käytä hissiä. Jos olet järistyksen sattuessa ulkona, siirry rauhallisesti aukealle paikalle ja pysy kaukana rakennuksista ja voimajohtolinjoista. Maanjäristyksen jälkeen poistu rakennuksista välittömästi sortumisvaaran vuoksi.

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Viikonloppua vietetään perjantaista lauantaihin. Muslimien paastokauden Ramadanin aikana valtaosa ravintoloista ja kahviloista on kiinni päivisin. Kaupat ja virastot saattavat mennä kiinni aikaisemmin kuin normaalisti.

Algeriaan matkustavan on syytä huomioida kulttuurierot ja tutustua maan tapoihin jo ennen matkaa. Naisten on syytä välttää liian paljastavaa pukeutumista ja liikkumista yksin pimeän tulon jälkeen. Yleisesti ottaen Algeriassa eurooppalaisten ei ole kovin vaikea huomioida paikallisen kulttuurin erityisvaatimuksia.

Alkoholin nauttimista ulkona ei pidetä suotavana.

Liikenne

Algerian liikennekulttuuri on varsin erilainen suomalaiseen verrattuna. Liikenneonnettomuuksia sattuu paljon. Pitemmillä matkoilla liikuttaessa maan sisällä on turvallisinta käyttää lentokonetta.

Taksin voi tilata puhelimitse käyttöönsä koko päiväksi noin 4000 dinaarin (noin 40 euroa) hintaan. Takseissa on taksamittarit, mutta kuljettajat eivät välttämättä puhu ranskaa tai muita kieliä kuin arabiaa.

Terveydenhoito

Länsimaalaisten käyttämiä terveyspalveluita saa Algerissa Hospital Civil de Mustapha sairaalasta sekä Clinique Al Azhairin -yksityisklinikalta. Kattavan matkustajavakuutuksen voimassaolo on erittäin tärkeää.

Vatsataudin välttämiseksi normaali varovaisuus ruokailutavoissa on suositeltavaa erityisesti kesäkautena. On suositeltavaa juoda pullotettua vettä.

Kaikille Algeriaan matkustaville suositellaan voimassaolevaa kurkkumätä-jäykkäkouristus –rokotusta (dT), MPR-rokotusta sekä rokotusta hepatiitti A:ta vastaan.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi sekä Matkailijan terveys -sivuilta
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/matkailijan_terveys/.

Hyvä tietää

Algeriaan matkustavilta suomalaisilta vaaditaan viisumi, jota haetaan Algerian Tukholman-suurlähetystöstä (http://www.embalgeria.se/start.htm).

Homoseksuaalisesta kanssakäymisestä voidaan Algeriassa tuomita pitkiin, 3-5 vuoden pituisiin, vankeusrangaistuksiin.

Algeriassa on tiukka huumelaki. Pienenkin annoksen hallussapito voidaan tuomita vankeusrangaistukseen.

Sotilas- ja hallintorakennusten kuvaamista pitää välttää.

Algeriassa on joitakin ulkomaalaisten pankkien automaatteja, jotka toimivat luottokortilla. Maksuvälineenä luottokortit käyvät vain kansainvälisissä hotelleissa, mutta eivät esimerkiksi ravintoloissa eivätkä kaupoissa. Visa on tunnetuin luottokortti, muut lähes tuntemattomia.

Suomen suurlähetystössä Algerissa hoidetaan passi- ja konsuliasioita ja hätätilanteissa saa paikan päällä suomenkielistä apua.

Lisätietoja Algeriasta: Algerian maatiedosto

Päivystys

Suurlähetystön päivystys virka-ajan (su-to 8:00-16:00) ulkopuolella ja viikonloppuisin (perjantai-lauantai): Helsingissä ulkoministeriössä puh. +358-9-160 55551.

Yhteystiedot

Suomen suurlähetystö Algeriassa:
Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres
El Mouradia, Algiers
 
Puh: +213 21 692 925
Fax: +213 21 691 637
Sähköposti: sanomat.ALG@formin.fi
Asiakaspalvelu: su-to 9:00-12:00
verkkosivut: www.finlandalgeria.org

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.1.2015

Takaisin ylös