Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 17.7.2014

Romania: matkustustiedote

Romania: Matkustaminen maassa on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Varovaisuutta liikenteessä. Kulkukoiria vältettävä. 

Suomen suurlähetystö
Bukarest

Romania on EU-maa, mutta ei kuulu Schengen-alueeseen. Romaniaan matkustavalla EU-maan kansalaisella tulee olla voimassaoleva passi tai uudenmallinen henkilökortti, viisumia tai muuta maahantulolupaa ei tarvita. EU-maan kansalainen voi oleskella Romaniassa puolen vuoden sisällä yhteensä 90 päivän ajan ilman rekisteröitymistä.

Matkustaja- ja matkatavaravakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Matkavakuutuksissa on eroja, korvausten kattavuuteen muun muassa karanteenitapauksissa kannattaa tutustua etukäteen.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Rikollisuus

Kaupungeissa ja turistikohteissa kannattaa olla valppaana etenkin taskuvarkaiden ja erilaisten huijareiden (valepoliisit, valelappuliisat, erilaiset rahanvaihtajat jne.) varalta. Myös junissa liikkuu taskuvaras- ja kerjäläisryhmiä, joten matkatavaroita tulee pitää silmällä.

On hyvä muistaa, että paikallisilla poliisiasemilla ei useinkaan puhuta englantia tai muuta vierasta kieltä. Näissä tapauksissa poliisiasema velvoittaa asiakkaan hankkimaan henkilön, joka pystyy kääntämään asiakkaan kertomuksen romaniaksi. Asiakas voi olla yhteydessä suurlähetystöön, mikäli tarvitsee tulkkien yhteystietoja.

Passia ei ole syytä pitää mukana kaupungilla kulkiessa. Sen sijaan passin kopio tai henkilökortti kannattaa pitää mukana, ja ne voi tarvittaessa näyttää virkamerkkinsä esittävälle virkapukuiselle poliisille. Myös tärkeimmistä muista asiapapereista, kuten luottokorteista ja lentolipuista, on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää niitä erillään alkuperäisistä. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, siitä tulee tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille: http://www.politiaromana.ro/unitati_teritoriale.htm.

Liikenne

Julkinen liikenne toimii Romaniassa suhteellisen hyvin. Maan sisällä on mahdollista matkustaa rautateitse, linja-autolla tai lentäen. Suurissa kaupungeissa on useimmiten kattava, edullinen ja tihein vuorovälein liikennöivä julkisen liikenteen verkko, joka koostuu bussi-, johdinauto- ja raitiolinjoista. Bukarestissa lippu kulkuvälineisiin tulee ostaa etukäteen ja se tulee leimata busseissa ja raitiolinjoissa heti kulkuvälineeseen astuttuaan ja metroissa ennen matkan alkamista. Lippuja myydään useiden bussipysäkkien läheisyydessä pienissä kioskeissa sekä yleensä kaikilla metroasemilla. Bukarestissa nopein liikenneväline on metro.

Taksilla matkustaminen on edullista, mutta on suositeltavaa käyttää luotettavia firmoja (esimerkiksi Bukarestissa Cristaxi, Taxi Meridian, Taxi Cobalcescu ja Taxi 2000 sekä kalliimmat Fly Taxi ja Taxi Grant). Takseissa maksuvälineenä käy useimmiten vain käteinen raha.

Viralliset taksit ovat Bukarestissa keltaisia, ja niiden kyljessä on punainen lupalaatta. Matkan kilometrihinnan tulee näkyä auton etuovessa, ja taksamittarin tulee olla käytössä. On syytä välttää ei-virallisia kyydintarjoajia, jotka ovat usein maalauttaneet autonsa muistuttamaan luotettavien firmojen autoja, ja joita vilisee muun muassa lentokenttien ja rautatieasemien liepeillä.

Ongelmattomin tapa päästä Bukarestin Otopenin Henri Coandan lentokentältä keskustaan on ottaa tuloterminaalin edestä taksi. Taksi pitää tilata etukäteen tuloterminaalissa sijaitsevasta varauskuitin tulostavasta laitteesta, joka on maksutta asiakkaiden käytössä. Kaupungista Otopeniin taksia varattaessa on hyvä mainita olevansa menossa lentokentälle, koska kaikki taksiyhtiöt eivät aja kaupungin rajojen ulkopuolelle, missä Otopeni sijaitsee.

Maantieliikenne on Romaniassa teiden ja ajoneuvojen kunnosta sekä kaoottisesta liikennekulttuurista johtuen selvästi suurempi riskitekijä kuin Suomessa. Öiseen aikaan ajamista kannattaa välttää, sillä etenkin maaseudulla liikenteessä on myös valottomia hevosajoneuvoja.

Teiden huono kunto aiheuttaa jatkuvia yllätyksiä. Talvella teitä ei useinkaan aurata kunnolla, joten liikenteessä kannattaa olla hyvin varovainen. Marraskuun ja maaliskuun alun välisenä aikana talvirenkaiden käyttö on Romaniassa lain mukaan pakollista, mutta kaikissa autoissa ei välttämättä ole talvirenkaita. Ilman talvirenkaita ajamisesta sakotetaan. Nastarenkaiden käyttäminen on kiellettyä. Vuoristossa autoillessa lumiketjut ovat tarpeen talvella.

Autonkuljettajien promillerajaa on muutettu syksyllä 2013 ja on nykyään 0,2. Törkeän rattijuopumuksen raja on 0,5. Maanteillä ajettaessa tuulilasiin tulee olla kiinnitettynä vinjetti, jonka voi ostaa muun muassa huoltoasemilta, rajanylityspisteiltä tai verkosta. Tarkemmin tietoa vinjetistä saa sivulta http://www.roviniete.ro/index.php?p=rovinieta_online.

Autoa vuokratessa on turvallisinta käyttää tunnettujen, kansainvälisten ketjujen palveluja.

Pysäköityyn autoon ei kannata jättää omaisuutta näkyville, ja autolla ajettaessa on hyvä pitää ovet lukittuina lyhyilläkin matkoilla. Etenkin yöksi auto kannattaa mahdollisuuksien mukaan pysäköidä vartioituun paikkaan. Hälytyslaite, rattiin kiinnitettävä turvalukko ja lukittavat pultit renkaissa ovat suositeltavia.

Luonnonolot

Romaniassa kesät ovat yleensä kuumia ja talvella voi sataa lunta koko maassa. Mustanmeren rannalla ilmasto muistuttaa Välimeren ilmastoa. Talvella vuoristoseudulla liikkuessa tulee varoa lumivyöryjä.

Romania on maanjäristysherkkää aluetta. Pieniä, vaarattomia järistyksiä sattuu vuosittain useita erityisesti maan eteläosassa ja Mustanmeren rannikolla.

Lähes jokavuotinen ongelma ovat tulvat, joita esiintyy lähinnä keväisin ja alkukesäisin maan itä- ja koillisosissa. Paikallisia säätiedotuksia on syytä seurata ja noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Verkkosivut http://www.meteoromania.ro.

Kulttuuriin liittyvät säännöt

Enemmistö romanialaisista on ortodokseja. Suurin uskonnollinen vähemmistö ovat katolilaiset. Sunnuntait ovat pyhäpäiviä, mutta suurimmissa kaupungeissa monet kaupat, etenkin suuret marketit, pitävät silloinkin ovensa auki.

Romanian pääkieli on romania, jonka perusteet ovat romaanisia kieliä opiskelleelle helposti ymmärrettävissä. Transilvaniassa puhutaan monin paikoin myös unkaria. Nuoret puhuvat yleensä hyvää englantia, kun taas etenkin monet vanhemman polven romanialaiset puhuvat mielellään ranskaa.

Terveydenhoito

Terveysriskit Romaniassa eivät ole merkittäviä, mutta hygienian taso on Suomea alhaisempi. Kulkukoiria on paljon, ja niitä kannattaa välttää. Pureman sattuessa haava tulee heti huuhdella puhtaalla vedellä, hätätapauksessa vaikka mehulla. Lisäksi tulee ottaa välittömästi yhteys sairaalaan rabieslääkityksen saamiseksi (Bukarestissa Matei Balş -sairaala, puh. +40-21-201 09 80). Kaikissa tilanteissa voi soittaa myös yleiseen hätänumeroon 112.

Tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa terveydenhoidon ammattilaisilta ennen matkaa.  A- ja B- hepatiittirokotukset ovat suositeltavia. Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.

Sairaustapauksien ja varkauksien varalta kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus. Yksityiset lääkäriasemat eivät yleensä suostu suoraan laskuttamaan ulkomaista vakuutusyhtiötä, vaan käynti tulee ensin maksaa paikan päällä. EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa hoitoa KELAn myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla www.kela.fi

Hyvä tietää

Suomen ja Romanian välillä ei ole aikaeroa.

Romaniassa maksetaan edelleen useimmiten käteisellä, mutta luottokortitkin käyvät suurimmissa marketeissa, ravintoloissa ja hotelleissa. 1.7.2005 astui voimaan rahauudistus, jossa vanha Romanian lei (ROL) korvattiin uudella leillä (RON). Yksi uusi lei vastaa 10 000 vanhaa leitä. Jotkut myyjät kertovat hinnat edelleen vanhoissa leissä, joten on syytä olla tarkkana, ettei maksa ostoksista moninkertaista hintaa. Mikäli vaihdat valuttaa pankeissa tai valuutanvaihtopisteissä, selvitä ensin kurssi ja mahdolliset palvelumaksut.

Ravintoloissa syöminen on turvallista. Lasku kannattaa aina tarkistaa mahdollisten virheiden varalta. Juomaraha ei yleensä sisälly laskuun, sitä voi jättää noin 10 %. Jokapäiväisten ostosten tekemisessä ei ole ongelmia kaupungeissa eikä turistipaikkakunnilla. Monin paikoin palvelujen hinnat ovat edelleen alhaiset. Juomavedeksi suositellaan pulloveden käyttöä.

Romanian ja Ukrainan rajalla sijaitsevasta Tonavan suiston luonnonsuojelualueesta löytyy lisätietoa DDBRA:n verkkosivulta http://www.ddbra.ro/.

Päivystys

Suurlähetystö avustaa hädänalaisia Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia henkilöitä virka-aikana (ma–to klo 8.00–16.15 ja pe klo 8.00-15.00). Virka-ajan ulkopuolella hätätapauksissa voi ottaa yhteyttä ulkoministeriön konsulipäivystäjään numerossa +358 9 160 55551. Numero on virka-ajan ulkopuolella saatavissa myös lähetystön puhelinvastaajasta.

Lisätietoja

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Bukarest

Embassy of Finland
Strada Atena 2 bis
Bucuresti 011832
Romania

Puh. +40 21 230 7504
Fax: +40 21 230 7505
Sähköposti: sanomat.buk@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.ro
Facebook:  http://www.facebook.com/FinnishEmbassyBucharest

Suomen kunniakonsulaatti Bukarestissa:
Mr. Dan Stoicescu, Honorary Consul
Str. Mar. Ctin Prezan 2, et. 2, ap. 8
Bucureşti, sector 1
Puh. +40 21 222 72 09

Suomen kunniakonsulaatti Constanţassa:
Mr. Constantin Şuteu, Honorary Consul
Str. Olteniei 32 b
Constanţa
Puh. +40 241 602 101 tai +40 241 611 709

Käytännön vinkkejä matkalle (PDF)

Lisätietoa Romaniasta:  Romanian maatiedosto

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.7.2014

Takaisin ylös