Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 14.10.2015

Barbados: resemeddelande

Barbados: Ett relativt tryggt resmål. Var normalt försiktig. Orkansäsong i juni-november. 

Finlands ambassad
Mexico City

(gäller tills annat meddelas)

Barbados är en politiskt stabil östat. Landet är enligt karibisk måttstock ett säkert, men också ett dyrt resmål. Inkomstskillnaderna är mindre än i det övriga Karibien, och det förekommer inga oroligheter på grund av sociala spänningar. Nationalinkomsten per capita är betydligt högre än i området i allmänhet.

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan före resan. Se närmare anvisningar på adressen reseanmalan.fi.

Brottsligheten

Även om Barbados är ett relativt tryggt resmål är det bra att vara normalt försiktig. Turister har på sista tiden utsatts för fler brott än tidigare. Gatubrottslighet förekommer. Se särskilt noga efter värdeföremål. Undvik att röra dig på öde och avsides belägna platser, inklusive stränder. På sistone har det förekommit rån på följande stränder: Long Beach, Christ Church och Maycocks Beach, St. Lucy, där man ska vara särskilt försiktig. Turister har attackerats flera gånger på sista tiden i Holetownregionen på västkusten. Vi uppmanar resenärer att vara extra försiktiga på avsides vägar och stränder i området.

Det är klokt att ta kopior av pass och biljetter och förvara dem åtskilt från originalen och skanna dem och skicka kopiorna till din e-post. Kreditkortsuppgifter är även bra att skriva ner. Det är bra att alltid bära passkopian med sig. Åtgärderna är till stor nytta vid utredningar i fall av stölder eller försvinnanden. Om ditt pass försvinner eller blir stulet ska du anmäla det till den lokala polisen.

Trafiken

Barbados har vänstertrafik. Trots att ön är liten, bör man reservera tillräckligt med tid för bilresor, eftersom vägarna är krokiga och smala. Trafikmärken och skyltar är ofta bristfälliga. Det sker mycket trafikolyckor i förhållande till invånarmängden. Det är relativt dyrt att åka taxi. Det är förmånligt att åka buss. Den allmänna busstrafiken fungerar relativt väl mellan städer och byar vid kusten. I de inre delarna av ön är nätet däremot bristfälligt. Den egentliga busstrafiken kompletteras av privata vita skåpbilar. Det kan vara riskabelt att anlita dem särskilt på grund av farligt körsätt.

Kulturbundna regler

Den stora majoriteten på Barbados är av afrikanskt ursprung och har tillägnat sig brittiskinspirerade seder och lagar. Landet kallas av denna orsak ibland även "Little England". Den karibiska engelskan kan orsaka tolkningssvårigheter. Lokalbefolkningen är ofta vänligt och hjälpsamt inställd till turister.

Naturförhållanden

Man ska akta sig för havsströmmar om man simmar vid östkusten. Om en naturkatastrof hotar eller inträffar uppmanas resenärer att följa med myndigheternas meddelanden och direktiv.

Under orkansäsongen som normalt pågår från juni till november förekommer det ofta tropiska stormar och orkaner. Följ läget på www.nhc.noaa.gov.

Hälsovården

Hiv- och aidsfall är ofta förekommande. Den myggburna denguefebern förekommer. Det finns inget vaccin mot denguefeber men man kan skydda sig från myggbett med myggmedel och kläder. Smittorisk för hepatit A och B samt tyfus är möjlig. Ett intyg över vaccinering mot gula febern krävs av resenärer över 1 år, som anländer från infekterade områden.

Institutet för hälsa och välfärd ger mer information om vaccinationer och andra hälsovårdsfrågor på sin webbplats www.thl.fi.

Hälsovårdstjänster är dyra. Vi rekommenderar att du före resan skaffar en täckande reseförsäkring som ersätter sjukvård, mediciner och eventuell hemtransport i sjukdoms- och olycksfall. Var beredd att betala läkararvodet själv först eftersom de flesta läkarna inte accepterar betalningsförbindelser av utländska försäkringsbolag. Det är därför bra att ha med sig ett internationellt kreditkort.

Bra att veta

Lokala nödnummer är:

  • Polisen 211
  • Brandkåren 311
  • Ambulans 511 

Barbados valuta är Barbados-dollar. Vid sidan av den används USA-dollar allmänt. När man pratar om priser är det bäst att alltid göra klart vilken valuta man menar.

Narkotikalagstiftningen är mycket sträng och narkotikabrott leder till långa fängelsestraff.

Homosexuellt beteende kan leda till straff.

Det är straffbart att bära kamouflagemönstrade kläder på ön. Det finns skäl att ta kopior av pass, kreditkort och biljetter.

Resenärer uppmanas alltid att ge sina nära och anhöriga kontaktuppgifterna under resan. Om vistelsen blir lång rekommenderas att man gör en reseanmälan till Finlands ambassad (México D.F., Meksiko).

Ytterligare information

Kontaktuppgifter: Finlands ambassad, Mexico City
Besöksadress:
Embajada de Finlandia
Monte Pelvoux 111, 4. piso
Colonia Lomas de Chapultepec
Delegación Miguel Hidalgo
11000 México D.F.
México

E-post: sanomat.mex@formin.fi
Webbplats: www.finlandia.org.mx

Facebook: http://www.facebook.com/EmbajadadeFinlandiaMexico

Twitter: https://twitter.com/EmbFinMexico

Tfn:
- När man ringer från huvudstaden 5540 6036
- När man ringer från annan ort 01 55 5540 6036
- När man ringer från ett annat land +52 55 5540 6036

Jour: När ambassaden inte har öppet kan du i nödfall kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555, fax +358 9 629 840, e-post Paivystys.um@formin.fi.

Kundbetjäning må-fre kl. 9-13

Tidsskillnad mellan Finland och Mexiko: -9 h sommartid, -8 h vintertid

Kontaktuppgifter: Finlands honorära generalkonsulat, Christ Church (Barbados)

Honorärgeneralkonsul Algernon Leacock

Adress:
Honorary Consulate General of Finland
Trident Insurance Company Limited
Trident Insurance Financial Centre,
Highway 7, Hastings
Christ Church
Barbados, W.I.

Tfn: +1 246 431 23 47
Fax: +1 246 427 57 50
E-post: aleacock@sunbeach.net

Sekreterare: Sandra Toolsie
E-post: s_toolsie@tridentins.com

Detta dokument

Uppdaterat 14.10.2015

Takaisin ylös