Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 20.1.2016

Italien: resemeddelande

Italien: Ett tämligen tryggt resmål. Se upp för ficktjuvar. Demonstrationer förekommer. Undvik folksamlingar.

Finlands ambassad
Rom

(gäller tills annat meddelas)

Se upp för ficktjuvar och annan vanlig brottslighet i synnerhet på populära turistmål, på gatan och på kaféer. Håll särskilt koll på plånboken och handväskan i stora folksamlingar, på tunnelbanan, i bussar och i tåg. Om man hyr bil ska man vara särskilt försiktig i köpcentrum  i närheten av flygplatserna där biltjuvar ofta slår till mot hyrda fordon på parkeringsplatserna. Vi rekommenderar att du förvarar pass och värdeföremål i hotellets förvaringsbox eller på en annan säker plats. Det är bra att ha med sig en kopia av passet när man rör sig på stan. Charterresenärer bör följa researrangörernas lokala instruktioner. 

Precis som i övriga Europa har de italienska myndigheterna höjt sin beredskapsnivå, eftersom risken för terrorism bedöms förhöjd. Resenärer uppmanas vara allmänt uppmärksamma och försiktiga speciellt vid turistmål, i kollektivtrafiken och i närheten av offentliga byggnader. Italien har också meddelat att landet har effektiviserat sin gränskontroll, i synnerhet på gränsen mot Frankrike.

Katolska kyrkan firar jubelår 8.12.2015 – 21.11.2016. Vid sidan om turister uppskattar man att flera miljoner, t.o.m. över 10 miljoner, vallfärdare reser till Rom under jubelåret. Myndigheterna har höjt stadens krisberedskapsnivå till följd av både jubelåret och terrordåden i Paris. Man har ökat polisens och militärens närvaro i staden. Staden har rapporterat om flera strävanden att förbättra den offentliga servicen inför jubelåret. För turisterna syns detta bl.a. i första hjälpen-stationer som upprättats nära vallfärdsmålen.

Enligt den nyvarande passlagen kan man - om passet blivit stulet - få ett pass för hemresan endast från ambassaden i Rom.

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan före resan. Se närmare anvisningar på adressen reseanmalan.fi.

Trafik och luftföroreningar

I den livliga trafiken måste både fotgängare och bilister vara vaksamma. Den som rör sig med bil eller husvagn i Italien kan särskilt under semestertider i juli-augusti, eller under sommarveckoslut, råka ut för mycket stora trafikstockningar. Om möjligt borde man undvika att köra i rusningstid, och om man inte har luftkonditionering i bilen ska man helt undvika att köra under dygnets hetaste tid dvs. kl 12-16. Den tunga trafiken begränsas under veckoslut sommartid och även annars på söndagar och helger på grund av semestertrafiken.

Resenärer med bil samt yrkeschaufförer ska också komma ihåg att det råder en sträng vägtrafiklag och böterna kan vara stora. Det är ofta förbjudet för privatbilister att köra i städernas historiska centrum (ZTL/kameraövervakning). Brott mot körförbudet kan leda till böter.

Den skärpta italienska vägtrafiklagen medför bland annat strängare straff för rattfylleri och övervakning av trafikförseelser. Den tillåtna gränsen för alkohol i blodet är i Italien 0,5 g/l. Rattfyllerister straffas med körförbud för alla slags fordon i minst tre månader och högst fyra år. Personer som gör sig skyldiga till grovt rattfylleri kan dömas till fängelse i högst sex månader, böter om maximalt 6 000 euro och 1-2 års körförbud.

Enligt den nya lagen riskerar alla som kör narkotikapåverkade att dömas till upp till tre månaders fängelse och böter om 1 000-4 000 euro.

Naturförhållanden

Största delen av Italien ligger i en seismiskt aktiv region och jordbävningar kan förekomma. Senast i maj 2012 inträffade jordbävningar i Italien som krävde dödsoffer. Centrum för skalven var i de norditalienska provinserna Modena, Ferrara, Mantova och Reggio Emilia. Mera information på engelska och italienska, om jordbävningar och hur man ska förbereda sig på dem, finns på den italienska befolkningsskyddsmyndighetens webbplats: http://www.protezionecivile.it/.

Sommartid finns det risk för omfattande skogs- och buskbränder på olika håll i Italien. I brandområdena och i närheten av dem tvingas myndigheterna ofta tillfälligt stänga även huvudleder. De lokala myndigheternas anvisningar och bestämmelser skall i dessa situationer absolut följas. Det är bland annat förbjudet att göra upp öppen eld i hela landet. Lagen fastställer stränga straff för orsakande av brand.

På sommaren kan temperaturen med luftfuktighetsprocenten medräknad stiga till mer än +40 grader i juni-augusti under dygnets hetaste timmar, så resenärer borde då undvika överansträngning, sightseeing, köande till museer i gassande solsken. Simma ska man bara göra vid badstränder där simning är tillåten och respektera simförbud där sådant finns: en röd flagga innebär att det är förbjudet att simma. Också luftföroreningarna är ett ganska stort problem i Italiens största städer.

På vintern bör man i norra Italien och i bergstrakterna också vara beredd på snö och störtregn, varför bilister bör förse sig med snökedjor eller vinterdäck. Snöstormar kan förekomma till och med i södra Italien. Följ väderleksrapporter och varningar för snöskred noga om du vintersportar i bergstrakterna.

Hälsovården

Heltäckande resenärsförsäkring behövs. Det är dyrt och svårt att arrangera hemtransport vid sjukdoms- eller dödsfall om man inte har privat reseförsäkring.

Vi rekommenderar att resenärer skaffar sig europeiskt sjukvårdskort. Med det kostnadsfria kortet som beviljas av FPA får man sjukvård på samma villkor och till samma pris som landets invånare när man reser i EU och EES-området. Mera information om det europeiska sjukvårdskortet finns på FPA:s webbsidor: http://www.kela.fi/in/internet/svenska.nsf/NET/130608152356HS?OpenDocument.

Ta reda på vilka vaccin som behövs i god tid före resan. På institutets för hälsa och välfärd webbplats (www.thl.fi) får man nyttig information om vaccin och hälsovård på resor. Se t.ex. ”Matkailijan terveysopas” (på finska).

Det är alltid bra att ta reda på vilka smittsamma sjukdomar som eventuellt förekommer på resmålet.  Uppdaterad information om smittsamma sjukdomar finns på följande myndigheters webbsidor:

Bra att veta

Det förekommer ofta att flyg, tåg och allmänna transportmedel punktstrejkar i Italien, varslet kan komma mycket sent och strejkerna pågår vanligen inte längre än 24 timmar. Resenärer borde följa med lokala media för att få reda på eventuella punktstrejker. En uppdaterad strejklista på italienska - Prospetto dei principali scioperi nazionali e interregionali - finns på italienska trafikministeriets (Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti) sidor. 

Ambassaden påminner dessutom alla tågpassagerare om att tågbiljetten måste stämplas i apparaten på perrongen före påstigning. Personer som reser utan stämpel får betala 50 euro i böter.

I nödfall kan man snabbt överföra pengar från Finland t.ex. genom Forex/MoneyGram eller Western Union, bara någon deponerar pengar vid företagens kontor i Finland.

Nödnummren:

  • polis (carabinieri): 112
  • ambulans: 118
  • brandkår: 115

Kontaktuppgifter:

Finlands ambassad, Rom

Ambasciata di Finlandia
Via Lisbona 3
00198 Roma
Italia

Tel. +39-06-852 231 kl. 8.15-16.30
Fax: +39-06-854 0362
E-post: sanomat.roo@formin.fi
Webbplats: www.finland.it   
Facebook:  http://www.facebook.com/AmbasciataFinlandiaRoma

Jour: När ambassaden har stängt kan man i nödfall kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555, fax +358 9 629 840, e-post paivystys.um@formin.fi.

Tidsskillnad: Finsk tid -1h

Uppdaterat 20.1.2016

Takaisin ylös