Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 6.7.2015

Indonesia: matkustustiedote

Indonesia: Terroritekojen mahdollisuus. Luonnon onnettomuudet yleisiä.

Suomen suurlähetystö
Jakarta

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Terroritekojen mahdollisuus on jatkuvasti olemassa. Matkailijoiden kannattaa välttää erityisesti kaikkia suuria kansankokouksia ja mielenosoituksia sekä turistien ja länsimaalaisten suosimia suuria huvi- ja kauppakeskuksia. Levottomuuksien uhka korostuu Jakartan lisäksi turistien suosimilla saarilla kuten Balilla, Lombokilla ja Sulawesillä.

Luonnononnettomuudet kuten maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset ja tulvat ovat yleisiä. Erityisesti sadekautena tulvat ja maanvyörymät ovat tavallisia. Aktiivisille tulivuorille matkustavien on hyvä noudattaa varovaisuutta ja kysyä neuvoa paikallisesti. Kriisitilanteessa seuraa paikallisia tiedostusvälineitä ja noudata viranomaisten ohjeita. 

Papualle matkustettaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajantasainen turvallisuustilanne on syytä tarkistaa ennen matkustamista.

Tarpeen vaatiessa turvallisuustilanteesta voi kysyä paikallisviranomaisilta tai Suomen suurlähetystöltä Jakartassa (yhteystiedot tiedotteen lopussa).

Päivystyspuhelinnumero virka-ajan ulkopuolella on ainoastaan hätätilanteiden varalta ulkoasiainministeriössä +358-9-1605 5551.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät matkustusilmoitus.fi.

Turvallisuustilanne

Jakarta

Maanjäristysten ja terrori-iskujen mahdollisuus on jatkuvasti olemassa. Järistyksen jälkeen on tärkeätä seurata tiedotusvälineitä ja noudattaa viranomaisten ohjeita.

Aceh ja Pohjois-Sumatra

Acehissa viranomaiset edellyttävät paikallisen islamilaisen lain noudattamista, jota myös ei-muslimien tulee kunnioittaa. Erityisesti huomiota kiinnitetään pukeutumiseen, alkoholiin ja eri sukupuolta olevien väliseen kanssakäymiseen. Myös ulkomaalaiset ei-muslimit ovat olleet viranomaistoimien kohteena.

Sulawesi & Itä-Kalimantan

Suurlähetystö kehottaa Keski-Sulawesin maakuntaan Poson ja Palun kaupunkien alueelle matkustavia noudattamaan normaalia suurempaa varovaisuutta ja seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotuksia turvallisuustilanteesta. Alueella tapahtui yksittäisiä terroritekoja, mutta sittemmin tilanne on pääasiassa rauhoittunut.

Itä-Kalimantanilta tai Sulawesiltä Filippiineille meriteitse matkustavien tulee varmistaa reitin turvallisuus sekä Etelä- Filippiinien tilanne etukäteen. Alueella tapahtuu myös kidnappauksia.

Papua (ent. Irian Jaya) & Malukun saaret

Papualle matkustavien tulee varmistaa vallitseva turvallisuustilanne ja noudattaa erityistä varovaisuutta. Jayapuran ja Biakin ulkopuolella matkustamiseen tarvitaan poliisin matkustuslupa (surat jalan). Kesäkuun 2009 jälkeen Timikan ja Tembagapuran välisellä tiellä on tapahtunut aseellisia välikohtauksia. Mielenosoitukset voivat muuttua väkivaltaisiksi, jonka vuoksi suuria väkijoukkojen kokoontumisia tulee välttää.

Molukeille voi matkustaa normaalia varovaisuutta noudattaen. Vuosituhannen alussa Molukeilla tapahtui useita yhteenottoja kristittyjen ja muslimien välillä. Tilanne on rauhoittunut, mutta yhteisöjen välinen jännite on yhä altis provokaatioille. Mielenosoituksia ja muita väenkokouksia tulee välttää.

Bali & Lombok

Kaikenlainen näpistely sekä teräaseilla uhkailu on lisääntynyt huomattavasti Balilla. Matkapuhelimet, reput sekä lompakot ovat olleet näpistelyjen kohteena ruuhkaisissa turistipaikoissa. Myös moottoripyörillä tapahtuvat laukunryöstämiset ovat lisääntyneet. Laukkua kannattaa pitää jalkakäytävän puoleisella sivulla, ei ajotien puolella.

Balilla kannattaa olla tarkkana alkoholin alkuperästä ja siitä, mitä se sisältää. Viime vuosina ja aivan viime aikoina on ollut tapauksia, joissa turisti on juonut vahingossa metanolia sisältävää alkoholia kohtalokkain seurauksin.

Balilla kaupataan melko yleisesti huumesieniä (magic mushrooms), vaikka niiden myynti ja käyttö on kriminalisoitua.  Balin poliisi on syksystä alkaen kampanjoinut varoittaen niin sienien käytön vaarallisuudesta kuin niiden kaupan ja käytön laittomuudesta.

Merivirtaukset Balin ja Lombokin rannikkovesissä ovat erittäin voimakkaita aiheuttaen kymmeniä kuolemantapauksia joka vuosi. Uidessa on noudatettava viranomaisten suosituksia. Suuret aallot ja voimakkaat virtaukset ovat vaarallisimmillaan talvikuukausien aikana. Haavat paranevat tropiikissa hitaasti ja tulehdusvaara on suuri, joten esimerkiksi teräväreunaisten korallien viiltoja on syytä varoa.

Balilla, kuten myös muualla Indonesiassa, esiintyy paljon vesikauhua eli rabiesta.
Vapaina liikkuvia eläimiä tulee varoa. Purruksi tullut tarvitsee asianmukaista rokotehoitoa 24 tunnin kuluessa puremasta. Myös ennalta rokotetut tarvitsevat neljän rokotteen sarjan purematapauksissa. Ensihoitona puremakohta tulee pestä vedellä ja saippualla, jonka jälkeen on hakeuduttava välittömästi lääkärihoitoon. Vesikauhurokotteesta on ajoittain pulaa.

Liikenne saarten turistikeskuksissa on vilkasta ja moottoripyöräillessä on syytä käyttää asianmukaisia turvavarusteita.

Luonnonolot

Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaaksi kutsutulla alueella, jolla esiintyy runsaasti maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia. Maanjäristykset ovat yleisiä etenkin Sumatralla, mutta myös Papualla, Jaavalla sekä Sulawesilla on voimakasta seismistä liikehdintää. Helsingin yliopiston seismologian laitos on laatinut ohjeet maanjäristystilanteiden varalle .

Luonnonmullistusten tapahtuessa on ehdottomasti noudatettava viranomaisten suosituksia ja ohjeita. Aktiivisille tulivuorille (mm. Sinabung, Kelud, Bromo, Merapi, Krakatau) matkustavien on hyvä noudattaa varovaisuutta ja kysyä neuvoa paikallisesti. Viime vuoden aikana on Jaavalla purkautunut vaarallisesti mm. Mt Kelud ja Mt Slamet ja Sumatralla useampaan otteeseen Mt Sinabung..

Sadekaudella (loka-huhtikuu) voimakkaat sateet saattavat aiheuttaa tulvia ja maanvyörymiä. Varovaisuuteen on aihetta kaikkialla Indonesiassa. Useimmissa osissa Indonesiaa sadekausi on voimakkaimmillaan tammi-helmikuussa.

Liikkuminen Indonesiassa

Liikenne on vasemmanpuoleinen, mikä on pidettävä mielessä. 

Yli 40km/h kulkevaa moottoriajoneuvoa kuljettavalla tulee olla asianmukainen ajokortti. Indonesiassakin voimassa olevaa kansainvälistä ajokorttia voi anoa Autoliitosta (www.autoliitto.fi). Indonesiassa pidempään oleskeleva voi myös anoa paikallisen ajokortin, anomus tehdään poliisilaitoksella. Ajo-oikeudetta ajo on maan lakien mukaan rikos, johon syyllistynyt tuomitaan joko tuntuviin sakkoihin tai vankeuteen.

Liikenneturvallisuus Indonesiassa on heikkoa. Etenkin moottoripyöräillessä kunnollinen turvavarustus on ensiarvoisen välttämätön.

Indonesiassa sattui vuonna 2007 kaksi vakavaa lento-onnettomuutta, joiden seurauksena EU asetti kaikki indonesialaiset lentoyhtiöt lentokieltoon EU:n alueella. Vuoden 2009 jälkeen EU:n lentokielto on poistettu muutamalta lentoyhtiöltä, muun muassa valtiolliselta Garudalta. Viime aikoina vaikeuksia on ollut erityisesti Air Asia ja Lion Air –yhtiöillä.

Merellä liikkuessa matkustusasiakirjat ja rahat kannattaa säilyttää vedenpitävässä kotelossa. Vesille ei tule lähteä myrskyssä eikä myöskään, mikäli alus näyttää ylilastatulta tai muutoin merikelvottomalta. Varmistaudu pelastusliivien riittävyydestä ja niiden säilytyspaikasta. Indonesian valtiollinen matkustajalaivayhtiö on Pelni.

Tiestön kunto ja linja-autojen turvallisuustaso vaihtelevat. Kaukojunat ovat vaihtoehto linja-autoille ja lentokoneille, mutta käytössä olevaa rataverkostoa on vain Jaavalla sekä pienessä osassa Pohjois-Sumatraa. Jaavalla rautatiet yhdistävät tärkeimmät kaupungit ja junat ovat edullisia. Erityisesti loma-aikoina junat täyttyvät, joten liput kannattaa ostaa ajoissa etukäteen. 

Terveydenhoito

Sairaalat eivät ole eurooppalaista tasoa. Jakartassa ja Balilla yksi parhaista vaihtoehdoista on kansainvälinen SOS Medika, www.sosindonesia.com. Hitaat liikenneyhteydet vaikeuttavat hoitoon pääsemistä.

Ennen matkalle lähtöä on ehdottoman tärkeää huolehtia kattavan matkavakuutuksen voimassaolosta. Sairastapauksissa saatetaan joutua turvautumaan evakuointiin lentoteitse, mikä on hyvin kallista. Joissakin tapauksissa sairaalat ovat kieltäytyneet hoitamasta vakuuttamattomia potilaita.

Tarvittavista rokotuksista ja mahdollisesta malarialääkityksestä tulee huolehtia hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Jakarta ei ole malaria-aluetta, mutta kaupungissa esiintyy hyttysten levittämää denguekuumetta, joka on tavallinen vitsaus myös muualla Indonesiassa. Hyttysten pistoilta voi parhaiten välttyä suojaavalla vaatetuksella ja hyttysmyrkyllä. Lisätietoa löytyy allamainituilta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja WHO:n verkkosivuilta. Saastuneesta vedestä ja ruoasta johtuvat vatsataudit, kuten kolera ja lavantauti, ovat yleisiä. Myös erilaiset loiset aiheuttavat sairauksia.

Viime aikoina Balilla on esiintynyt tavallista enemmän tuhkarokkoa.

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista.

Matkailijalle suositellaan huolellisen hygienian noudattamista kaikenlaisten infektioiden estämiseksi. Tarkempia ohjeita on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla  http://www.thl.fi.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen "Matkailijan terveysoppaasta"  (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317 ) löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne. Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Epidemiat

Lintuinfluenssa ei nykyisessä muodossaan aiheuta välitöntä vaaraa Indonesiassa matkustaville, mutta lintutoreja, kanaloita ja muita paikkoja, joissa on mahdollisuus joutua kosketukseen siipikarjan kanssa, tulee välttää. Indonesiassa on ollut vuoden 2012 alussa  muutama lintuinfluenssan aiheuttama kuolemantapaus. Lisää tietoa lintuinfluenssasta saa  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja WHO:n verkkosivuilta.

Indonesian viranomaiset seuraavat A(H1N1)-influenssatilannetta, tiedottavat toimenpiteistä ja antavat ohjeita verkkosivuillaan. Sairastuneen täytyy hakeutua hoitoon, jotta voidaan varmistaa, onko kyseessä A(H1N1)-influenssa ja jotta siihen saadaan pikaisesti hoitoa.  Tietoa A(H1N1)-influenssasta Indonesiassa (tilannetiedotus ja matkustustiedotteet) antaa Indonesian terveysviranomainen Komnas Fbpi (Indonesia National Committee Avian Influenza Control and Pandemic Influenza Preparedness), verkkosivut http://www.komnasfbpi.go.id.  

Suomessa terveydenhoitoa koskeviin kysymyksiin vastaavat terveydenhoidon ammattilaiset. A(H1N1)-influenssaepidemiasta saa lisätietoja myös Maailman terveysjärjestön WHO:n verkkosivuilta www.who.int.  Euroopan tartuntatautivirasto European Centre for Disease Prevention and Control tiedottaa tilanteesta verkkosivuillaan ecdc.europa.eu.

Hyvä tietää

Suomalaiset voivat saada Indonesiaan saapuessaan suurimmilla kansainvälisillä lentokentillä ja suurimmissa satamissa ilmaisen turistiviisumin 30 vuorokaudeksi (visa on arrival), joka oikeuttaa yhteen maahantuloon.  Maahantulo- ja maasta poistumispäivät luetaan mukaan viisumin kokonaiskestoon. Maassa oleskelu viisumin jo umpeuduttua on rikos.

30 vuorokauden turistiviisumia ei voi jatkaa 30 päivän umpeuduttua.  Jos haluaa jatkaa oleskelua yli kuukauden,  pitää hankkia heti saapuessa maksullinen viisumi (35 USD), jota voi jatkaa toisella kuukaudella. Jos matkan syy on jokin muu kuin puhtaasti turismi, viisumi pitää hankkia etukäteen Indonesian suurlähetystöstä Helsingissä. 

Tarkista myös ennen matkaa, että passisi on täysin ehjä ja että se on voimassa vähintään 6 kk maahan saapumisesta. Matkustajalla on maahan saapuessa oltava myös paluulippu ulos Indonesiasta. Maahan väliaikaisella passilla tulevia kehotetaan hankkimaan viisumi Indonesian suurlähetystöstä ennen matkaa.

Maahantuloa ja tullimääräyksiä koskevissa kysymyksissä tulee aina kääntyä Indonesian suurlähetystön puoleen Helsingissä www.indonesian-embassy.fi.

Indonesiaan saapuvia matkailijoita, erityisesti omatoimimatkailijoita samoin kuin maahan pysyvämmin muuttavia, kehotetaan tekemään matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi.ilmoittamaan yhteystietonsa suurlähetystölle sekä ilmoittamaan välittömästi mahdollisista muutoksista. ilmoittamaan.

Indonesiassa on erityisen tiukat huumausainelait. Mietojen huumausaineiden pienenkin määrän hallussapidosta voi saada vankilatuomion ja isoista huumerikkomuksista voi seurata jopa kuolemantuomio. Huumeiden salakuljettajien tiedetään käyttäneen sivullisia heidän tietämättään kuriireina piilottamalla huumeita heidän matkatavaroihinsa. Tätä voi tapahtua matkoilla Indonesiaan, Indonesian sisällä tai matkalla pois Indonesiasta.

Huhtikuun alusta Indonesiassa on tullut voimaan määräys, jolla alkoholin myynti, ostaminen ja käyttö on kriminalisoitu.  Vain suurimmista supermarketeista saa ostaa olutta ja muita alkoholijuomia. Balia tämä määräys ei kuitenkaan vielä koske.

Luottokortteja tulee käyttää varoen. Hotelleissa ja isommissa kauppaketjuissa luottokorttien käyttö on turvallisempaa. Luottokorteilla voi nostaa rahaa paikallisista pankkiautomaateista.

Uhkapelit ovat laittomia Indonesiassa.

Erityisesti suurten kaupunkien ja turistikohteiden ulkopuolella tulee kiinnittää huomiota paikallisiin, usein konservatiivisiin, pukeutumis- ja käytöstapoihin.

Indonesiassa toimivat useimpien suomalaisten teleoperaattoreiden liittymät. Kysy lisätietoja omalta palveluntarjoajaltasi. Matkapuhelinverkon kate on yleensä hyvä useimmissa kaupungeissa ja Jaavan saarella, muualla heikompi ja kaukaisemmilla saarilla usein olematon. Omaisille kannattaa kertoa tarkkaan minne saarille suunnittelee matkustavansa ja miten pitkään, sillä kentän ollessa olematon ei saa yhteyksiä sen paremmin puhelimitse kuin tietokoneellakaan.

Lisätietoja:

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Jakarta

Embassy of Finland
Menara Rajawali, 9 floor
Jl. DR Ide Anak Agung Gde Agung # 5.1
Kawasan Mega Kuningan
12950 Jakarta

Puh: +62 21 2939 3000 (ma-to 8.00-16.00, pe 8.00-13.00) 
Fax: +62 21 576 1631
Sähköposti: sanomat.jak@formin.fi
Päivystys: +358-9-1605 5551 (Suomen ulkoasiainministeriön päivystys)
Verkkosivut: www.finland.or.id/fi/
Facebook:  https://www.facebook.com/FinnishEmbassyJakarta

Suomen kunniakonsulaatti, Bali

Kunniakonsuli Mr. Ida Badus Ngurah Wijaya
Honorary Consulate of Finland
Segara Village Hotel
Jalan Segara Ayu
Sanur, Denpasar

Puh. 62-361-29223, hätätapaukissa puh. +62 (0)81 7972 3658
Fax: +62-361-287242
Sähköposti: finnishconsulatebali@yahoo.com

Tämä dokumentti

Päivitetty 6.7.2015

Takaisin ylös